Gigi Becali se află în aceste zile în Grecia, în Salonic. Patronul roș-albaștrilor a promis că va merge la Salonic dacă echipa se va califica în Europa League și va juca cu PAOK. Dar motivul principal nu este fotbalul...!
Cu o zi înainte de PAOK – FCSB, Gigi Becali a vizitat Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Tesalonic, unde a fost însoțit de călugării pe care i-a adus din România pentru a îi fi alături.
În timp ce unii au văzut deplasarea împreună cu echipa de fotbal, în Grecia, a lui Becali ca un show, un lucru mai degrabă excentric, de fapt, per total, a fost, o mărturisire despre credința ortodoxă în declarațiile pe care le-a oferit jurnaliștilor și care nu au fost atât de intens mediatizate.
Pe lângă remarcile lumești despre fotbal, Gigi Becali a spus și câteva lucruri interesante despre credința ortodoxă, pe care le putem cataloga ca fiind o mărturisire de credință! Citiți mai jos declarațiile!
”De aia am și venit (n.red la Salonic). Am venit la Sfântul Dimitrie, nu am venit pentru meci. Sfântul Dimitrie a făcut mari minuni. Vrei să îți spun viața lui? Sfântul Dimitrie a vindecat foarte mulți bolnavi, atunci era ciumă. Intrau în biserică, se atingeau și se vindecau de ciumă. Vomitau sânge.
Când a fost tragerea la sorți am zis ‘Sfinte Dimitrie, de vei da să jucăm cu PAOK la Salonic, voi veni la tine’. Și pentru că am promis am venit să-l vizitez. Jucătorii au programul lor, nu mă bag eu în programul lor.
Mâine o să trecem pe la Sfântul Paisie, după Sfânta Liturghie, o să trecem. E posibil chiar să mergem la Sfânta Liturghie la Sfântul Dimitrie, dacă nu găsim biserică să facem Sfânta Liturghie în limba română.
În Salonic s-au născut bunicii mei. Bunica și bunicul din partea mamei aici s-au născut, aici au învățat carte. Prima epistolă a Sfântului Apostol Pavel a fost către tesaloniceni
Este o țară cu tradiție sfântă, creștinească. Dar acum e mai multă credință în România ca la ei. Este adevărat că ei au multe biserici, dar nu le mai populează ca noi. Le-au cam părăsit.
Noi le umplem pe acelea pe care le avem. Ei acum sunt mici la credință față de noi. La noi oamenii se întorc la credință, în lume, în Occident, catolicii au părăsit bisericile, dar și ortodocșii le-au cam părăsit, dar nu noi, în Rusia și Serbia (n.red și Georgia).
Credința adevărată pe tot globul pământesc este acuma în România. Acesta este adevărul, nu vă zic eu că sunt naționalist. Acesta este adevărul, la noi se umplu bisericile, la noi oamenii se întorc la credință, iar în alte locuri se îndepărtează.
Cel mai important în credință este Hristos și Sfânta Împărtășanie. Ei nu mai au tradiția Împărtășaniei”, a declarat Becali, la aterizarea pe aeroportul din Salonic.
”Nu mai calc în țară neortodoxă. Însă dacă se întâmplă să jucăm cu o echipă mare, să zicem Barcelona sau Manchester City, posibil să mă duc acolo la meci, pentru că ar fi prea mare lucru, dar eu într-o țară neortodoxă nu mai calc, pentru că nici aerul nu îmi place.
În plus de asta, eu fără Liturghie nu pot trăi. Acolo nu este Liturghie, la ei, la catolici, ce să fac acolo. Eu mă duc unde mă simt ca acasă, ca aici, sunt frații mei grecii, mă împărtășesc cu ei în biserică. România este aici, este aerul ortodox! Este sfințenie. Credința ca la noi, în România nu este pe tot globul.
Este adevărat că grecii sunt mai puternici în sfinți, că au mai mulți sfinți, doar că Harul se apropie mai mult acolo unde omul este credincios. Ei se depărtează de biserică, au mai multe biserici, dar au preotul și încă un om la strană, iar noi avem bisericile pline. Nu există alt popor mai credincios ca românii, nu sunt naționalist, se vede adevărul pe față, cum se împărtășesc copiii și lumea.
Asta e credința, pe când ei au cam uitat, nu prea se mai duc. Noi, georgienii, sârbii și rușii suntem care mai ținem Ortodoxia. În rest, și ei, grecii, o țin, dar mai mult ca tradiție. La ei e tradiția, prima epistolă a Sf. Pavel a fost la Tesalonic, a mai spus Becali în fața hotelului unde este cazat alături de echipa FCSB.
Sursa foto Pro Sport
VIDEO
Citește și - Ce le-a spus Sf. Paisie Aghioritul unor catolici care doreau să se roage împreună cu el