Pe data de 28 martie Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe un mare sfânt, făcător de minuni. Este Sf. Ştefan Mărturisitorul, egumenul Mănăstirii Triglia (lângă Constantinopol), care a pătimit în timpul împăratului urâtor de icoane Leo Armeanul (813-820).
S-a jertfit în numele Ortodoxiei și a înfruntat cu mult curaj ura conducătorilor acelor vremuri asupra icoanelor. În fiecare an, pe 28 martie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Cuviosul Ștefan. A fost egumen al Mânăstirii Triglia, din ținutul Bitiniei, situat în partea nord-vestică a Asiei Mici de azi.
La vremea aceea, se afla la putere împăratul Leo al V-lea Armeanul, rămas în istorie sub numele de „urâtor de icoane”. În anul 815, acesta a lansat o adevărată campanie de denigrare a obicetelor de cult. A obligat preoții să așeze icoanele în biserici în așa fel încât acestea să nu mai poată fi atinse de către credincioși.
Ba mai mult, a trimis în exil capi ai Bisericii. Și a pornit prigoana împotriva celor ce nu i se supuneau. În aceeași perioadă, a avut de pătimit pentru credința sa și Cuviosul Ștefan Mărturusitorul. Încă de mic copil, Sfântul Ștefan Mărturisitorul și-a dedicat viața cuvântului lui Dumnezeu. Așa se face că, de la o vârstă destul de fragedă, a ajuns să fie călugăr.
Peste ani, a devenit conducătorul mănăstirii Triglia, de lângă Constantinopol. Prigoana împotriva sfintelor icoane l-a prins în calitate de egumen. Motiv pentru care a fost chemat la curtea împăratului și supus unui interogatoriu aspru. A fost chinuit și supus unor torturi groaznice.
În încercarea de a fi convins să semneze documentul prin care se renunţa la cinstirea icoanelor. Cum egumenul era foarte credincios și hotărât să nu trădeze Ortodoxia, l-a acuzat pe Leo Armeanul de necredinţă, înfruntându-l pe acesta cu mult curaj. A fost aruncat în temniță, în anul 815, și supus în continuare la torturi.
S-a stins la scurtă vreme după ce a fost încarcerat, fără a renunța la crezul său și la cinstirea sfintelor icoane. A rămas în conștiința creștinilor drept sfânt martir, făcător de minuni.