Părintele Ioan Istrati și Părintele Teologos au abordat mai multe teme importante și interesante, în cadrul unui interviu. Printre acestea se numără și Sfinții Închisorilor din România și, mai ales, canonizarea acestor sfinți, vertebre ale neamului românesc, într-o perioadă a istoriei de tristă amintire.
Începem să înțelegem și mai bine cuvintele părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, care spunea că: "O să se bată cu noi şi morţi, iar noi o să fim alături de voi ca să ne apăraţi. Şi morţi vom izbândi!".
Interviul dintre părintele Ioan Istrati și părintele Teologos de la Schitul Lacu din Muntele Athos:
.........
Părintele Teologos: Și în România, există strămoși, există sfințenie, dar românii nu-și cinstesc sfinții și vă spun fraților, verde în față, luați plângere de la mine…
Pr. Ioan Istrati: Plângere penală…
Părintele Teologos: Da, penală, că nu vă cinstiți sfinții și mai ales, sfinții români, sfinții contemporani cu un nucleu, bineînțeles, sfinții români din închisori.
Pr. Ioan Istrati: E trist, e foarte trist. Și cred că ar trebui o campanie puternică, mai ales din partea mănăstirilor, dar și din partea centrelor chirarhale care mai au multe de făcut, ideea e că sfinții închisorilor, spre exemplu. Sunt aceștia:
Valeriu Gafencu, Dimitrie Bejan, toți părinții care au stat în închisori, părintele Iustin a stat 16 ani în pușcărie. Oamenii ăștia sunt niște izvoare de înțelepciune nu numai prin ce au scris, ci prin faptul că acum stau și dau mărturie despre poporul român.
Cu toate că noi nu studiem, uneori ne adaptăm în mod facil unor ordine politice – că au fost legionari sau s-a crezut că au fost sau nu știm sigur sau mai bine îi lăsăm așa…
Părintele Teologos: Să nu deranjăm Pr. Ioan Istrati: Oamenii ăia au murit pentru Dumnezeu și erau plini de sânge și deveniseră liturghie și noi… ați văzut, alte popoare mai cu hei-rup, mai așa, dar i-au canonizat.
Părintele Teologos: Da, da Pr. Ioan Istrati: Rușii i-au canonizat pe toți cei care au murit în lagăre și în închisori pentru credință. Și noi avem această rezervă… stilul nostru așa al nostru descurcăreț, să nu cumva să se supere neamul cutare sau ălaltul sau așa… Stăm cuminți, stăm așa, pitiți, nu cumva să… Și e trist.
Părintele Teologos: Foarte trist. Pr. Ioan Istrati: Știți care-i problema? Dacă nu te rogi la un sfânt el nu te ajută. Părintele Teologos: Da. Pr. Ioan Istrati: Dar știți de ce? Pentru că el nu te obligă. Părintele Teologos: Da.
Citește și - Noi vindecări uimitoare făcute de Sfinții Închisorilor din Aiud
Pr. Ioan Istrati: El nu te forțează. Astăzi, stă plângând și așteaptă și noi, ca popor suntem la un pas de a ne rata vocația spre sfinți și încă înflorirea de sfinți viitori datorită acestei lipse de cinstire. Dar la greci, ei nu mai au prea multe….
Părintele Teologos: Păi, n-au… Pr. Ioan Istrati: Doar că aude de Cosma Etolul sau de… Părintele Teologos: Și sfinții greci contemporani. Pe ei îi cinstesc foarte mult…
Mentalitate contemporană
Pr. Ioan Istrati: Suntem un popor aproape apostat. Deci 60 de ani de comunism și ați văzut, cum apare o procesiune, sar cu înverșunare de hiene – ce caută biserica, unde se duc, ce stau, ce cutare: Ați văzut la greci cum vin pompierii, polițiștii, armata, tot, litanii, procesiune extraordinară și la noi… tot timpul: ce se bagă biserica, ce cutare? Dărâmați șandramaua! Dați jos! Ce să facă popa? Huo!
