Parastasul preotului martir aromân Haralambie Balamace. ÎPS Teodosie: A suferit și a avut o viață de jerfta, cu adevărat frumoasă, iar suferința lui este un simbol - Video

🔔Invitația IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului adresată comunității de aromâni din Constanța la comemorarea preotului Haralambie Balamace

✨🙏Cel de-al doilea eveniment deosebit, care va avea loc cu binecuvântarea Arhiepiscopului Tomisului, sâmbăta, 23 martie 2024 va fi comemorarea preotului aromân Haralambie Balamace, cel care s-a jertfit pentru credința ortodoxă, pentru limba română și pentru românism.

Astfel, IPS Teodosie a invitat oamenii să participe la slujba de parastas, dar mai ales pe aromânii din Constanța: ,,Sâmbăta va fi săvârșit parastasul pentru Părintele aromân Haralambie Balamace, și vom coordona și de la distanță, dar și Părintele Cristian știe.

🔔⏳Invităm pe cei care pot să fie aici, la acest parastas, dar mai ales aromânii, pentru că a suferit și a avut o viață de jerfta, cu adevărat frumoasă, iar suferința lui este un simbol. Dumnezeu să ne ajute tuturor." - Extras din cuvântul IPS Teodosie, la Slujba Acatistelor, 21 martie 2024

Video

Părintele martir Haralambie Balamace: «Loveşte şi pe partea aceasta, căci nu cred să fiu chinuit mai mult decât Iisus Hristos. Ştiu că mor pentru dreptate şi pentru naţiune!» (23 martie 1914)

Preotul Haralambie Balamace a jucat un rol extrem de important în dezvoltarea învățământului în limba română printre macedo-românii din Epir și din Albania și pentru emanciparea bisericească a românilor din Balcani.

Părintele a fost ucis în noaptea de Paşti (23 martie) din anul 1914, pentru că a oficiat slujba în limba română.

Un sfârşit similar au avut aproximativ 1.000 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi, pentru că au apărat identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română / dialectul aromân / dialectul meglenoromân.

În 1972, Părintele Haralambie a fost declarat erou al națiunii albaneze, conform Basilica.ro.


Evenimente deosebite de comemorare, în perioada 22-23 martie 2024, organizate cu binecuvântarea și participarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, astfel:

ÎPS Teodosie va sluji la Mănăstirea,,Înaltarea Sfintei Cruci" din Aiud.,

Atestat documentar că loc de detenţie încă din 1786, Aiudul a funcţionat că închisoare-tribunal în contextul organizării comitatului Albă de Jos. Unitatea carcerala a funcţionat pe lângă Tribunalul Districtual şi Judeţean Aiud."(www.doxologia.ro)

Programul liturgic al Inaltpreasfințitului Teodosie la Aiud va fi următorul: vineri, 22 martie, de la ora 17.30 vă oficia Taina Sfântului Maslu la Mănăstirea„Înălțarea Sfintei Cruci” din Aiud, iar sâmbăta, 23 martie, de la ora 8.00, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci" din Aiud, unde va avea loc slujba de pomenire a mărturisitorilor din temnițele comuniste.

Unul dintre ctitorii mănăstirii și al monumentului, închinat în cinstea acestora, a fost părintele arhimandrit Justin Pârvu care, în preajma praznicului Bunei Vestiri, oficia slujba de pomenire a celor ce și-au pierdut viața în temnițele comuniste.

Joi, 21 martie 2024, după Slujba Acatistelor, Inaltpreasfintitul Teodosie a anunțat programul liturgic din perioada 22-23 martie :"Apoi, mâine, după Sfânta Liturghie, iată, voi merge la Aiud - acolo unde au suferit atâția oameni, și mă voi întoarce sâmbăta seara, iar duminică voi fi aici la Sfânta Liturghie în Duminica Ortodoxiei.

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.