''Vreau să mi-i fac prieteni pe Sfinţi, dar nu știu cum''. Sf. Paisie Aghioritul ne spune răspunsul

Sfântul Paisie Aghioritul: Nu ai, sau nu vrei un prieten bun? Fă-ți prieten un Sfânt! — Trebuie să ni-i facem prieteni pe Sfinţi. Pentru că oamenii întotdeauna ne vor trăda, ne vor întoarce spatele și dezamăgi, dar Sfinţii şi Maica Domnului nu ne vor trăda niciodată.

— Da? Dar cum vine asta? Pentru că vreau să mi-i fac prieteni pe Sfinţi, dar nu știu cum ... — Dă-le adresa ta! — Păi, cum să le dau adresa mea?

— Iată, aşa! - şi i-a întins un şirag de mătănii. Adică: roagă-te des, roagă-te mult cu „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă”, sau "Doamne, Iisuse, pentru rugăciunile tuturor Sfinților Tăi (sau ale unui sfânt cutare la care ai evlavie mai mare) și ale Maicii Tale Preacurate, miluiește-mă pe mine și mântuiește sărman sufletul meu!"

Și în momentul acela e ca şi cum ai trage un clopoţel la Sfinți şi i-ai chema pe toți şi le-ai da adresa ta, iar ei vor veni degrabă si te vor ajuta, si te vor cunoaşte toți acei Sfinţi și vor deveni prietenii tăi!

Citeste si - » Sf. Paisie Aghioritul: Cine face yoga intră într-o stare demonică! / Pr. Arsenie Papacioc: Nu vă mai înșelați cu yoga! Biserica o consideră erezie!

Citeste si - Sf. Paisie Aghioritul: Bine că există viaţa de dincolo. Cu neliniştea asta de acum, oamenii dacă ar fi trăit 800-900 de ani, ca în vremea lui Noe, ar fi trăit un mare iad

Sfantul Cuvios Paisie Aghioritul: "Oamenii se grăbesc şi aleargă mereu. La ora cutare trebuie să se afle aici, la cealaltă acolo, şi aşa mai departe. Şi ca să nu uite ce au de făcut, şi le notează pe toate. Cu atâta alergătura, tot este bine ca îşi mai amintesc cum îi cheamă… Nici pe ei înşişi nu se cunosc.

Dar cum să se cunoască? Se poate să te oglindeşti în apă tulbure? Dumnezeu să mă ierte, dar lumea a ajuns un adevărat spital de nebuni. Oamenii nu se gândesc la cealaltă viaţă, ci cer numai aici mai multe bunuri materiale. De aceea nu află linişte şi aleargă mereu.

Bine că există viaţa de dincolo. Dacă oamenii ar fi trăit veşnic în viaţa aceasta, nu ar fi existat un iad mai mare, dat fiind felul în care şi-au făcut ei viaţa. Cu neliniştea asta de acum, dacă ar fi trăit 800-900 de ani, ca în vremea lui Noe, ar fi trăit un mare iad.

“Zilele anilor noştri şaptezeci de ani, iar de vor fi în putere, optzeci de ani; şi ce este mai mult decât aceştia, osteneala şi durere.” (Ps.89, 10-11). Şaptezeci de ani sunt de ajuns ca oamenii să-şi căpătuiască copiii.

Într-o zi a trecut pe la coliba mea un medic care trăieşte în America şi mi-a spus despre viaţa de acolo. Lucrează toată ziua. Fiecare membru al familiei trebuie să aibă maşina sa. Apoi acasă, pentru ca fiecare să se mişte liber, trebuie să aibă patru televizoare.

Lucrează şi se ostenesc ca să scoată bani mulţi, ca sa spună că sunt aranjaţi şi fericiţi. Dar ce legătură au toate astea cu fericirea? O astfel de viaţă plină de nelinişte şi într-o neîncetată alergătură (după bani) nu înseamnă fericirea, ci este un iad.

Ce să faci cu viaţa într-un astfel de stres? Dacă ar fi trebuit ca întreaga lume să trăiască o astfel de viaţă, eu nu aş fi voit-o. Dacă Dumnezeu le-ar fi zis acestor oameni: “Nu vă pedepsesc pentru viaţa ce o trăiţi, însă vă voi lăsa să trăiţi veşnic în acest fel”, asta pentru mine ar fi fost un mare iad.

De aceea, mulţi oameni nu pot răbda să trăiască în astfel de condiţii şi ies afară în aer liber, fără direcţie şi scop. Se adună în grupuri şi merg în afara oraşelor, în mijlocul naturii, unii ca să facă gimnastică, iar alţii pentru altceva.

Mi s-a spus despre unii că ies în aer liber şi aleargă, ori se suie pe munţi până la înălţimea de 6000 de metri. Îşi ţin răsuflarea, apoi o lasă, şi iarăşi inspiră adânc… Lucruri de nimic. Aceasta arată că inima lor este strivită de nelinişte şi caută o ieşire. Am spus unuia dintre aceştia:

“Voi săpaţi o groapă, o măriţi, vă minunaţi de groapa ce aţi făcut-o şi… săriţi în ea, prăvălindu-vă în jos, în timp ce noi [creştinii] săpăm groapa, dar aflăm metale preţioase. Nevoinţa noastră are rost, fiindcă se face pentru ceva mai înalt.“

Cuviosul Paisie Aghioritul, “Cu durere si cu dragoste pentru omul contemporan”, Editura Evanghelismos, 2003.

Citeste si - Ce le-a spus Sf. Paisie Aghioritul unor catolici care doreau să se roage împreună cu el

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.