Pr. Iosif Vatopedinul: Numele Lui Hristos este foc mistuitor! Chiar dacă este gălăgie în jur, să chemați numele Lui!

Părintele Iosif Vatopedinul este unul dintre cei mai credincioși ucenici ai lui Gheron Iosif Isihastul, un mare părinte purtător de har al veacului nostru.

Părintele Iosif Vatopedinul și-a petrecut ultimii ani ai vieții sale în Mănăstirea Vatopedu din Sfântul Munte Athos, în curtea căreia este și înmormântat.

Părintele Iosif Vatopedinul spunea că: Numele lui Hristos este foc mistuitor! ”Să nu tăceți, să Îl strigați pe Hristos! Nu v-am spus să nu tacă gura voastră? Chiar dacă este gălăgie în jur, să chemați numele Lui –

„Doamne Iisuse Hristoase, Doamne Iisuse Hristoase, Doamne Iisuse Hristoase…” – și este de ajuns. Nu e nevoie să Îi spunem „miluiește-mă, luminează-mă, înviază-mă”.

Știe El ce să facă. Dar vrea să Îl strigăm. Să nu vă tacă gura, și astfel rugăciunea va intra înlăuntru vostru. Iar când va intra înlăuntrul vostru, să vedeți ce va fi!

Va intra în voi Însuși Hristos! Numele lui Hristos nu este un cuvânt – este energie, este putere. Monah este cel care își păzește mintea.

Dar nu poate omul să își păzească mintea prin puterile lui, după cum limpede ne spune Hristos: „Fără Mine nu puteți face nimic”. Iar dacă lucrurile

stau așa, atunci să începem și noi: „Atotbunule, de vreme ce nu putem nimic fără Tine, vino! Doamne Iisuse Hristoase, Doamne Iisuse Hristoase…”

Chemarea lui Iisus este viața noastră, este meseria noastră, este lecția noastră, este obiectul nostru de studiu. De ea să ne ținem!”

enter image description here

Citește și - pr. Iosif Vatopedinul – Să nu primiți gândurile descurajării

Să nu primim gândurile descurajării. Nu există motive de descurajare de vreme ce Dumnezeu este Tatăl nostru. Ascultați pe părintele Iosif Vatopedinul dovedind acest lucru. Audiție plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul realizat de O Chilie Athonită.ro)

Să nu primiți influențele descurajării! Niciodată! Niciodată! Niciodată! Însă, viață fără de greșeli nu există, așa cum dau mărturie și Scripturile, dar și exemplele.

Pentru că am spus că, pe de-o parte, voința este aceeași, dar factorii care există sunt mulți – chiar însăși firea noastră stricată! Și ea încă ne luptă! Obiceiurile, mediul, demonii, diferitele indispoziții trupești, boala, toate acestea influențează.

Rămâne doar voința. Harul e atotputernic, însă nu lucrează dacă nu-l punem în mișcare. Trebuie să punem în mișcare harul prin corectitudinea voinței și a hotărârii noastre. Și când va lucra harul,

le va împlini pe toate. Dar până să se pună în mișcare, e nevoie de poziția corectă a omului.

Să nu se descurajeze, ci cu curaj, cu credință, cu nădejde sigură să-L cheme pe Dumnezeu-Tatăl:

Rugăciune către Tatăl „Preabunule, fi milostiv mie, păcătosului! Am greșit! Nu ține cont! Ești Dumnezeu și știi că n-am vrut niciodată să mă lepăd de Tine! Dar nu am reușit, sărmanul de mine, am alunecat, nu ține cont! Tu știi! Vreau să-Ți fac pe plac. Te rog să mă ajuți!

Caracterul meu nu e capabil. Patimile mele sunt multe. Sunt un om slab. Fă o excepție! Oare nu vei face o excepție? Nu ai știut Tu oare cine sunt eu? Nu cumva Te-am înșelat? Știai că sunt un om stricat, și bolnav, și nepriceput, dar nu te-ai scârbit de mine, Doamne al meu!

Iar acesta e triumful total al atotbunătății Tale. Cum e posibil să mă lepăd de Tine?!”

Vedeți cum începem cu curaj! Tot înainte! Acesta e adevăratul drum. Să fiți foarte atenți la asta!

Ne va ajuta mult programul. De aceea, vedeți că în cadrul obștii monahale există programul. Cu atenție la conștiință fiți atenți! Să nu încălcați programul! Însă, dacă țineți programul cu acrivie, aceasta înștiințează harul patern și îngerul păzitor, care ne e alături, și când vede voința noastră obosită – dacă voința e supusă acriviei programului, – care e acrivia conștiinței – atunci harul patern, în mod absolut, și însuși îngerul păzitor ajută în mod practic și omul iese la liman.

Vă spun acestea din experiență. Așa este!

Să nu vă pierdeți niciodată curajul! Însă, pentru a nu-l pierde, dacă sunteți leneși și nu păstrați

acrivia, nu-l veți putea păstra. De aceea, să fiți mereu cu acrivie în program! Chiar dacă există programul de obște, însă dacă nu țineți și voi programul vostru, asta nu este de ajuns!

Când sunteți așa, cu grijă, să fiți siguri că e imposibil ca harul patern, care e cu noi, și pronia lui Dumnezeu, Care e Tatăl nostru adevărat, să ne părăsească!

VIDEO

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.