Această înverșunare împotriva lui Dumnezeu, care duce la iad, din păcate, e la noi de pe vremea comunismului. Noi ne-am pierdut noblețea și nobilimea. Nobilii au murit în pușcării…
Părintele Teologos: În închisori, da și s-au sfințit. Pr. Ioan Istrati: Și ne-am pierdut și noblețea. Părintele Teologos: Da, da, da Pr. Ioan Istrati: Și mentalitatea de ctitor. La noi, bisericile sunt întreținute din băbuța tremurând care aduce un leu la pomelnic, nu din sponsori care nu vin niciodată.
Era și gluma aia care zice că s-a întâlnit un milion cu un leu și zice: tu? Eu sunt ateu nu cred în… Păi, nu te-am văzut niciodată la biserică. Cel de un leu, credincios, mereu era la biserică. Și atunci, ne pierdem vocația de sfinți necinstindu-i.
Părintele Teologos: Da. Și ceea ce pe mine mă doare foarte tare este că spre cinstea Patriarhiei pe care bineînțeles, desigur, bun, toate lucrurile se pot îmbunătăți, cu toate astea, Patriarhia începe să-i cinstească pe sfinții români din închisori… Pr. Ioan Istrati: Da, da. Ați observat că chiar s-a dat anul omagial…
Părintele Teologos: Anul omagial și ziua de Sfinții 40 de mucenici… Pr. Ioan Istrati: Ideea asta a Patriarhului era de pe vremea când era mitropolit și zicea: domne, în fiecare an, să fie o concentrare de efort teologic și de studiu despre sfinți, despre martiri, cuvioși, mucenici, tot felul. Și e foarte bună ideea. Atenție la ură!
Părintele Teologos: Da și dincolo de asta, iartă-mă, eu vreau să te întreb ceva, pentru că eu cred că lucrurile sunt foarte grave. Deci odată vedem, cu toate carențele și așa mai departe, vedem că există această mișcare din partea Patriarhiei, pe de altă parte, vedem că lucrurile dintre Biserica Greciei și Biserica Rusiei nu sunt bune absolut deloc.
Pr. Ioan Istrati: Da, suntem în schismă… S-o spunem, da. Părintele Teologos: În schismă… Biserica Română… Pr. Ioan Istrati: A rămas pe calea bună Părintele Teologos: Bună și este singurul punct de echilibru între cele două. Deci eu socotesc că oamenii care dau la ora asta în Patriarh și în Patriarhia Română fac un…
Pr. Ioan Istrati: Mare păcat… Părintele Teologos: Un mare păcat, dezastru. Pr. Ioan Istrati: Păi, el e exact corabia. Că unii au recunoscut o entitate paraeclezială, ăștialalții își justifică acțiuni total străine de duhul Evangheliei ca să nu spunem mai mult și atunci, excesele duc…
Poate e și o vocație a Patriarhiei Române de a unifica, de împăca, de a aduce pacea… Să dea Dumnezeu! Părintele Teologos: Da. Să dea bunul Dumnezeu! Și nu numai atât. Eu văd, adică noi știm că orice comunitate, orice neam, orice țară, chiar continent, dacă este să renască, va renaște numai din punct de vedere duhovnicesc.
Pr. Ioan Istrati: E clar că de aici pornește sau nu sau se duce de tot.
Diaspora românească
Părintele Teologos: Ei, la ora asta, în Europa, fraților, eu stau în Grecia de douăzeci și nu știu câți de ani, grecii sunt terminați. Marele lor avantaj este că au tradiția. Pr. Ioan Istrati: O respectă, dar mai mult patriotic așa. Părintele Teologos: Exact, patriotic. Ei n-au nicio voce în Europa, nimic, n-ai diasporă. Rușii nu discutăm despre ei că la ora asta sunt cum sunt…
Pr. Ioan Istrati: Săracii… Părintele Teologos: Da, săracii, într-adevăr. Singura șansă duhovnicească a Europei este diaspora românească. Și unde mai pui că avem o diaspora foarte puternică.
Pr. Ioan Istrati: E bună și e mare. Părintele Teologos: E mare, e mare. Pr. Ioan Istrati: Și ideea genială a fost că Patriarhul a înființat eparhii în toate țările astea. Părintele Teologos: Da, unde se poate.
