Știați că ultima Sfântă Liturghie în Biserica Sfânta Sofia din Constantinopol (azi moschee în Istanbul) a fost săvârşită pe 19 ianuarie 1919, nu pe 28 mai 1453 când a fost cucerită de otomani?
Ce este Sfânta Liturghie?
"Liturghia este Împărăția lui Dumnezeu deja venită pe pământ. Binecuvântând împărăția, preotul binecuvintează liturghia care urmează să se desfășoare" Mitropolit Bartolomeu Anania
"𝐋𝐢𝐭𝐮𝐫𝐠𝐡𝐢𝐚 𝐧𝐮 𝐞 𝐨 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐨𝐦𝐞𝐧𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆, 𝐝𝐫𝐚𝐠𝐢𝐢 𝐦𝐞𝐢. 𝐍𝐢𝐜𝐢 𝐢̂𝐧𝐠𝐞𝐫𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆. 𝐄 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭 𝐝𝐢𝐯𝐢𝐧𝐚̆! Pentru că nu poți tu să transformi acolo. El este Cel ce este. Și dacă ar fi cu putință să se deschidă cerurile și chiar tavanul Altarului, n-ai vedea în cer mai multă lumină și mai multă așezare cum este în Sfântul Altar, cu îngerii, căci Hristos este cu noi. " Pr. Arsenie Papacioc
Povestea emoționantă a părintelui Elefterie, care a săvârșit Sfânta Liturghie în Sfânta Sofia
Un grup de ofiţeri greci, împreună cu preotul cretan Noufrakis Elefterie, fost capelan militar de divizie în primul război mondial, au realizat pe 19 ianuarie 1919 ceea ce era de neînchipuit, după momentul căderii bisericii Sfintei Sofia în mâinile otomanilor în 1453.
Atunci când vasul pe care se aflau a acostat în portul Istanbul, părintele Elefterie a avut o dorință arzătoare. Voia să slujească Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Sfânta Sofia, leagănul creștin al Bizanțului.
În grupul de ofiţeri se numărau brigadierul Frantzis, maiorul Liaromatis, căpitanul Stamatios şi locotenentul Nikolaos.
Plan riscant, dar...
Toţi au fost neîncrezători când l-au auzit pe părintele Elefterios cu acest plan riscant.
Sfânta Sofia era încă o moschee şi cu siguranță era bine păzită. De asemenea, musulmanii mergeau să se roage acolo şi nu era greu ca să fie observați.
Mai mult, s-ar fi putut crea un incident diplomatic care ar putea să îi creeze probleme guvernului grec şi prim-ministrului Venizelos.
Însă părintele Elefterie a luat decizia și era hotărât să săvârșească Sfânta Liturghie în Sfânta Sofia.
,,Dacă voi toţi nu veniţi, voi merge singur! Vreau doar un cântăreţ. Tu, Konstantinos, vei fi cântăreţul meu ?”
,,Dacă voi toţi nu veniţi, voi merge singur! Vreau doar un cântăreţ. Tu, Konstantinos, vei fi cântăreţul meu ?” ,,Bine, dragă părinte”, a răspuns maiorul.
În cele din urmă, toți au decis să îl însoțească pe părinte în acest act de mare curaj.
,,Intru în casa Ta şi mă voi închina în sfânt lăcaşul Tău cu teamă…”
Prin urmare, după ce au ajuns la Sfânta Sofia au intrat cu evlavie în locaș şi s-au închinat.
Părintele Elefterie a rostit cu o mare emoţie cuvintele: ,,Intru în casa Ta şi mă voi închina în sfânt lăcaşul Tău cu teamă …”.
Părintele Elefterie a identificat imediat locul unde altă dată era sfântul altar, a încropit o masă de slujbă și a săvărșit Sfânta Liturghie chiar dacă biserica s-a umplut încet de turci care nu-şi puteau explica ce se întâmplă.
Și a început Sfânta Liturghie
,,Binecuvântată este Împărăţia, a Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor”. ,,Amin”, a răspuns maiorul Liaromatis. Astfel, a început Sfânta Liturghie în Sfânta Sofia. Fiecare se gândea, închinându-se cu evlavie că slujba va fi dusă la bun sfârșit. Ofiţerii păreau dezorientaţi, nu le venea să creadă ce se întâmplă. Sfânta liturghie a continuat în mod firesc, potrivit rânduielilor Bisericii.
