Lăsați psihoterapiile și ascultați ce spun Sfinții Părinți despre cum se combat stresul, depresia, anxietatea și alte frici ale omului modern

Stresul este boala sufletului și nu depinde de lipsuri materiale. Este combătut prin încrederea în pronia lui Dumnezeu și prin lupta cea bună.

Toate cele neplăcute care rămân în sufletul vostru și provoacă stres pot să devină un pretext pentru adorarea lui Dumnezeu și să înceteze de a vă istovi. Aveți încredere în Dumnezeu. Nu spune Apostolul Pavel: „Întru toate suntem necăjiți, dar nu striviți?”.

Pe toate să le abordați cu dragoste, bunătate, blândețe, răbdare și smerenie. Să fiți stânci! Toate să se spargă de voi și, asemenea valurilor, să se întoarcă în larg. Voi să fiți calmi. Dar veți zice: Ei, este posibil acest lucru?

Da, cu harul lui Dumnezeu, este întotdeauna posibil. Dacă le privim doar omenește, nu este posibil. Chiar dacă ești nedreptățit, să nu contrazici, nici să nu te enervezi, ci să rabzi și să taci, preferând să îi înștiințeze Dumnezeu pe alții despre tine.

Căci aceasta este spre folosul tău și nu pentru a deveni avocatul și apărătorul tău propriu. Hristos vrea să ne unim cu El și așteaptă afară, la poarta sufletului nostru. Doar harul divin ne poate schimba.

Noi nu putem face nimic singuri. Harul ni le va da pe toate, dar noi trebuie să încercăm să ne micșorăm egoismul și iubirea de sine, să fim smeriți, să ne dăruim lui Hristos, și toate cele contrare pleacă – trupești și sufletești.

Monahul Patapios Kavsokalivitul, Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul – Sfințenia în secolul al XXI-lea, Editura Doxologia, Iași, 2015.

enter image description here

Citește și - Depresia este un duh! De aceea medicii și psihologii nu îi găsesc leac...

Citește și - De unde vine tristețea, ''boala secolului'', care poate duce la depresie

''A fi creștin înseamnă să nu fii mâhnit, să nu judeci pe nimeni, să nu superi pe nimeni şi cu toţi să fii respectuos. Pentru mireni, rădăcina tuturor relelor este iubirea de argint, iar pentru călugări – iubirea de sine. Tristeţea vine din îngâmfare şi de la diavol.

Vine din îngâmfare când nu ni se face voia, când ceilalţi nu vorbesc despre noi aşa cum am vrea şi, de asemenea, vine din râvna de a depune eforturi peste puterile noastre. Omul e ca un gândac: când e cald ziua şi e soare el zboară, se mândreşte şi bâzâie:

„Toate pădurile şi luncile sunt ale mele! Toate luncile sunt ale mele, toate pădurile sunt ale mele!“. Iar când soarele dispare, când vine frigul şi bate vântul, gândacul îşi pierde îndrăzneala, se lipeşte de o frunzuliţă şi zice: „Nu mă împinge jos!“.

Sfântul Ambrozie de la Optina - Patericul de la Optina, traducere de Cristea Florentina, Editura Egumenița, Galați, 2012, p. 255-256.

Citește și - Spuneți aceasta la toți cei care suferă de ''boala secolului'' - depresia! Pr. Ioan Istrati, răspuns la ''Ce rugăciuni să citesc pentru a scăpa de depresie?''

Citește și - Sfântul care vindecă depresia și anxietatea - Rugăciune către Sfântul Efrem

Citește și - Cum scap de atacuri de panică, frică și depresie? ÎPS Teodosie, sfaturi către o creștină care suferă de aceste boli tot mai des întâlnite - Video

Citește și - Cum biruim tristețea și depresia - bolile secolului. Pr. Arsenie Papacioc: Gândiți-vă la lucrul acesta!

Citește și - Cum scăpăm de tristețe/depresie, patima ucigătoare întâlnită tot mai des la tineri. Sfântul Ioan Casian, cuvânt ziditor

Citește și - Depresia, boala secolului. Sfinții Părinți ne oferă metoda de curăţire a sufletului și a minții

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.