Pr. Ioan Istrati: Și atunci, se fac rugăciuni, slujbe, cântă cântece patriotice, se împărtășesc. Ținem foarte strâns. Și e grozav și nu e deloc filetist. Părintele Teologos: Nu, nu, nu. Pentru că apropos de greci și de ruși.
Pr. Ioan Istrati: Filetist este să crezi că ortodox egal grec. Eu nu am zis niciodată așa ceva. Și la români sunt bine primiți și orice fel de ortodocși. Părintele Teologos: Bineînțeles.
Pr. Ioan Istrati: E foarte important. Însă noi avem un pic de vocație periferică. Faptul că am stat la marginea Europei și că am stat tot timpul în niște imperii care erau criminale și deci nu aveau nimic cu duhul lui Hristos. Și atunci noi am stat cumva acolo pitiți prin munți. Părintele Teologos: Complexați…
Curajul sfinților
Pr. Ioan Istrati: Suntem fiii văduvelor plângând și ale morților pe front. La noi, părinții noștri stăteau în morminte și ne vegheau și atunci, din cauza asta, noi avem această frică, cred că aici mai trebuie lucrat. Părintele Teologos: La frică, da. Să nu vă fie frică oamenilor. Noi trebuie să exportăm Ortodoxie, trebuie să exportăm duhovnicie.
Pr. Ioan Istrati: Eu nu am văzut sfinți fricoși. Părintele Teologos: Da. Pr. Ioan Istrati: Deci sfinții erau atât de dezinvolți, foarte vulnerabili prin iubirea lor infinită, pentru că era a lui Hristos din ei…
Părintele Teologos: Sfântul Dumitru Stăniloae, Sfântul Cleopa… Cât erau de… Nici vorbă de frică, dar foarte multă delicatețe. Pr. Ioan Istrati: Sau părintele Iustin. Sau Teofil Pârâian. Părintele Teologos: Exact, da. Pr. Ioan Istrati: Era o îndrăzneală frumoasă, copilăroasă în sensul nevinovat, dar uneori tăiau în carne vie. Părintele Teologos: Da
Pr. Ioan Istrati: Și eu cred că aici, vocația asta de care ați spus, europeană și poate și mai mult a românilor de a uni, de a unifica… Noi nu suntem nici imperialiști, nici fanarioți… Părintele Teologos: Nici filetiști Pr. Ioan Istrati: Nici filetiști, nici universaliști. Părintele Teologos: Dar trebuie să ne iubim neamul. Neapărat.
Pr. Ioan Istrati: Da, neapărat. Însă faptul ăsta că ar trebuie să fim un pic mai îndrăzneți și e foarte importantă teologia. Dacă noi o să stăm permanent în această senzație că să copiem, să mai luăm de colo, să punem… A tradus Filocalia, a făcut tratate de teologie.
A făcut teologie. Noi trebuie să începem să facem teologie că dacă nu, o să cităm din Sources chretiennes și din PG [Patrologia Greacă – n.n.] și din așa și e foarte important. Pe de altă parte, traduceri din Sfinți Părinți, da. S-au făcut multe după revoluție, dar încă mai sunt. Cred că jumătate din Sfinții Părinți mari nu sunt traduși la noi și asta e o problemă.
Concluzii și îndemnuri
Părintele Teologos: Deci oameni, buni, fiți uniți, nu fiți hater-i, nu urâți, ierați-ne! Pr. Ioan Istrati: Ierați-ne! Părintele Teologos: Și să aveți curaj! Și să exportăm duhovnicie. Românul nu a avut nimic în istorie în afară de Dumnezeu.
Pr. Ioan Istrati: Misionar prin el. Fără ostentație, dar uitați, de exemplu, într-un autobuz la Berlin, erau vreo 20 de români. Când au trecut prin fața unei biserici – era o biserică catolic, dar nu contează – toată lumea și-a făcut cruce.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Pr. Ioan Istrati: Și în spate erau niște nemți și au început să bată din palme. Uite, ăștia au credință! Nu mă interesează: sunt la străini, dar nu mi-am pierdut credința, Hristos e în mine. El făcea cruce. El e crucea. Părintele Teologos: Amin! Să ne ajute bunul Dumnezeu! Pr. Ioan Istrati: Sărut-mâna. Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.
Interviul integral - Video: