Îndemnuri cruciale la început de an școlar și nu numai! Cum să educăm copilul ortodox: Sfaturi înțelepte de la sfinții părinți

La început de an școlar, ABC Ortodox propune să luăm aminte la câtva sfaturi înțelepte pentru părinți și chiar și pentru profesori de la sfinți și mari duhovnici. Sfaturile sunt extrase din cartea ''Cum să educăm copilul ortodox'', de la editura Sophia.

Citește și - Pr. Iustin Pârvu: Formare sau deformare prin școală și manualele școlare?

Sfantul Ioan Gura de Aur: “De la o varsta frageda, copilul isi insuseste cu repeziciune ceea ce i se spune, si ceea ce aude se intipareste in sufletul lui ca pecetea in ceara. Prin aceasta, viata lor incepe deja sa incline fie catre pacat, fie catre virtute.

Asadar, daca chiar de la inceput ii abatem de la pacat si ii punem pe calea cea buna, lucrul acesta va deveni pentru ei deprindere, le va intra in fire, si nu se vor mai abate atat de usor spre rau, fiindca obisnuinta ii va trage la fapte bune.”

Citeste si - Pr. Serafim Rose ne-a avertizat încă din 1982, la o conferință în SUA, despre pericolele duhovnicești contemporane, inclusiv bătălia ideologică contra copiilor

Sfantul Inochentie, Apostolul Alaskai: “Copiii trebuie educati duhovniceste inca dinainte varstei de 6-7 ani. Nu trebuie ca inainte de a merge la scoala ei sa ramana lipsiti de invatatura, intrucat aceasta varsta este vremea “de aur” pentru a semana si a inradacina in ei tot ce este bun, si de asemenea tot ce este rau.. Se intelege de la sine ca inima omeneasca, la fel ca ogorul, nu poate ramane pentru totdeauna pustie. Daca in el nu vor fi semanate plantele cele bune, vor creste negresit cele rele…

Trebuie inceput cu lucrurile cele mai simple, elementare: cum sa isi faca semnul crucii, cum sa stea la rugaciune, cum sa intre in biserica, cum sa se poarte in ea, cum sa faca metanii si asa mai departe. Copiii trebuie invatati treptat, fara sa fie pierdute din vedere nici cele mai marunte lucruri, pentru ca si cladirile cele mai mari sunt alcatuite din fire de nisip. Pentru copii sunt de folos lecturile si povestirile despre vietile Sfintilor si din istoria biblica, insotite de explicatii si invataturi morale.

Treaba noastra este doar sa sadim si sa udam; a face sa creasca este treaba lui Dumnezeu – si nu se poate ca discutiile duhovnicesti sa nu aduca nici un folos daca atat dascalii, cat si ucenicii vor incepe cu binecuvantarea lui Dumnezeu.”

Citeste si - Pr. Serafim Rose, avertisment: Copiii sunt pregătiți pentru o viață de îngăduință față de păcat!

Sfantul Tihon din Zadonsk: “Vedem ca un copacel se apleaca lesne in orice parte si ca in ce parte se apleaca, intr-aceea si creste. Asa este si cu copilul: cu ce se invata, aceea va si face. Daca se invata din pruncie cu binele, bun va fi toata viata lui.

Daca se invata cu raul, rau va fi toata viata lui. Copilul poate sa devina inger, poate sa devina si diavol. Cum este crescut si indrumat, asa va fi: de crestere depinde, ca de o samanta, tot restul vietii lui. De aceea le porunceste parintilor Cuvantul lui Dumnezeu: cresteti-i intru invatatura si certarea Domnului (Efes.6,4).”

“Acum, cand copiii vostri sunt inca mici, trebuie sa-i ajutati sa inteleaga ce este binele. Acesta este sensul cel mai profund al vietii.” Staretul Paisie Aghioritul

Sfantul Ioan Gura de Aur: “Fiecare dintre voi, tati si mame, sa se ingrijeasca de minunatele sale opere la fel ca artistii ce fauresc cu mult sarguinta tablouri si statui – pentru ca pictorii, punand zi de zi tabloul in fata lor, il acopera cu culori, straduindu-se ca totul sa fie asa cum trebuie.

La fel fac si pietrarii inlaturand ce e de prisos si adaugand ceea ce lipseste. Si voi, la fel ca cei care fac statui, sa folositi pentru cresterea copiilor toata vremea pe care o aveti facand pentru Dumnezeu statui vrednice de minunare: inlaturati ce e de prisos, iar ceea ce lipseste adaugati, si urmariti zi de zi cu luare-aminte ce dar au din fire copiii, ca sa-l inmultiti, si ce lipsa, ca sa o inlaturati, si cu deosebita osardie izgoniti orice prilej de neinfranare, caci inclinarea catre aceasta este cu precadere vatamatoare pentru sufletele tinere.

