Patriarhul Daniel: Recunoştinţă celor care ne-au născut, crescut şi educat / Mesaj de Ziua persoanelor vârstnice - 1 octombrie

Patriarhul Daniel, mesaj de Ziua persoanelor vârstnice: Recunoştinţă celor care ne-au născut, crescut şi educat Bucureşti, 27 sep /Agerpres/ -

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a transmis un mesaj de Ziua internaţională a persoanelor vârstnice (1 octombrie 2023), în care face un îndemn la reflecţie asupra grijii pe care Biserica o are faţă de toate generaţiile, însă în special faţă de bătrâni.

'Ziua internaţională a persoanelor vârstnice coincide cu sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului şi ne cheamă să reflectăm asupra grijii pe care Biserica o are faţă de toate generaţiile, dar în special faţă de bătrâni.

Pentru ierarhii, clerul şi credincioşii Patriarhiei Române este un moment de recunoştinţă adusă celor care ne-au născut, crescut şi educat, celor cărora s-au jertfit pentru ca noi să fim liberi în ţara şi credinţa noastră strămoşească', transmite Patriarhul.

În ceea ce priveşte contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la sprijinirea concretă a persoanelor vârstnice, prin serviciile sociale, proiectele şi programele social-filantropice dedicate seniorilor, PF Daniel arată că 'vorbim de un număr de 27 de centre de zi, 53 de centre rezidenţiale, 30 de servicii de îngrijire la domiciliu şi 21 de servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu'.

'Pe lângă aceste instituţii special dedicate vârstnicilor, există şi 61 birouri de asistenţă socială, 120 de cantine sociale şi masă la domiciliu care au ca beneficiari majoritari persoanele vârstnice.

Astfel, Biserica noastră sprijină zi de zi peste 66.000 de persoane vârstnice: bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi care prezintă grave probleme de sănătate.

În contextul acestui An omagial 2023 al pastoraţiei persoanelor vârstnice, în ziua de 11 aprilie 2023, a fost semnat un Protocol de colaborare în domeniul incluziunii şi asistenţei sociale între Patriarhia Română şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, cu scopul intensificării cooperării în domeniul social, atât în ceea ce priveşte îngrijirea de lungă durată, cât şi celelalte programe şi proiecte sociale care vizează toate categoriile sociale dezavantajate', precizează Patriarhul Daniel.

PF Daniel a mai spus faptul că 'zilnic, prin cele peste 13.000 de parohii din mediul rural şi urban, unde slujesc peste 14.000 de preoţi, se oferă vârstnicilor vulnerabili din comunităţi sprijin sufletesc şi sprijin material, constând în pachete cu hrană, lemne, plata facturilor, transport la spital sau cabinete medicale, achiziţionarea de medicamente'.

'Organizaţii caritabile din Federaţia Filantropia oferă servicii licenţiate în sistem rezidenţial, în centre de zi şi la domiciliu, unui număr zilnic de peste 1.000 de seniori. Sute de specialişti ai acestor instituţii sociale din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, furnizori acreditaţi de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, oferă suport specializat vârstnicilor prin servicii licenţiate, respectând legislaţia naţională în vigoare:

Legea 292/2011 (Legea Asistenţei sociale), Legea asistenţei persoanei vârstnice (Legea 17/2000) şi Ordinul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale nr.29/2019, privind respectarea standardelor minime de calitate pentru furnizarea serviciilor dedicate persoanei vârstnice', a spus PF Daniel.

Dintre campanii cele mai importante la nivel naţional, Patriarhul BOR aminteşte: campania 'Sănătate pentru sate', prin care medici creştini ortodocşi se deplasează în zonele rurale şi oferă consultaţii gratuite mai ales persoanelor vârstnice, având în acest moment peste 12.000 de beneficiari;

Campania 'Donează sânge, salvează o viaţă!' în cei 10 ani de la iniţiere a înregistrat ca rezultat recoltarea a peste 23.000 de litri de sânge, cu ajutorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale şi, nu în ultimul rând, programul de telemedicină (screening şi diagnosticare) implementat de mai multe organizaţii din Federaţia Filantropia, prin care se asigură servicii de medicină pacienţilor preponderent vârstnici, care nu au posibilitatea fizică sau capacitatea financiară de a accede la consultaţii de specialitate.

'În ceea ce priveşte contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la sprijinirea concretă a persoanelor vârstnice, prin serviciile sociale, proiectele şi programele social-filantropice dedicate seniorilor, vorbim de un număr de 27 de centre de zi, 53 de centre rezidenţiale, 30 de servicii de îngrijire la domiciliu şi 21 de servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu.

Pe lângă aceste instituţii special dedicate vârstnicilor, există şi 61 birouri de asistenţă socială, 120 de cantine sociale şi masă la domiciliu care au ca beneficiari majoritari persoanele vârstnice.

Astfel, Biserica noastră sprijină zi de zi peste 66.000 de persoane vârstnice: bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi care prezintă grave probleme de sănătate.

Ne rugăm Preasfintei Treimi să reverse binecuvântare şi iubire peste toţi bătrânii sau bunicii neamului românesc, ca să privească cu blândeţe şi bunătate către generaţiile tinere şi cu speranţă către lumina Împărăţiei cerurilor, pentru rugăciunile Maicii Domnului şi ale tuturor sfinţilor', transmite ierarhul.

Statisticile, la nivel mondial, arată faptul că procesul de îmbătrânire este unul foarte accelerat, 9,6% din populaţia lumii fiind vârstnică, adică aproximativ 800 milioane de persoane.

În România, din 19,2 milioane de locuitori, trăiesc 3,7 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani (aproape 20% din populaţia ţării) conform raportului Institutului Naţional de Statistică, se mai arată în mesajul Patriarhului BOR.

enter image description here

Foto Basilica.ro

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.