Părintele Ioan Istrati a scris un text extrem de clar, elocvent, despre ce înseamna Spovedania, adevărata Spovedanie: ''Spovedania e plângere. Un intelectual globalist foarte cunoscut de la noi scria acum câțiva ani pe un ton plângăcios, cum a fost el în Franța, și s-a spovedit la un preot catolic, deși e ortodox.
A relatat cu câtă delicatețe i s-a adresat de după perdeluță, cum s-a simțit mângâiat pe ego, cum a fost el iertat imediat, indiferent de păcate, fără mustrare și canon de pocăință. Deplângea astfel suferința ortodocșilor, unde popii (sic) tratează sufletele ca "lemnele pentru foc".
Vorbea de un terorism duhovnicesc al preoților pravoslavnici, cu un adânc dispreț. I-am scris atunci că Spovedania NU e mângâiere pe cap, rânjet calin și tâmp în fața mizeriei interioare, acceptare a iadului, cosmetizare a infecției.
Spovedania e frângere de inimă, cauterizare a răului, extirpare a păcatului lipit tumoral de suflet, rușine în fața lui Dumnezeu ca în rai, durere de durerea lui Dumnezeu, înfricoșare de singurătatea veșnică. Spovedania adevărată taie răul, omoară cancerul, e plângere zdrobită la porțile raiului.
Sfinții Bisericii lui Hristos sunt transfigurați de lumina cea pururea fiitoare, înlăcrimați în fața lui Dumnezeu, cutremurați de lumina Crucii, nu rubiconzi, zaharisiți și edulcorați ca în frescele baroce ale occidentului. Spovedania e plângere, sau nu e deloc.'', a scris părintele Ioan Istrati, pe pagina sa de Facebook.
Redăm mai jos și alte idei/fraze ale părintelui Ioan Istrati pe același subiect al Spovedaniei și ce trebuie să facem ca să fim fericiți.
''Mulți oameni vin și-mi spun: Părinte, îmi merge rău. Există o singură terapie: cu Dumnezeu. Schimbă-ți viața. Spovedește-te total, postește, fă milostenie, botează prunci, leapădă păcatele și patimile, fii nelipsit de la Biserică, hrănește-te cu Dumnezeu în Euharistie. Simplu.
Spovedania e curățenia generală a sufletului. Nimănui nu-i place să facă menajul, dar fără el suntem pierduți. Ca să fii fericit, trebuie să zdrobești în tine toate rădăcinile de mândrie, îndreptățire de sine și învinuire a altora, să inspiri adânc și să mulțumești cu lacrimi lui Dumnezeu.
Cine nu postește deși e creștin botezat, are libertatea varză.
La cei care nu se spovedesc cu anii, le zic: dacă nu te-ai spăla o lună, ce-ar fi? Părinte, ce putoare ar fi. Dar un an? Sau doi? Părinte, ar fugi tot cartierul. Ei, așa e și cu sufletul. Trebuie spălat mereu prin Spovedanie. Preotul în Spovedanie oblojeşte rănile sufletului cu har. De aia îl numeşti Părinte (Tată).
Post. 1. Rugaciune 2. Tăcere 3. Milostenie 4. Liturghie 5. Zambet 6. Îmbrăţişare 7. Iertare 8. Spovedanie
Cea mai cumplită molimă a lumii de azi e posedarea. Se transmite prin păcat și se tratează cu Spovedanie.
Daca nu ne vom trezi si nu vom zidi credinţa oamenilor prin jertfă şi model personal, prin Spovedanie şi Euharistie, o să ajungem ca în Occident, unde humanoizii transformă bisericile în case, urâciunea pustiirii în sfântul locaş, patul matrimonial în locul Sfintei Mese, buda la strană, livingul în locul naosului.'' - preot Ioan Istrati.