– Gheronda, reușesc hindușii un anumit nivel de autocontrol pentru că sunt ajutați de asceza severă pe care o efectuează prin yoga?
Sf. Paisie Aghioritul: Se străduiesc și iar se străduiesc, și ce obțin prin asta? În general, înfrânarea și asceza ortodoxă au întotdeauna un scop duhovnicesc mai înalt: sfințirea sufletului.
Asceza lor satanică, lumească, este pusă în aplicare doar pentru a le oferi un corp flexibil, astfel încât să poată contorsiona brațele și picioarele ca o marionetă de hârtie, astfel încât alți oameni nebuni să îi admire și demonii neputincioși să-i ridiculizeze.
Încă din copilărie, ei învață să își răsucească picioarele și să așeze un picior peste umăr, iar celălalt picior peste celălalt umăr, și așa se „roagă”.
Ei exersează lovind cu pumnul timp de mai multe ore într-un sac de pietriș, iar apoi sunt capabili să spargă pietre, lemne etc. Dar, chiar și toate lucrurile pe care le spun că simt au o explicație.
De exemplu, își scot limba până când își ating nasul sau o trag înapoi până când își ating gâtul și acest lucru provoacă o senzație, simt o anumită dulceață – o gâdilire – și spun „Acesta este nectarul”… Apoi presează pe anumiți nervi aproape de urechi și aud un sunet „hummmmm” ca de muzică.
Sau își presează ochii și acest lucru îi fac să vadă stele mici! Stau cu privirea la soare, cu ochii larg deschiși și când îi închid, pot vedea lumină! „Uite! Am reușit! Am văzut lumină necreată!”
Deci diavolul spune:„ O, deci vrei lumini? Lasă-mă să-ți dau eu lumini! ”Și apoi le cultivă imaginația, astfel încât, ulterior, fără să apese ochii sau să privească spre soare, vor putea vedea lumini.
Diavolul încearcă adesea să ne seducă fără să-l provocăm, prezentând lumini etc., dar noi îl ignorăm, așa că imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă l-am provoca! Tot ce are nevoie este o scuză pentru a acționa!
-Cu alte cuvinte Gheronda, diavolul le prezintă diverse imagini?
-Da. El le cultivă imaginația într-o mare măsură și apoi îi conduce la înșelare. Unii dintre oamenii noștri merg la indieni, iar indienii îi învăță hule pe limba lor despre Hristos, despre Maica Domnului, despre sfinți – fără știrea lor – și ei devin posedați de demoni.
Apoi încep să rostească tot felul de cuvinte neînțelegătoare. Ajung într-o stare sălbatică, iar alții care îi observă cred că se află într-o stare spirituală! Dar este o stare demonică…
Indienii, de altfel un popor inteligent, care are preocupări metafizice și multă inimă, se preocupă de presupusa filozofie, de amăgire și de vrăjitorie.
Ei fac ravagii printre europeni cu teoriile lor. Și puteți vedea cum liderii lor sunt ca taurii de bunăstare, în timp ce alții din India mor de foame!
De asemenea, vin în Grecia și îi păcălesc pe oameni cu nirvana, cu lenea, cu reîncarnările… între timp, chiar în cărțile lor, folosesc citate din Sfânta Scriptură, din Filocalie, de la Sfinții Părinți, și astfel atrag oamenii.
Pe vremuri, ortodocșii nu ar fi crezut în niciun caz teoriile hinduse! Acum – cum se poate spune – există chiar și niște oameni foarte corecți care susțin astfel de prostii și care dau foarte mulți bani. Hinduismul a provocat pagube severe…
Lucrurile pe care le prezintă alte religii sau para-religii ca minuni nu au nimic în comun cu minunile din Credința noastră. Hristos vrea să fim demni; El nu vrea să-L iubim pentru că El este atotputernic.
Dacă ar vrea, El ar putea să facă o minune și să facă lumea întreagă să creadă instantaneu. Dar în felul acesta, El ar limita libertatea omului. De aceea, El a spus „Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut”.
Ortodoxia are lucrarea și harul dumnezeiesc. Hinduismul are magie și filozofie. Înlocuiește lucrarea cu magia, iar Harul dumnezeiesc cu filozofia.
Diavolul dă puteri gurului lor, vrăjitorilor etc., pentru că au dat diavolului dreptul. Acesta este motivul pentru care pot să facă presupuse minuni, iar ceilalți care îi văd îi admiră.
