Demisia lui Vasile Bănescu și detaliul foarte important pe care puțini l-au observat!

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a transmis faptul că începând de vineri, 5 iulie 2024, noul său consilier coordonator va fi preot dr. Adrian Agachi.

Preot dr. Adrian Agachi va prelua inclusiv atribuțiile postului de comunicator al Patriarhiei Române în relația cu presa. Prin urmare, Vasile Bănescu a plecat, în sfârșit, din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei.

De altfel, pe 1 martie 2024, ABC Ortodox scria faptul că opiniile lui vor scădea considerabil, în urma reorganizării Biroului de Presă al Patriarhiei.

Acum, iată, a venit și demisia necesară, mult așteptată, după toate smintelile, atacurile și nenorocirile făcute la adresa Bisericii. Nu mai este cazul să intrăm în detalii! Cine are ochi de văzut, vede!

Citiți și articolul - Aviz ''teologilor globaliști, ecumeniști'': Biserica lui Hristos nu este a reformatorilor, revoluționarilor și doctorilor, ci este a...!

Însă, vă invităm să citiți mai jos o opinie interesant de adevărată pe această temă, a plecării lui Vasile Bănescu din funcția de purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române și de ce această funcție, sintagmă de purtător de cuvânt este absurdă în cazul Bisericii și cum ar trebui denumită.

Funcția de purtător de cuvânt în Biserică este...

''Am scris cîndva, cu 15 ani în urmă, că funcția de purtător de cuvînt în Biserică este absurdă, de vreme ce toți preoții și ierarhii dau jurămînt să propovăduiască, adică se obligă să fie purtători de cuvînt ai Bisericii.

Datoria propovăduirii este cea mai importantă slujire a preotului, mai importantă chiar și decît rugăciunea, o spune Sfîntul Ioan Gură de Aur în Tratatul despre preoție.

"Căci, dacă aș fi avut nevoie de rugători, aș fi adus pustnici din pustie, însă, chiar de te-ai face stîlp de foc cînd te rogi, dar nu știi să propovăduiești, te pierzi și pe tine, și turma o duci în iad", zice marele patriarh Ioan Gură de Aur.

Așadar, a cuvînta în numele Bisericii nu este o alegere, un privilegiu oferit de funcție, ci o datorie sfîntă a tuturor preoților, episcopilor și, de ce nu, diaconilor.

A numi un purtător de cuvînt într-o adunare a cărei primă misiune este cuvîntul, este absurd. Absurditatea acestei funcții rezidă chiar din faptul că se ciocnește cu jurămîntul dat la hirotonie care și poruncii lui Hristos care a trimis apostolii să propovăduiască în toate marginile pămîntului.

Faptul că, cel puțin o dată pe săptămînă, o sută de ierarhi, în frunte cu patriarhul, plus alte zeci de mii de preoți cuvîntează cîte o oră de pe amvon, și totuși nu zic "nimic", de vreme ce mai au nevoie și de un purtător de cuvînt care să dea grosime corului bisericii, ne face pe toți să părem coborîți dintr-o scenetă suprarealistă, de tipul Scaunelor lui Eugen Ionescu.

Mă bucur că funcția a rămas pustie și că noul ales e preot și e numit "comunicator cu presa", nu purtător de cuvînt al BOR, amănunt pe care l-am observat în toate comunicatele oficiale. Felicitări!', a scris ieromonahul Savatie Baștovoi, pe pagina sa de Facebook.

Citește și articolul, opinia următoare - Demisia lui Vasile Bănescu = Victoria Ortodoxiei române și o mare tristețe între teologii de cafenea și de salon virusați de idei neo-marxiste

Cine este pr. dr. Adrian Agachi

Pr. Adrian Agachi (n. 1 iulie 1986) este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București (2009), masterand al Universității din Lampeter, Țara Galilor (2010) și doctor în teologie ortodoxă al Universității din Winchester (2012; titlul tezei de doctorat:

The Neo-Palamite Synthesis of Father Dumitru Stăniloae) precum și membru al AISP (Asociația Internațională de Studii Patristice).

A slujit ca preot la spitalul de Reumatologie (2014-2019), iar din anul 2019 și până în prezent, este preot coslujitor la parohia Sfântul Gheorghe – Dudu din localitatea Chiajna.

Începând cu anul 2008 a fost colaborator al Ziarului Lumina, iar între anii 2014-2024 a lucrat ca redactor la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

A ocupat funcția de consilier patriarhal în cadrul Biroului de Presă și relații publice al Patriarhiei Române din data de 1 aprilie 2024.

Cele mai relevante contribuții: Între războiul patimilor și pacea virtuților (București, Ed. Cuvântul Vieții, 2019, 280 pp.); Îmblânzirea lumii prin iubire. Lumini filocalice (București, Ed. Trinitas, 2017, 272 pp.)

The Neo-Palamite Synthesis of Fr. Dumitru Stăniloae (Cambridge, Cambridge Scholars Publishing, 2013, 200 pp.)

CITEȘTE ȘI - De nemăsurat folos sufletesc ne-ar fi dacă am lua aminte și urma învățăturile Mântuitorului dăruite nouă prin pilda ÎPS Teodosie!

CITEȘTE ȘI - Vedeți răspunsuri duhovnicești atât de necesare ale ÎPS Teodosie la dileme și frământări ale omului contemporan - Video

CITEȘTE ȘI - Pr. Ioan Istrati, mărturie care te va face să lăcrimezi. Ce a făcut ÎPS Teodosie cu niște platouri cu bunătăți de la o masă pusă cu ocazia unui hram

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.