După 466 ani în Sfânta Sofia se oficia din nou Sfânta Liturghie! Părintele Elefterios a continuat slujba și se putea auzi ,,Doamne miluieşte”, ,,Pace tuturor”, ,,Unule Născut, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu”.
De asemenea, s-a auzit Vohodul mic, Troparul ,,Apărătoare Doamnă”. Apostolul a fost citit de brigadierul Frantzis, iar din Sfânta Evanghelie citit părintele Elefterios. Rolul de paraclisier l-a avut locotenentul Nikolaos.
Părintele Elefterie nu s-a înfricoșat chiar dacă...
Chiar dacă Sfânta Sofia a început să se umple de turci, părintele nu s-a înfricoșat.
După Sfânta Evanghelie a urmat Heruvicul cântat de Liaromatis, în timp ce părintele Elefterios a pus antimisul pe masă, pentru a face rânduiala proscomidiei.
De asemenea, scos din geantă un mic sfânt potir, un disc, un cuţit, dar şi o mică prescură cu o mică sticlă de vin. Când a încheiat de săvârşit proscomidia, părintele s-a întors către locotenentul Nikolaos şi i-a cerut să aprindă o lumânare ca el să poată merge în urma lui la Vohodul mare.
,,Pe voi pe toţi să vă pomenească Domnul Dumnezeu…”
Astfel, s-au auzit cuvintele părintelui: ,,Pe voi pe toţi să vă pomenească Domnul Dumnezeu …”.
Apoi, au urmat ecteniile şi crezul, rostit de Frantzis. În tot acest timp, Sfânta Sofia s-a umplut de turci, dar și de greci.
Sfânta Liturghie a ajuns la momentul culminant
Între timp, Sfânta Liturghie a ajuns la momentul ei cel mai sfânt, și anume anaforaua.
Părintele Elefterie a rostit, cu o voce emoționată: ,,Ale Tale dintru ale Tale, Ţie Îţi aducem de toate şi pentru toate”. Ofiţerii au îngenuncheat. Se putea auzi glasul maiorului Liaromatis cântând: ,,Pre Tine Te lăudăm, pre Tine bine Te cuvântăm, Ţie Îţi mulţumim, Doamne, şi ne rugăm Ţie, Dumnezeului nostru”.
Jertfa nesângeroasă a Domnului nostru Iisus Hristos a fost încheiată în Sfânta Sofia după 466 ani.
A urmat Axionul, ,,Tatăl nostru” şi ,,Cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste să vă apropiaţi”. Toți ofiţerii s-au apropiat să se împărtăşească cu Trupul și Sângele Domnului.
Părintele Elefterie a rostit rapid rugăciunile. În timp ce Liaromatis cânta: ,,Fie numele Domnului binecuvântat …”, părintele a consumat ce mai rămăsese din Sfânta Împărtăşanie.
,,Adunaţi totul repede şi puneţi-le în geantă”
Părintele i-a spus lui Nikolaos: ,,Adunaţi totul repede şi puneţi-le în geantă”. Apoi, a rostit binecuvântarea de sfârşit.
Astfel, s-a încheiat Sfânta Liturghie în Sfânta Sofia. Cine ar fi crezut că visul de generații al grecilor și nu numai devenise realitate.
,,Lăsaţi-i să treacă”
Însă, turcii erau gata să-i atace, când a apărut un oficial turc împreună cu alţii care îl urmau şi a spus: ,,Lăsaţi-i să treacă”.
Auzind acestea, turcii s-au retras. Părintele Elefterie şi ceilalţi ofiţeri au ieşit din Sfânta Sofia și au ajuns înapoi la ţărm, unde îi aştepta o barcă.
Un turc i-a urmat și s-a repezit să îl atace pe părintele Elefterie cu o bucată de lemn. A reuşit să-l lovească în umăr.
În final, eroii au ajuns la vasul militar în siguranţă deşi nu fără lovituri de la unii turci.
Felicitări în secret
Prim-ministrul Greciei din acea perioadă, Elefterios Venizelou ar fi întâmpinat dificultăți pe plan internaţional, însă a lăudat în secret eroisumul preotului.
În zilele noastre, în satul Alones, Rethymno, există bustul şi mormântul preotului arhmandrit Elefterie Noufrakis, cel care a oficiat Sfânta Liturghie în Sfânta Sofia din Istanbul, după 466 ani de la cucerirea ei de către oastea otomană condusă de sultanul Mehmed al II-lea.