Sfântul celebrat azi, 28 martie, mare făcător de minuni, dar mai puțin cunoscut printre credincioși

Pe data de 28 martie Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe un mare sfânt, făcător de minuni. Este Sf. Ştefan Mărturisitorul, egumenul Mănăstirii Triglia (lângă Constantinopol), care a pătimit în timpul împăratului urâtor de icoane Leo Armeanul (813-820).

S-a jertfit în numele Ortodoxiei și a înfruntat cu mult curaj ura conducătorilor acelor vremuri asupra icoanelor. În fiecare an, pe 28 martie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Cuviosul Ștefan. A fost egumen al Mânăstirii Triglia, din ținutul Bitiniei, situat în partea nord-vestică a Asiei Mici de azi.

La vremea aceea, se afla la putere împăratul Leo al V-lea Armeanul, rămas în istorie sub numele de „urâtor de icoane”. În anul 815, acesta a lansat o adevărată campanie de denigrare a obicetelor de cult. A obligat preoții să așeze icoanele în biserici în așa fel încât acestea să nu mai poată fi atinse de către credincioși.

Ba mai mult, a trimis în exil capi ai Bisericii. Și a pornit prigoana împotriva celor ce nu i se supuneau. În aceeași perioadă, a avut de pătimit pentru credința sa și Cuviosul Ștefan Mărturusitorul. Încă de mic copil, Sfântul Ștefan Mărturisitorul și-a dedicat viața cuvântului lui Dumnezeu. Așa se face că, de la o vârstă destul de fragedă, a ajuns să fie călugăr.

Peste ani, a devenit conducătorul mănăstirii Triglia, de lângă Constantinopol. Prigoana împotriva sfintelor icoane l-a prins în calitate de egumen. Motiv pentru care a fost chemat la curtea împăratului și supus unui interogatoriu aspru. A fost chinuit și supus unor torturi groaznice.

În încercarea de a fi convins să semneze documentul prin care se renunţa la cinstirea icoanelor. Cum egumenul era foarte credincios și hotărât să nu trădeze Ortodoxia, l-a acuzat pe Leo Armeanul de necredinţă, înfruntându-l pe acesta cu mult curaj. A fost aruncat în temniță, în anul 815, și supus în continuare la torturi.

S-a stins la scurtă vreme după ce a fost încarcerat, fără a renunța la crezul său și la cinstirea sfintelor icoane. A rămas în conștiința creștinilor drept sfânt martir, făcător de minuni.

enter image description here

Citește și - Pr. Iustin Pârvu ne arată cât de importantă este Duminica Triumfului Ortodoxiei asupra ereticilor care nu cinstesc sfintele icoane

Citește și - De ce se închină ortodocșii la icoane? De ce nu sunt 'chipuri cioplite'? Să ne cunoaștem dreapta credință

Citește și - Minune - Cum a început să vorbească un tânăr mut din naștere, în fața Icoanei Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare” (Gorgoepikoos)

Citește și - Unde trebuie să așezăm icoanele în casă

enter image description here

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.