Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Tăuți, comuna Florești, județul Cluj, al cărui paroh este Părintele Florin Parasca, cu binecuvantarea IPS Andrei, va comemora duminică, 15 septembrie 2024, personalitatea lui Avram Iancu, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu.
Părintele Florin Parasca, dupa Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie, a pregatit un moment inedit, care va începe cu o prelegere a profesorului universitar doctor Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, urmat de un moment artistic ce va avea ca protagoniști pe Adriana Irimieș și Tulnicăresele Moațe din Apuseni.
La final, se va organiza un parastas pentru sufletul marelui nostru erou național. Biserica de lemn din Tauti, atestată documentar în anul 1733, este pe lista monumentelor istorice categoria B și se numără printre cele mai vechi lăcașuri de închinare din județul Cluj.
Biserica este unul din cele mai valoroase monumente religioase de lemn ale județului Cluj. Sunt rare bisericile care au fost restaurate în întregime și care să fie totodată „vii”, continuându-și menirea de lăcaș de cult care adună comunitatea pentru a se închina lui Dumnezeu.
„Biserica, încadrată ca monument istoric, ar fi fost inițial construită în apropiere, în zona numită „Leșioară” (cunoscută acum ca Cetatea Fetei). În lipsa unor documente sau inscripții, monumentul este datat cu aproximație la 1793 sau 1796, potrivit tradiției locale.
Pe lista Monumentelor Istorice este datată în secolul al XIX-lea. Edificiul a fost apoi mutat pe amplasamentul actual înainte de 1829, moment când primește pictura murală semnată de Dimitrie Ispas din Gilău”, spune Consuela Bendea, consultant artistic în arhitectură și artă tradițională la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, conform Radio Renașterea.
Biserica este construită din bârne de brad și stejar îmbinate în coadă de rândunică și în cheotoare dreaptă, pe o fundație de piatră. Momentul mutării este probabil cel în care sunt înlocuite unele bârne din construcția originală, ceea ce explică coexistența celor două tipuri de lemn.
Planimetric se compune dintr-un pronaos și naos înscrise într-un dreptunghi unitar, altar poligonal cu pereții retrași și pridvor, pe latura sudică. De pe tavanul pronaosului se ridică scheletul turnului clopotniță cu galerie închisă și coif octogonal.
Foto Țetcu Mircea Rareș
Pictura de la Tăuți se numără printre ultimele opere semnate de Dimitrie Ispas, care lasă mai multe inscripții-pisanii în interior, cea de deasupra ușii din pronaos fiind cea mai amplă, în stilul caracteristic meșterului nostru.
La Tăuți se păstrează unul din puținele tavane de pronaos cu pictură, fiind reprezentată „Sfânta Treime”, în timp ce pereții acestui spațiu sunt decorați cu obișnuitele frize ale mucenițelor și cu Pilda feciorelor.
O icoană împărătească pictată pe lemn probabil la finalul secolului al XVIII-lea înfățișând pe „Maica Domnului cu Pruncul”, precum și o frumoasă cruce pictată în 1823 sunt două din obiectele de valoare aflate în patrimoniul bisericii.
Avocatul și luptătorul Avram Iancu (n. 1824, Vidra de Sus – d. 10 septembrie 1872, Țebea) este cel mai mare erou național al românilor din Ardeal, se scrie în Enciclopedia României.
A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, calitate în care a comandat armata românilor transilvăneni împotriva trupelor maghiare ale lui Lajos Kossuth, care au decimat în Transilvania circa 40.000 de români.
Atacurile la ființa națională în Transilvania și la însuși simbolul reprezentat de Eroul Național Avram Iancu - chiar în anul 150 al morții sale (cazul Turda) - ne dovedesc că Duhul lui Iancu trebuie să fie mai mult ca oricând viu în noi, în modul nostru de a gândi și acționa. Avram Iancu este manualul de exercitare al libertății de a fi român, la fel ca Mihai Eminescu. Cine îl atacă pe Avram Iancu atacă România!, notează ActiveNews.
În linii profunde, contextul general de atunci, lupta contra imperiilor, este același. Purtarea acestei lupte de către Avram Iancu, strict în paradigma românească, este de o actualitate extraordinară, o lecție deschisă dată tuturor, căci nu sloganurile politicianiste i-au fost model lui Iancu, ci Lancea lui Horea.
În Testamentul său olograf a lăsat scris:
"Ultima mea Voință! Unicul dor al vieții mele fiind ca să-mi văd națiunea mea fericită, pentru care, după puteri, am și lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranțele mele și jertfa adusă se prefac în nimica. Nu știu câte zile mai pot avea. Un fel de presimțire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară și hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mișcătoare și nemișcătoare să treacă în folosul națiunii și întru ajutorul înființării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile națiunii noi. Câmpeni, 20 decembre, Avram Iancu, Advocat și Em Prefect”