Din momentul când cineva își dă seama că cel care face astfel de minuni false nu este în niciun fel legat de Hristos, el trebuie să înțeleagă că orice face este o înșelăciune a diavolului, care nu este niciodată în stare să spună adevărul, ci în schimb, minte și înșală creaturile lui Dumnezeu.
Cei care au o așezare sufletească bună – după ce s-au familiarizat cu Ortodoxia – sunt oarecum ezitanți, deoarece pot vedea că viața unor astfel de vrăjitori nu este una curată; este un ghiveci, în timp ce în ortodoxie vor găsi o viață curată și superioritate. Ei găsesc oameni care au sfințenie și care fac minuni adevărate.
În ortodoxie, bunătatea este revărsarea iubirii omului, pentru Dumnezeu și pentru aproapele. Toate bunătățile care sunt afișate de persoane din alte religii sau de persoane amăgite etc., nu conțin elemente în Hristos, deși pot avea anumite elemente umane pozitive.
Cine trăiește în mod corect viața ortodoxă are smerenie, dragoste și se dăruiește cu totul celorlalți – se jertfește. Și asceza, postul și privegherile pe care le face sunt din nou din dragoste pentru Domnul și nu pentru a putea scoate vreun fel de plăcere din ele.
Hristos a venit pe lume pentru a fi răstignit din dragoste pentru făptura Sa. Mai întâi a fost răstignit, apoi a fost înviat. Este un lucru de nimic, pentru ca cineva să ceară doar daruri duhovnicești; este un alt lucru, dacă Hristos Însuși oferă unuia un gust al dulceții cerești.
Astfel, în timp ce ei – de exemplu – sunt preocupați de filozofiile hinduse, de yoga etc. – prin lucrurile pe care le fac, aspiră la atingerea unei presupuse stări spirituale, o stare extatică. fie pentru a simți o formă de plăcere, fie pentru a deveni superior celorlalți – dar indiferent de scop, fără a arăta vreo preocupare reală pentru ceilalți.
Să presupunem că un hindus stă pe un mal meditând. Dacă în acea perioadă cineva pe mare este în pericol și strigă după ajutor, va rămâne constant nepăsător; nu se va îndepărta de la locul său, astfel încât să nu se priveze de acea plăcere pe care o simte. Dacă ar fi fost un călugăr ortodox acolo la vremea aceea care rostea Rugăciunea, și-ar fi aruncat metania și s-ar fi aruncat în apă pentru a-l salva.
VIDEO
Pr. Arsenie Papacioc, despre erezia yoga
Practica yoga este acceptată de Biserică?
Nu vă mai înselati si cu yoga, dragii mei, Biserica o consideră erezie.
A venit cineva la mine si a început să vorbească despre yoga si i-am spus:
"Dar cine vă opreste să faceti metanii, care este o miscare completă a organismului. S-au văzut crestini deasupra pământului ridicati, cu o fortă împotriva gravitatiei de-ti stă mintea în loc.
Îti ajută harul lui Dumnezeu, pe care ei nu contează. Ei îsi dezvoltă muschii... si în numele cărei religii fac ei acestea? Unde vrei să ajungi cu trezirea tuturor fibrelor trupului?
Eu, dacă fac metanii, fac în numele unei religii, vreau să ajung la mântuire. Pentru asta mă prosternez: "Doamne, iartă-mă!"
Si, între timp, el a început să vorbească si despre Buda, la care eu i-am răspuns că "Budismul este o religie morală, dar nu mântuitoare!"
Eu i-am spus limpede cuvintele Mântuitorului: Cine nu adună cu Mine, risipește! Cine nu se va boteza în numele Tatălui si al Fiului si al Sfântului Duh, nu se va mântui! Hristos a spus "Eu sunt Cel ce sunt".
M-a întrebat o altă "doamnă", o profesoară - îmi venea să-i dau si câteva palme, atât de mult m-a supărat! "Numai două vorbe, numai două vorbe!" - să-mi spună.
Și zice: "Mântuitorul n-a apărut de la vârsta copilăriei până la propovăduire, a fost în India".
"Cum să se ducă în India, doamnă, că era Dumnezeu! Trebuia să învete de la indieni, El, Care a creat pe indieni? Era Dumnezeu, doamnă, ce tot mai întrebi?" Ce să mai înveti de la budisti, când Dumnezeu a zis Eu sunt Cel ce sunt!
Icoana cu Sf. Paisie Aghioritul