''Doamne, cum se face că unii mor de tineri, iar alții prea îmbătrânesc?'' Avva Antonie, pilde din Pateric

Din Patericul Egiptean:

Căutând la profunzimea judecăților Lui Dumnezeu... Avva Antonie, căutând la profunzimea judecăților Lui Dumnezeu, a cerut, spunând: Doamne, cum se face că unii mor de tineri, iar alții prea îmbătrânesc?

Și de ce unii sunt săraci, iar alții bogați? Și cum cei nedrepți sunt bogați, iar cei drepț săraci? Și a venit lui glas spunând: Antonie, ia aminte de tine, că acestea sunt judecăți ale Lui Dumnezeu și nu îți este ție de folos a le ști!

Vedem năluciri şi de multe ori se fac adevărate; nu cumva ne înşelăm?

Oarecare fraţi s-au dus la avva Antonie, ca să-i vestească lui nălucirile care le vedeau şi să se înveţe de la dansul, de sunt adevărate, sau de la draci. Şi aveau ei un măgar şi a murit pe cale.

Deci, după ce au venit la bătrânul, apucând el mai înainte, le-a zis lor : cum a murit măgarul pe cale ? Au zis lui : de unde ştii, avvo ? Iar el le-a zis lor : dracii mi-au arătat.

Şi ei au zis lui : noi pentru aceasta am venit să te întrebăm, că vedem năluciri şi de multe ori se fac adevărate; nu cumva ne înşelăm ? Şi i-a încredinţat pe ei bătrânul din pilda măgarului, că de la draci sunt.

Și a văzut pe avva Antonie glumind cu fraţii şi s-a smintit... Era cineva, ce vâna prin pustie dobitoace sălbatice şi a văzut pe avva Antonie glumind cu fraţii şi s-a smintit.

Iar bătrânul vrând să-l încredinţeze pe el, că trebuie câte puţin să se pogoare fraţilor, i-a zis lui : pune săgeata în arcul tău şi întinde. Şi a făcut aşa. Şi a zis lui : întinde iarăşi. Şi a întins. Şi iarăşi i-a zis : întinde. Şi a zis lui vănătorul : de îl voi întinde peste măsură, se frânge arcul.

Zis-a lui bătrânul : aşa şi la lucrul lui Dumnezeu, dacă peste măsură vom întinde cu fraţii, degrab se rup. Deci trebuie câteodată şi câte puţin a ne pogorâ fraţilor.

Acestea auzind vănătorul, s-a umilit. Şi mult folosindu-se de la bătrânul, s-a dus. Şi fraţii întărindu-se, au mers la locul lor.

Citește și - “Nu se cuvine ca sufletul raţional şi luptător să se sperie“. Îndemnuri ale Sf. Antonie cel Mare pentru omul de astăzi

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.