Imaginile care te lasă, efectiv, fără cuvinte de la Pelerinajul la Sfânta Parascheva! ABC Ortodox: Acest nucleu de credință ortodoxă impresionant ne dă nădejdea că... - VIDEO

Sărbătoarea Sfintei Parascheva se celebrează în fiecare an pe data de 14 octombrie. Sute de mii de pelerini din toate colțurile țării, dar și din străinătate merg în fiecare an, în orașul Iași, pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, stând la rând 6, 7, 10, 20 de ore.

Rândul pelerinilor care așteaptă să se închine la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași și la cele ale Sfântului Pantelimon a depășit 6 kilometri, sâmbătă dimineață, când peste 110.000 de pelerini s-au închinat la raclele depuse în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, potrivit iasi1.ro.

De asemenea, potrivit informațiilor transmise sâmbătă la ora 13.00 de Jandarmerie, aproximativ 51.000 de pelerini se află în culoar și aproximativ 118.000 au trecut pe la raclă.

Podul din cartierul Dimitrie Cantemir din municipiul Iași a fost închis circulației, în această dimineață. ”Pelerin 1: Pentru sănătate, familie, copiii, nepoți și mama și speranțe am toată nădejdea că așa se va îndeplini.

Pelerin 2: Așteptarea a fost minunată, mai ales că am făcut o pauză de câțiva ani, n-am mai reușit să ajung la Sfânta Cuvioasă Parascheva și bucuria reîntâlnirii a fost ”zbor” pur și simplu de bucurie.

Pelerin 3: Cu rugăciuni de sănătate, de împlinire, să ne fie bine, pentru familie, în general în viață.” De asemenea, ieri seara, peste 30.000 de pelerini, veniți la Iași să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, au participat la procesiunea Calea Sfinților.

Procesiunea a fost condusă de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Prea Sfințitul Teofan, a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, Lucian Apopei:

„Procesiunea Calea Sfinților a devenit așa, de-a lungul anilor, partea a identității Iașilor ultimilor ani. Aproximativ 50 de preoți au participat la acest moment, însoțiți de diaconi. Sigur, procesiunea a fost condusă de Părintele Mitropolit Teofan.

Pentru a veni în sprijinul pelerinilor anul acesta ne bucurăm de ajutorul peste 1000 de voluntari, dintre care peste 300 sunt preoți care stau la rândul de închinare al pelerinilor.

Se stă uneori, mai ales cu cât ne apropiem de ziua de 14 octombrie, foarte mult. Prezența unui preot este mai mult decât binefăcătoare.

De când a început pelerinajul, neîntrerupt, la cortul Fundației Medicale Providența, sunt oferite cești cu ceai. Totodată, cu sprijinul voluntarilor, atât la rândul de închinare, cât și la punctele fixe, unde sunt montate corturi, este împărțită hrană pentru pelerini.”

Citiți și - Minunile Sfintei Parascheva. Pr. Ioan Istrati, mărturie despre faptele minunate ce se petrec la pelerinajul de la Sfânta Parascheva

Nota ABC Ortodox: Asta să se spună peste tot, să se arate peste tot, că România este încă o țară ortodoxă, un pâlc de normalitate într-o lume nebună, cu non-valori.

Sigur că, avem destule uscături și în România, dar avem acest nucleu de credință ortodoxă impresionant, mărturisit prin fapte, care ne dă speranța că nu vom pieri și vom rămâne drept-credincioși până la sfârșit!

Asta să se arate, promoveze peste tot, oameni buni, nu crime, jafuri, violuri, accidente și tot felul de lucruri rele care îi îmbolnăvesc pe unii români, împingându-i în disperare și deznădejde...!

