Răspuns la lozinca ereticilor că ''a te închina la moaște nu e biblică''

''Văd o seamă de postări prilejuite de pelerinajul la Cuvioasa Parascheva care se străduie să arunce în derizoriu practica închinării ortodocșilor la Moaștele Sfinților.

Chipurile, această practică nu e biblică. De aceea voi explica biblic de ce materia poate fi purtătoare de har – nu doar trupurile Sfinților, ci orice materie pe care Dumnezeu vrea să o sfințească.

Haina lui Hristos a tămăduit-o pe femeia cu scurgere de sînge, glodul atins de Hristos a redat vederea orbului, apa în care cobora Îngerul tămăduia de orice boală.

Dumnezeu este Duh și suflă unde voiește. De voiește, suflă pe oase, pe haine, pe papuci, pe lemne, pe apă, pe ulei, pe vin, pe ceai și pe suflarea Sfinților.

Credința izvorîtă din iubire atrage privirea lui Dumnezeu Cel atot-văzător și harul lucrează prin materie și poate să rămînă în materie, așa cum Dumnezeirea rămîne în Trupul lui Hristos.

Iar celor cărora le pare că Brîul Maicii Domnului este diferit de haina lui Hristos cea vindecătoare, le atragem atenția că Trupul lui Hristos este din Trupul Maicii Domnului și Sîngele Lui preacurat este sîngele Maicii Domnului din care El și-a alcătuit Trup vreme de 9 luni.

Cine nu crede, nu vede acest har, așa cum nu vede nimic din cele ce se arată prin credință. După cum mulți erau cei ce se îmbulzeau în Hristos, dar numai femeia ce s-a atins cu credință a făcut harul lucrător și a scos putere din puterea lui Hristos, auzind: îndrăznește, fiică, credința ta te-a mîntuit!

Credința unora e ca piatra, a altora este ca o lumînare în vînt ce are nevoie mereu să fie reaprinsă'' - text scris de părintele ieromonah Savatie Baștovoi, pe contul său de Facebook.

''Biblia fără Sfinții Părinți ai Bisericii Dreptmăritoare e un lung prilej de sminteală care sfâșie cămașa eclezială cea una a lui Iisus Hristos în mii de secte călăuzitoare spre iadul trufiei'' - Pr. Călin Popovici.

Citește și - ''Păcătos sunt, dar nu eretic''. Diferența dintre păcatul personal și erezie

Se spunea despre avva Agathon, că s-au dus oarecare la dânsul, auzind că are dreaptă și mare socoteală. Și vrând să îl încerce de a sa mânie, i-au zis lui: tu ești Agathon? Am auzit despre tine că ești mândru și curvar. Iar avva Agathon a zis: Ei bine, așa este.

Și i-au zis lui: Tu ești Agathon bârfitorul și clevetitorul? Iar avva Agathon a spus: Eu sunt. Au zis iarăși: Tu ești Agathon ereticul?

lar avva Agahton a răspuns: Nu sunt eretic. Și l-au rugat pe el, zicând: Spune-ne nouă, pentru ce atâtea câte ți-am spus le-ai primit, da cuvântul acesta (eretic) nu l-ai suferit?

Zis-a lor: Cele dintâi asupra mea le scriu, căci este spre folosul sufletului meu. Dar cuvântul acesta eretic este despărțire de Dumnezeu. Nu voiesc să mă despart de Dumnezeu!

Iar ei auzind, s-au minunat de dreapta lui socoteală și s-au dus zidiți, adică cu folos - fragment din Patericul Egiptean.

Conform învăţăturii Bisericii Ortodoxe, încă din vremea Sfinţilor Apostoli, erezia a fost socotită ca având urmări dezastruoase asupra omului. Erezia îl îndepărtează de Dumnezeu şi îl duce la pieire.

De aceea şi Domnul Însuşi şi Apostolii sunt foarte aspri faţă de „ereziile pierzării” (Matei.7,15; Fapte 20, 29; II Corinteni. 11,13; II Petru. 2,1; I Ioan 4,1; II Ioan 1,7)…” vă îndemn să luptaţi pentru credinţa dată sfinţilor, odată pentru totdeauna” ( Iuda 1,3).

Diferența dintre păcatul personal și erezie. Citiți continuarea!

Citește și - Imaginile care te lasă, efectiv, fără cuvinte de la Pelerinajul la Sfânta Parascheva! ABC Ortodox: Acest nucleu de credință ortodoxă impresionant ne dă nădejdea că... - VIDEO

Citește și - Pr. Savatie Baștovoi: Prin această mărturisire se închide gura oricărui consiliu, secretariat sau purtător de cuvânt care ne spun că există mai multe biserici!

Citește și - Cine formulează toate aceste acuzații contra Ortodoxiei? Pr. Savatie Baștovoi demontează nebunia ecumenistă de unire a Ortodoxiei cu alte erezii

Citește și - Ce să faci dacă ţi-e ruşine să mărturiseşti un păcat? Sfaturile pr. ieromonah Savatie Baștovoi

'Ce să faci dacă ţi-e ruşine să mărturiseşti un păcat? Răspunsul la această întrebare îl vei găsi în orice îndreptar de spovedanie, cred însă că nu pe cel tămăduitor.

Sunt sigur că tocmai pentru asta cauţi un răspuns, un alt răspuns decât cel pe care nu mă îndoiesc că îl ştii deja, dar care, în starea în care eşti, nu-ţi este de niciun folos. De aceea, nici eu nu te voi apostrofa clasic: „E de la dracu' ruşinea, trebuie să o depăşeşti şi să-ţi mărturiseşti păcatul!” Citiți continuare aici!

Citiți și - Minunea făcută de Sf. Parascheva cu un bebeluș care suferea de o boală groaznică, căruia nimeni nu îi mai dădea șanse că va trăi

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.