Îndemnul părintelui Iulian Prodromitul pentru români

Mesajul Părintelui Iulian Prodromitul către poporul român

Pe data de 10 martie 2023, la ora 13, a trecut la cele veşnice unul dintre cei mai iubiti călugări de la Muntele Athos, Părintele Iulian (Lazăr) Prodromitul, la vârsta de 97 de ani.

Vă redăm în continuare un mesaj impresionant pe care Părintele Iulian Prodromitul l-a adresat poporului român în cadrul unui dialog cu domnul George Căbaş.

– Ce mesaj transmiteţi poporului român?

– Să se întoarcă cu toată inima la Dumnezeu prin post şi rugăciune. Fiecare om să se grăbească a-şi mărturisi păcatele la duhovnic. Sunt atâtea nenorociri şi accidente, nu ştii când vei muri.

Cu ce vei pleca, cu aceea te va judeca Dumnezeu. Cel mai mare lucru este începutul bun al pocăinţei, ca să nu te prindă moartea în păcate grele, nemărturisit şi nepocăit. Apoi să stăruie în rugăciune unii pentru alţii, pentru ca Dumnezeu să se milostivească şi să dezrobească poporul ortodox de pretutindeni.

– Ce vă îngrijorează mai mult şi ce gânduri de viitor aveţi?

– Doresc ca toată lumea să-L cunoască şi să-L iubească cu adevărat pe Dumnezeu şi pe aproapele. Dacă vor iubi pe Dumnezeu şi pe aproapele, va fi pace în lume.

În viitor, vreau să fac multe lucruri bune, să mă rog mai mult, să mai învăţ şi pe alţii şi aştept ziua când va da Domnul să mă duc dincolo.

Poporul român să aibă parte de rugăciunile Părintelui Iulian Prodromitul! - Sursa: Părinţi contemporani din Sfântul Munte Athos – George Căbaş via http://prodromu-athos.ro.

Citește și - ''Ce ne facem părinte cu nebunia asta care cuprinde tot mai mult lumea?'' Pr. Ciurariu relatează un dialog cu Avva Iulian Prodromitul - Foto

Părintele Iulian a viețuit în Schitul Prodromu, în Sfântul Munte Athos. Mulți monahi români, dar nu numai, cât și mireni care ajungeau în Athos, își găseau în părintele Iulian de la Prodromu duhovnicul plin de dragoste, de care are nevoie orice suflet mergător spre Împărăție.

Ioan Lazăr, cum se numea înainte de a deveni ieromonahul Iulian, părintele s-a născut la data de 8 ianuarie 1926, în localitatea Vorona, județul Botoșani. Părinții săi, Ilie și Elisabeta, oameni simpli și credincioși, nu l-au împiedicat pe tânărul Ioan să îmbrățișeze viața monahală.

Astfel, în anul 1946, la numai 20 de ani, el va fi închinoviat la Mănăstirea Sihăstria, județul Neamț. În anul 1950, el va termina armata, lucru obligatoriu la acea vreme.

Petrecând zece ani, în rugăciune și ascultare, în anul 1956, Domnul l-a învrednicit de a fi hirotonit diacon, iar mai apoi, preot.

În anul 1977, împlinind vârsta de 50 de ani, părintele Iulian de la Sihăstria vine în Sfântul Munte Athos, loc unde va și rămâne. Viețuind vreme de patru ani la Schitul Lacu, abia mai apoi, în anul 1981, el ajunge la Schitul Prodromu, unde este pus duhovnic.

Citește și - Convertirea care te va lăsa cu gura căscată! Pr. Ioan Istrati a relatat schimbarea radicală făcută de un avocat, devenit călugăr în Muntele Athos

Citește și - Cum este descris ÎPS Teodosie de către pr. Pimen Vlad: Abia când îl cunoști de aproape îți dai seama de lucrul ăsta! / Video

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.