Citiți și - ''Medicii universitari atei, care mă vedeau că îmi revin, spuneau că este o minune dumnezeiască!'' / ''Sf. Parascheva m-a operat la ochi prin mâinile doctoriței''

VIDEO

enter image description here

Video

LIVE: Sărbătoarea Sfintei Parascheva - Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași (14 oct. 2024)

Viața Sfintei Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Părinții ei erau credincioși și înstăriți, având și un fiu, Eftimie, care a devenit ulterior episcop al Maditului și Sfânt Ierarh. Tatăl lor, Nichita, a murit când erau foarte tineri, iar mama lor i-a crescut cu grijă, îndrumându-i în credință, fapte bune, rugăciune, post și milostenie.

La vârsta de 10 ani, Sfânta Parascheva a auzit cuvintele lui Dumnezeu despre milostenie și ajutorarea celor săraci și a început să-și întărească devotamentul față de rugăciune, veghe, milostenie și nevoință.

Ea și-a oferit hainele ei bune săracilor și chiar o cruciuliță de aur pe care o purta la piept, înlocuind-o cu una de lemn. La 15 ani, după decesul mamei sale, ea a decis să părăsească lumea și să urmeze calea Mântuitorului.

Cu averea moștenită de la părinți, ea și fratele ei au ajutat săracii și apoi ea s-a îndreptat spre Constantinopol pentru a se închina moaștelor sfinților și pentru a căuta îndrumare duhovnicească. Mai târziu, a mers la o mănăstire dedicată Născătoarei de Dumnezeu în Heracleea Pontului, unde a trăit în ascetism. Apoi a călătorit la Ierusalim pentru a se închina Sfintelor Locuri.

Acolo, a mers cu bucurie în pustia Iordanului, s-a alăturat unei mănăstiri de fecioare și a petrecut viața în rugăciune și smerire. Îngerul Domnului i-a poruncit să se întoarcă în patria ei, iar ea, conștientă că aceasta este voința lui Dumnezeu, s-a întors la Constantinopol. A intrat în biserica Sfintei Sofii și apoi în biserica Vlaherne a Născătoarei de Dumnezeu, slujind lui Dumnezeu cu credință.

La vârsta de doar 25 de ani, Sfânta Parascheva s-a întors în satul natal, apropiindu-se de biserica Sfinților Apostoli din Calicratia. A trăit acolo în rugăciune și ascultare timp de doi ani și și-a încheiat viața, lăsându-și sufletul în mâinile lui Hristos. Trupul ei a fost înmormântat lângă biserică.

Anii au trecut, iar moaștele ei au fost descoperite și au început să facă minuni de tămăduire. Acestea au fost transferate în diverse locuri, inclusiv în Iași, Moldova, datorită lui Voievodul Vasile Lupu, și astăzi se află în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Cum au ajuns moaștele Sfintei Parascheva în Moldova, România

Moaștele Cuvioasei Parascheva, care sunt recunoscute în special de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă și sârbă, au o istorie interesantă. Cuvioasa Parascheva s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, acum cunoscut ca Boiados, în apropierea Constantinopolului, în jurul începutului secolului al XI-lea. Ea a trăit doar până la vârsta de 27 de ani.

În anul 1641, moaștele Cuvioasei Parascheva i-au fost oferite domnitorului Moldovei, Vasile Lupu, ca o recunoștință pentru plătirea datoriilor Patriarhiei față de turci. În același an, moaștele au fost aduse la Iași și au fost așezate cu demnitate în biserica Sfinții Trei Ierarhi, care este acum sub patronajul UNESCO.

Această biserică a fost concepută special pentru a găzdui sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva. Acolo au rămas până în decembrie 1888, când, printr-o minune, au scăpat de un incendiu și au fost ulterior transferate în noua Catedrală Mitropolitană din Iași, unde se află și în prezent.

Cultul Cuvioasei Parascheva a fost oficializat în întreaga Românie în anul 1955, prin hotărârea membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci, s-a stabilit și data de 14 octombrie ca zi oficială de sărbătoare a Sfintei Parascheva.

Citește și - Minunea vindecării unei fetițe care suferea de o tumoare canceroasă la cap cu ajutorul Sf. Parascheva - Mărturie emoționantă făcută public de pr. Alexandru Lungu

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.