''Alba Neagra'' cu decizia demiterii lui Bănescu. ABC Ortodox: Opiniile și vocea lui se vor reduce considerabil, în urma reorganizării Biroului de Presă al Patriarhiei

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a făcut noi clarificări, vineri, după ce joi, surse din cadrul Bisericii Ortodoxe Române au spus că Vasile Bănescu a fost demis. Mai mult, un comunicat al Cancelariei Sf. Sinod sugera joi acest lucru, într-un mod indirect, că a fost demis.

În amiaza zilei de joi au apărut informații, pe surse din interiorul Patriarhiei, că Vasile Bănescu a fost demis din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei. Apoi, Vasile Bănescu a infirmat indirect acest lucru.

Ulterior, Cancelaria Sf. Sinod a venit cu clarificări joi după-amiază, în care spune clar că Sfântul Sinod „a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.

Apoi, vineri, Cancelaria Sf. Sinod a venit cu alte noi clarificări.

''Întrucât în urma difuzării comunicatului de presă oferit joi de Cancelaria Sfântului Sinod au apărut în spațiul public interpretări eronate referitoare la prezența în funcție a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, precizăm că domnul Vasile Bănescu ocupă în continuare funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române în cadrul Biroului de Presă și Relații Publice al Patriarhiei, iar reorganizarea acestui sector nu înseamnă demiterea acestuia, ci îmbunătățirea activității acestui sector prin cooptarea și a altor specialiști în comunicare, inclusiv clerici.'', a transmis Cancelaria Sf. Sinod, vineri.

Vasile Bănescu nu a fost demis explicit, însă va activa în continuare în cadrul Biroului de presă al Patriarhiei, ca și purtător de cuvânt, dar funcția și vocea sa se vor atenua considerabil, deoarece în cadrul Biroului de presă se vor aduce și specialiști, respectiv clerici, în urma reorganizării, pentru a îmbunătăți comunicarea!

Practic, indirect NU a fost demis de jure, dar de facto da. Ce rost mai ai ca purtător de cuvant, daca nu mai ai dreptul să faci comunicate, fapt menționat de comunicatul de joi al Patriarhiei? Mai are aceeași valoare funcția singulară de purtător de cuvânt pe care a ocupat- o până acum, dacă în viitorul apropiat ''se vor coopta și alți specialiști în comunicare, inclusiv clerici''?

*Acest articol reprezintă opinia publicației ABC Ortodox bazată pe comunicatele Cancelariei Sf. Sinod de joi și vineri și pe surse din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Citește și articolul următor - Gigi Becali apără Biserica și pe ÎPS Teodosie: Degeaba faceți atâta tam-tam ca să se smintească lumea. Nu există nicio răzvrătire!

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.