Pe data de 20 octombrie Biserica Ortodoxă prăznuiește un mare sfânt! Conform Sinaxarului, Sfântul Gherasim, cunoscut și sub numele de Noul pustnic al Kefaloniei, s-a născut la începutul secolului al XVI-lea în satul Trikkala, situat în peninsula Peloponez.
Datorită multor minuni pe care le-a săvârșit, Sfântul Gherasim din Kefalonia este cunoscut ca protector și tămăduitor atât al bolilor psihice, cât și al persoanelor demonizate. În zilele de prăznuire ale Sfântului Gherasim - 16 august și 20 octombrie - , trupul său este purtat în racla în picioare, pe deasupra persoanelor bolnave.
Viața Sfântului Gherasim
Cuviosul și purtătorul de Dumnezeu Părintele nostru Gherasim cel nou, sihastru cel din Peloponez, ale cărui sfinte moaște sunt în Chefalonia, în pace s-a săvârșit.
Primind binecuvântare de la părinți, călugărul s-a dus la Ierusalim să se închine la Sfântul Mormânt Dătător de Viață al Mântuitorului.
După ce a vizitat multe din locurile sfinte din Ierusalim, Muntele Sinai, Antiohia, Damasc, Alexandria și Egipt, el s-a întors la Ierusalim, devenind îngrijitor de candele la Sfântul Mormânt.
Călugărul a fost hirotonit diacon și apoi preot de către Patriarhul Gherman al Ierusalimului (1534-1579). Sfântul Gherasim a continuat să trăiască viață sfântă.
Pentru singurătate s-a retras la Iordan, unde a petrecut patruzeci de zile fără întrerupere. Binecuvântat de patriarh pentru o viață solitară, Sfântul Gherasim s-a retras în singurătatea din Zakynthos, unde s-a hrănit numai cu ierburi.
După cinci ani, a simțit dorința de a pleca pe insula Chefalonia unde și-a găsit adăpost într-o peșteră. Sfântul a restaurat biserica din Omala și a construit o mănăstire de măicuțe unde a trăit, a muncit și a privegheat neîntrerupt timp de treizeci de ani.
El se ruga îngenunchind pe pământul gol. Pentru viața lui sfântă, Sfântul Gherasim s-a învrednicit de darul vindecării bolnavilor și a izgonirii duhurilor necurate.
La vârsta de 71 de ani, sfântul a știut că va muri curând. După ce le-a binecuvântat pe măicuțe, a adormit cu pace întru Domnul în 15 august 1579. După doi ani, deschizîndu-i-se mormântul, s-au descoperit moaștele sale întregi și frumos mirositoare, vindecătoare de boli.
Deoarece Adormirea Maicii Domnului se sărbătorește în 15 august, Sfântul Gherasim se prăznuiește în ziua de 16 august. În ziua de 20 octombrie se prăznuiește dezvelirea moaștelor sfântului, în anul 1581.
Sfântul Gherasim a devenit un vas plin de har datorită rugăciunii neîncetate și a postului. De aceea, toate duhurile rele se temeau de el și erau izgonite!
Părintele Ioan Istrati a postat un text cu privire la sărbătoarea acestui mare sfânt grabnic ajutător!
''Mâine (n.red. duminică) sărbătorim pe Sfântul Gherasim de Kefalonia, ocrotitorul și vindecătorul de boli psihice și de posedare demonică.
Astăzi, boala cumplită a depresiei a pus stăpânire peste lume. E o neputință de a vedea lumina din viață, blocajul în suferință inexplicabilă, lipsa voinței de a trăi, slăbiciunea de a vedea totul negru și orbirea în fața darurilor lui Dumnezeu.
E ca o ceață care se pune pe ochii oamenilor, care îi împiedică să simtă fericirea. Depresia se tratează cu multă iubire a celor din jur, cu credință și rugăciune, cu Împărtășirea continuă cu Hristos, Bucuria cea veșnică.
Noi la Biserica Sfântul Nicolae, avem un papucel a Sfântului Gherasim de Kefalonia, care transmite harul vindecător al sfântului și ne îndeamnă să rămânem mereu întru dragostea lui Dumnezeu. Vă așteptăm să ne rugăm împreună'' - text scris de părintele Ioan Istrati, pe contul său de Facebook.
Citește și - Depresia este un duh! De aceea medicii și psihologii nu îi găsesc leac...
Vindecarea unei demonizate de către Sfântul Gherasim din Kefalonia
„Drepţii în veac vor trăi şi de la Domnul este plata lor” (Înţelepciunea lui Solomon 5, 14) grăieşte Sfânta Scriptură.
Aceasta s-a întâmplat întocmai cu Sfântul Gherasim. Sufletul s-a despărţit de trup prin moartea sfântului, dar prezenţa lui s-a făcut simţită în mănăstire şi în alte locuri. Se întâmpla zi de zi tot mai evident, pentru că mulţimea creştinilor care venea cu credinţă la mormântul sfântului primea vindecare de boală şi pace.
Ceea ce a uimit cel mai mult a fost vindecarea unei demonizate, pe care obştea a adus-o în mănăstire ca să se închine. Aceasta însă a reuşit să fugă într-o noapte şi a căzut în cisterna mănăstirii. Egumena împreună cu celelalte surori au auzit în acelaşi timp glasul cunoscut al sfântului care le îndemna să alerge s-o salveze pe cea demonizată, care era în primejdie.
S-au sculat, au alergat la chilia ei, dar n-au găsit-o. Cu îndrumarea sfântului au ajuns însă şi la cisternă. Atunci au văzut-o pe femeie ţinându-se deasupra apei, fără însă să vadă cum. I-au aruncat frânghia şi au tras-o afară, constatând cu bucurie că era sănătoasă. Ea însăşi a început să povestească cum demonul a îndemnat-o să se arunce în cisternă şi cum sfântul a salvat-o de la înec, ţinând-o deasupra apei şi izbăvind-o de demon.
Aceasta şi multe alte minuni le-au convins pe călugăriţe că trebuie să facă mutarea sfintelor moaşte. Cu binecuvântarea şi în prezenţa Exarhului Patriarhal, a Mitropolitului Gavriil al Filadelfiei, pentru că mănăstirea este stavropighie patriarhală, probabil şi a Arhiepiscopului Kefaloniei, s-a făcut mutarea şi s-au scos moaştele întregi, nestricăcioase şi binemirositoare. Mutarea aceasta s-a realizat la 20 octombrie 1581, adică după doi ani şi două luni de la înmormântarea lui.
Bucuria călugăriţelor, dar şi a creştinilor ortodocşi a fost negrăită. S-a confirmat prin nestricăciunea trupului un lucru de care erau convinşi toţi, anume că ieromonahul pustnic Gherasim Nottara este sfânt. Vestea aceasta a străbătut toată insula şi mulţimile veneau să se închine sfintelor moaşte. Sfinţii lui Dumnezeu reprezintă bucuria Ortodoxiei, pentru că Dumnezeu Se preamăreşte „întru sfinţii Săi” (Psalmul 150,1) şi „împreună cu toţi sfinţii Lui” (II Corinteni 1, 1).
(Pr. Constantin Gkeli, Sfântul Gherasim Kefalonitul, traducere de pr. Victor Manolache, Editura Egumeniţa, Galaţi, 2009, pp. 113-114) - sursa Doxologia.ro.