Părintele Ioan Istrati și o întâmplare aparte cu aghiasma de la Izvorul Tămăduirii de la Vlaherne și de la Biserica românească din Istanbul

Izvorul Tămăduirii (10 mai). În fiecare an, ziua de vineri a Săptămânii Luminate este închinată Maicii Domnului, cea care e izvor tămăduitor a toate bolile sufletești și trupești.

Sărbătoarea datează din secolul al 5-lea și amintește de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Atunci, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), un izvor cu apă vindecătoare.

Astfel, pe când încă nu era în demnitatea împărătească, plimbându-se printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, a dat peste un orb rătăcit și l-a luat de mână pentru a-l călăuzi.

Orbul fiind cuprins de sete, l-a rugat pe Leon să îi dea apă. Negăsind nicăieri apă, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon un izvor și l-a îndemnat să spele ochii bătrânului cu apă, care s-a vindecat de boala sa.

Ajungând împărat, Leon a zidit lângă acel izvor o biserică. De-a lungul timpului în acea biserică au avut loc numeroase minuni. În această zi, în toate bisericile și mănăstirile, după Sfânta Liturghie, se săvârșește slujba de sfințire a apei – Agheasma Mică.

Părintele Ioan Istrati a relatat ce a pățit, la vama bulgaro-turcă, atunci când s-a întors de la Constantinopol, actualul Istanbul. Părintele a luat mai multe sticle de 5 litri de agiasmă de la Izvorul Tămăduirii, de la Vlaherne și de la Biserica românească din Istanbul, pe care le-a pus în portbagajul mașinii.

''Când am venit de la Constantinopol, cu un microbuz al unui prieten preot, toți am luat multe sticle de 5 litri cu aghiasmă de la Izvorul Tămăduirii, de la Vlaherne și de la Biserica românească din Istanbul. Tot portbagajul era plin de sticle cu apă sfințită.

Prietenii mei m-au avertizat că la vama turco-bulgară, vameșii bulgari sunt cam duri. Ajungem. Vameșii încruntați: Aur? Țigări? Alcool? Noi: nu. Open. Deschidem portbagajul.

Un vameș foarte supărat face ochii mari. Raki? Alcool? Mormăie ceva pe limba lui. Face semn. Jos cu ele. Interzis. Nu voie la tine. Noi: e apă sfințită. Kakvo? Eu: water plus Holy Spirit.

Vameșul turbat: no spirit. Alcool not alowed. Deschid un sticloi. Îi dau să miroasă. No miros. E vodka. Noi: nuu, apă, voda. Gustă vameșul bulgar: apă. Eu: poate te mai sfințești un pic.

Omul prinde a zâmbi. Apă sfântă, ahaa, go. Plecăm cu pulsul peste o sută, cu inima cât un purice. Acasă, la Biserică, le-am dat tuturor oamenilor apă cu Duh Sfânt de la Constantinopol.'' - text scris de părintele Ioan Istrati.

Citește și - Minunea de la Vlaherne - Acoperământul Maicii Domnului. Cum și de ce s-a arătat Fecioara Maria la ora 4 în Biserica din Vlaherne / Video

Citește și - Acatistul Izvorului Tămăduirii

Citește și - Predică la Izvorul Tămăduirii (10 mai)

Citește și - Cum s-a trezit miraculos din comă o bătrânică, după 4 zile?! Pr. Ioan Istrati, lacrimă de uimire: Ce minune a universului e Hristos cel euharistic

Citește și - Pr. Ioan Istrati, relatare emoționantă despre însănătoșirea miraculoasă a unei fetițe aflate în comă: M-am cutremurat! De atâtea ori am lăcrimat!

Citește și - De ce se despart tinerii la un an sau doi după ce s-au cununat? Pr. Ilarion Argatu ne răspunde

Citește și - Tinerii trebuie să știe! Pr. Nicolae Tănase: Cum să faci nuntă în ziua morţilor şi să-ţi meargă bine?

Citește și - IPS Teodosie, semnal de alarmă pentru tineri: Să nu faceți această alegere pentru că vă duce la pierzare! / Video

Citește și - Pr. Ioan Istrati: Această mizerie de comportament se replică de mii de ori la noi! - Soluția!

Citește și - Unde s-a ajuns: fetiță de 15 ani vrea să devină băiat. IPS Teodosie, răspuns la sminteala tot mai des întâlnită printre adolescenți / Video

Citește și - IPS Bartolomeu Anania, către tineri: Țineți minte de la mine! Opriți-vă curiozitatea la pragul acestui mare pericol, al drogurilor! Oricât ai fi de curios, nu-ți pune mâna într-un cuib de vipere!

Citește și - Atenție, creștini ortodocși! E cel mai mare pericol al secolului nostru! Mărturii ale Sfinților Părinți care au fost categorici contra ecumenismului!

Citește și - Minunea care te va face să prețuiești viața. Pr. Ioan Istrati: Sfântul Ioan Rusul a chemat-o către Biserică ca să îi spună ceva... !

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.