Cel mai bine este sa-l inveti cu trezvia inainte sa apuce sa guste din cele molesitoare: sa biruie somnul, sa privegheze la rugaciune, sa insemneze cu semnul crucii toate cuvintele si toate faptele sale.”

Citeste si - De acasă și de la Biserică trebuie să vină atitudinile de bază ale copilului, apoi de la școală - Învățăturile părintelui Serafim Rose

Sfantul Vasile cel Mare: “Cat timp sufletul este moale ca ceara si in el se intipareste cu usurinta orice, trebuie desteptat fara intarziere, de la inceput, spre a lucra binele in tot chipul… deprinderea usureaza sporirea.”

“Acum, copilul contemporan este tratat inca de mic ca un zeu al familiei: poftele lui sunt satisfacute, dorintele ii sunt indeplinite, este inconjurat de jucarii, de distractii, de confort, nu este invatat si educat dupa principiile severe ale comportamentului crestinesc, este lasat sa se dezvolte in directia pe care i-o imprima poftele lui…

Poate ca asta nu se intampla in toate familiile si tot timpul, dar se intampla suficient de des ca sa devina o regula a educatiei contemporane a copiilor, si chiar parintii care au cele mai bune intentii nu pot sa evite cu totul lucrul acesta.

Chiar daca ei se straduiesc sa isi creasca copilul cu strictete, rudele, vecinii se straduiesc intotdeauna in alta directie. Lucrul acesta trebuie luat in calcul cand este vorba de educatia copilului.

Bineinteles, dupa ce devine adult, un asemenea copil se va inconjura cu lucrurile cu care s-a obisnuit din copilarie: confort, distractii, “jucarii de oameni mari”.

Viata devine plina de cautarea continua a distractiilor…

Sfantul Serafim Rose: Dar ce pot face parintii pentru a-i ajuta pe copii sa reziste ispitelor lumii? .. Trebuie sa fim gata sa biruim zi de zi inraurirea lumii printr-o educatie crestineasca sanatoasa. Tot ce afla copilul la scoala trebuie verificat si corectat acasa.

Nu trebuie sa credem ca ceea ce ii dau dascalii la scoala este folositor sau pur si simplu neutru, caci chiar daca el dobandeste deprinderi sau cunostinte folositoare (iar majoritatea scolilor contemporane esueaza rusinos la acest capitol), acolo e invatat si multe puncte de vedere si idei gresite.

Felul in care copilul apreciaza literatura, muzica, istoria, arta, filosofia, stiinta si, bineinteles, viata si religia trebuie sa vina in primul rand nu de la scoala, ci de acasa si de la Biserica, altfel copilul va primi o educatie gresita.

Parintii trebuie sa urmareasca ce lucruri invata copiii lor si sa le corecteze acasa tinandu-se de o pozitie fatisa si punand in evidenta cu claritate aspectul moral, care lipseste cu desavarsire din educatia contemporana.

Parintii trebuie sa stie ce muzica asculta copiii, la ce filme se uita (ascultand sau vizionand impreuna cu ei, daca este neaparata nevoie), ce limbaj aud si ce limbaj folosesc ei insisi – si toate acestea trebuie sa fie evaluate crestin.

In casele unde lipseste barbatia de a arunca televizorul pe fereastra, timpul petrecut in fata acestuia trebuie controlat cu strictete, pentru a evita influenta otravitoare pe care o exercita chiar in casa asupra tinerilor acest principal vector al ideilor si punctelor de vedere anticrestin.”

Protoiereul Vasilie Zenkovskii: “O greseala indiscutabila si profunda a educatie religioase obisnuite consta in aceea ca ea intelectualizeaza prea devreme trairile religioase ale copilului – mai exact, impartaseste idei pentru care inima copilului nu s-a maturizat inca si care traiesc apoi in suflet ca niste abstractiuni, ca niste formule lipsite de continut. Una sunt imaginile religioase, si cu totul altceva ideile religioase.

Copilul are nevoie de cele dintai, si cu cat acestea sunt mai accesibile si mai limpezi, cu atat este mai puternica stapanirea lor asupra sufletului copilaresc; pentru cele din urma, copiii trebuie sa se maturizeze.

Imaginile religioase sunt indispensabile pentru exprimarea ideilor religioase – aceasta este functia lor. Iata de ce nu exista material educativ mai bun decat istorisirile despre Iisus Hristos, despre Maica Lui, despre Sfinti.”

Sfantul Efrem Sirul: “Fericit cel care isi creste copiii asa cum place lui Dumnezeu!” Sursa https://casadincopac.wordpress.com/2012/04/02/sfintii-parinti-despre-educatia-copiilor/

CITESTE SI - Educația copiilor începe din momentul conceperii lor. Ce ne îndeamnă Sfinții Părinți

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.