Pustnicul și ispita trufiei

Unui pustnic i s-a arătat diavolul într-o noapte în chip de înger luminat și i-a zis: – Eu sunt Arhanghelul Gavriil și sunt trimit la tine să-ți aduc cuvânt de laudă pentru râvna și privegherile tale.

Dar pustnicul, simțind ispita, răspunsese: ,,Sfinte arhanghel " ia seama că ai greșit adresa ! Vei fi trimis, poate, la un altul, căci eu sunt un biet păcătos; eu sunt cel mai păcătos și ticălos om din lume. Diavolul scrâșni din dinți și o rupse la fugă.

enter image description here

Citește și - Diavolul a apărut la trei călugări și le-a spus: ,, Dacă v-aș da puterea de a transforma ceva în trecut, ce ați transforma?

,, Dacă v-aș da puterea de a transforma ceva în trecut, ce ați transforma? Primul dintre ei, cu o mare fervoare apostolică, a răspuns:

,, Te-aș împiedica să-i faci pe Adam și Eva să cadă în păcat, astfel încât omenirea să nu se îndepărteze de Dumnezeu. Cel de-al doilea, un om plin de milă, i-a spus: ,, Te-aș împiedica pe tine însuți să te îndepărtezi de Dumnezeu și să fii condamnat pentru totdeauna".

Al treilea dintre ei a fost cel mai simplu și, în loc să-i răspundă ispititorului, a îngenuncheat, și-a făcut semnul crucii și s-a rugat, zicând: ,, Doamne, scapă-mă de ispita a ceea ce ar fi putut fi și nu a fost.

Diavolul, scoțând un strigăt strident și tremurând de durere, a dispărut. Ceilalți doi, surprinși, l-au întrebat: ,, Frate, de ce ai reacționat așa? El a răspuns:

,, Nu este cazul să dialogăm niciodată cu inamicul. Interesul lui Satana nu a fost să ne testeze virtutea, ci să ne prindă în trecut, astfel încât să neglijăm prezentul, singurul moment în care Dumnezeu ne dă harul Său și putem coopera cu el pentru a împlini voia Sa".

Dintre toți demonii, cel care îi prinde cel mai mult pe oameni și îi împiedică să fie fericiți este cel al ,, ceea ce ar fi putut fi și nu a fost".

Trecutul este lăsat la mila lui Dumnezeu, iar viitorul la Providența Sa. Doar prezentul este în mâinile noastre. Să fiți ocrotiți de iubirea milostivă și nesfârșită a Preasfintei Treimi.

În momentele fericite, laudă-L pe Dumnezeu. În momentele dificile, caută-L pe Dumnezeu. În momentele liniştite, adoră-L pe Dumnezeu. În momentele dureroase, ai încredere în Dumnezeu. În orice moment, mulţumeşte-I lui Dumnezeu !

Citește și - Pustnicul și o căpetenie de diavoli cu 2 căpăstre în mână

Un pustnic din Muntele Athos cu numele Neofit, a avut într-o amiazăzi o vedenie: stând afară din coliba sa, vede trecând o căpetenie de diavoli cu 2 căpăstre în mână.

Văzându-l pe acesta, pustnicul îl întreabă unde se duce și ce face cu acele 2 căpăstre? La care diavolul îi răspunse zicând:

,,Mă duc să mă lupt cu patriarhul și împăratul vostru pentru a le pune acest căpăstru, pentru ca mai apoi să-i duc pentru a împlini voia mea și a tatălui nostru Lucifer.” Mirat de aceasta, pustnicul îl întreabă pe diavol: ,,Dar pentru mine nu ai căpăstru?"

La care diavolul îi răspunse:

,,Pentru tine, călugăre, nu îmi trebuie căpăstru. Că de voi birui pe patriarh și pe împărat, prin poruncile, și legile ce vor fi date oamenilor, (de către aceștia), va trebui să urmezi și tu acelor legi care sunt date de la tatăl nostru Lucifer. ”

Citește și articolul - Care este diferența între ispită și patimă? Pr. Emilianos Simonopetritul ne răspunde

Citește și articolul - Părinte, ce să fac în vreme de ispită ca să nu mă biruiască? Pr. Paisie Olaru ne răspunde

Citește și articolul - De ce îngăduie Dumnezeu diavolului să ne ispitească? Sfântul Maxim Mărturisitorul evocă 5 motive

Citește și articolul - Convertirea care te va lăsa cu gura căscată! Pr. Ioan Istrati a relatat schimbarea radicală făcută de un avocat, devenit călugăr în Muntele Athos

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.