Cum biruim tristețea și depresia - bolile secolului. Pr. Arsenie Papacioc: Gândiți-vă la lucrul acesta!

Părinte Arsenie Papacioc, cum să luptam împotriva duhului tristeții?

Păi, să fiți veseli! Dragă, eu știi ce vă spun, cu toată siguranța: ori și ori și orișicare ar fi motivul unei întristări sau al unei mâhniri, nu este de la Dumnezeu, ci este numai de la draci! N-avem motive să fim triști!

Dacă ți se creează și instalează starea aceasta de permanentă tulburare și agitație, de tristețe ucigătoare, atunci își face cuib satana acolo și-și clocește ouăle!

Nu mai poți nici să te rogi, nu mai poți lucra liniștit, nu mai poți iubi, nu mai poți vedea cu perspicacitate nițel în viitor, cu rațiunea pe care ți-a dat-o Dumnezeu!

Nu mai poți face absolut nimic bun, pentru că tu ești trist. Adică nu mai ești în stare de nimic – o stare drăcească foarte greu de suportat.

Când sunteți triști, gândiți-vă la lucrul ăsta: „Stai, că este ceva drac aici!” Și nicidecum nu acceptați! - Părintele Arsenie Papacioc.

Cuviosul Ambrozie de la Optina: Dacă vrei să scapi de tristețe, nu-ți lipi inima de nimic și de nimeni. Tristețea provine din atașamentul de lucrurile văzute.

Tristețea vine din îngâmfare, când nu ni se face voia, când ceilalți nu vorbesc despre noi așa cum am vrea și, de asemenea, vine din râvna de a depune eforturi peste puterile noastre.

Citeste si - Depresia, boala secolului. Sfinții Părinți ne oferă metoda de curăţire a sufletului și a minții

Sfântul Părinte Porfirie:

"Principala cauză în depresie şi în toate celelalte stări pe care Ie numim încercări, ispitiri satanice, aşa cum este moliciunea, akedia, lenea, care apar împreună cu celelalte probleme psihologice, adică cu lucrurile ispititoare, este egoismul mare pe care oamenii îl au înlăuntrul lor".

Astfel, omul devine egocentric și se crede invincibil. Când realitatea vieții îi arată opusul, îl cuprinde depresia și toate angoasele care decurg.

Biserica cultivă smerenia și ascultarea, ne vindeca de egoism, de mândrie, păcatul suprem. Viața ascetică și Sfintele Taine ale Bisericii ne izbăvesc de toate patimile.

În special Taina Spovedaniei lucrează în om curățirea de patimi și, prin urmare, îl scapă de depresie.

Gheronda Porfirie numea Spovedania generala ca fiind "Psihanaliza dumnezeiască", pentru ca prin ea omul se vindeca mai ales de toate probleme psihologice și de depresie. Vezi continuarea aici!

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.