În timp ce mulți la ora aceasta se odihnesc... ÎPS Teodosie face necontenit un lucru esențial pentru sufletele noastre - Poza în articol

Citește și articolul - ÎPS Teodosie merge “cu Evanghelia în faţă şi cu naţiunea în spate“. Răspuns după noi atacuri de la cei cărora lucrurile creștinești, normale, li se par o nebunie!

''În timp ce mulți la ora aceasta se odihnesc, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, cu genunchii plecați în fața primului altar al neamului, ne pomenește pe toți în rugăciune. Cu o credință nestrămutată și o viață dedicată slujirii, el veghează necontenit asupra sufletelor noastre, cerând mila și ocrotirea lui Dumnezeu.

În liniștea adâncă a nopții, acolo, sub bolțile catedralei Betleemului Românesc, flacăra credinței arde neîncetat, alimentată de smerenia și jertfa celui ce a ales să fie păstor al sufletelor românilor.

Rugăciunile sale, izvorâte din iubirea față de Dumnezeu și neam, se înalță către ceruri, purtând în ele nădejdea și speranțele unui popor întreg. Domnul să ne fie milostiv si să primească rugăciunile Ierarhului nostru!'', a scris Parohia Dobromir, județul Constanța, pe pagina de Facebook.

Citește și articolul - Știrea nemediatizată pe care trebuie să o vadă toată lumea și cei care denigrează, pe nedrept, pe ÎPS Teodosie și Biserica - Foto / Video

Considerată „Bethleemul creștinismului românesc”, Peștera Sfântului Apostol Andrei este cea mai veche biserică creștină de pe teritoriul României.

Peştera Sfântului Apostol Andrei este aşezată într-o poiană din pădurea Migilet, din marginea localităţii Ion Corvin, judeţul Constanța, în vechea provincie romană Scythia Minor, la numai câţiva kilometri de cetatea antică Adamclisi şi de monumentul Tropaeum Traiani.

Foto

Citește și - Minunea de la Dobromir sau atunci când Dumnezeu ''dezleagă cerurile'' la rugăciunile rostite de ÎPS Teodosie, preoți și credincioși - Vedeți poze / video

Citește și articolul următor - Te va face să lăcrimezi mărturia cutremurătoare a pr. Ioan Istrati despre ÎPS Teodosie: Asta face de 5 ani / ABC Ortodox subscrie la această descriere adevărată

Părintele Ioan Istrati a scris un nou text, o nouă mărturisire impresionantă, cutremurătoare, în sensul bun al cuvântului, despre Înaltpreasfințitului Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care a fost recent prezent la biserica sa.

ABC Ortodox subscrie la descrierea reală, exactă făcută de părintele Ioan Istrati despre cine este cu adevărat ÎPS Teodosie! Cei care îl cunosc pe ÎPS Teodosie vor subscrie la această descriere atât de exactă și binevenită, fiind făcută pentru a arăta, creiona un exemplu de om și de ierarh, nu de a-l lăuda.

Uneori, este bine să prezentăm astfel de descrieri, ca un mod de mărturisire, de a arăta exemple de urmat într-o lume atât de îndepărtată de Dumnezeu în care se promovează altfel de "exemple"!

Textul/ descrierea părintelui Ioan Istrati, despre ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: "Liturghia mă odihnește". Vreau să scriu câteva cuvinte despre sărbătoarea de ieri, în care Înaltpreasfințitul Teodosie a venit la Biserica noastră, a oficiat Vecernia și a sfințit Crucile care vor fi puse pe Biserică.

În fiecare secundă a slujbei a fost de o delicatețe desăvârșită. Îngăduitor cu preoții care se încurcă în procesiune, atent ca toate troparele să fie cântate exact, rugător, adâncit în liniștea liturgică, veghetor ca toată slujba să fie impecabilă.

Nicio clipă de delăsare, oboseală, glumă, indolență, gânduri aiurea, șoșoteală. Asta face de 5 ani în fiecare zi: Liturghie, Vecernie, sf. Maslu, rugăciuni, podcast.

La un interval al slujbei, i-am zis: luați un pic loc pe un scaun. Sunteți de dimineață în picioare. A zâmbit și mi-a zis în șoaptă, la ureche: "N-am voie. Mă vede Maica Domnului". Cei care îl critică n-au făcut atâta jertfă și osteneală nici măcar o zi în viața lor.

La sfârșitul Vecerniei a rostit din memorie Molitfele Sfântului Vasile cel Mare și ale Sfântului Ioan Gură de Aur. Deși era ora 20, nu mâncase absolut nimic toată ziua, căci Molitfele se citesc cu ajunare desăvârșită.

Apoi predică domoală, înțeleaptă, însuflețită. Apoi la gustarea de post de după slujbă, Înaltpreasfințitul a gustat doar câteva fructe. M-am uitat atent.

Pentru fiecare preot a avut un gând bun, o laudă, o mângâiere. Nicio sutime de secundă de dispreț, de superioritate, de dominație, de înfumurare. O blândețe uriașă, un zâmbet de tată.

Omul ăsta a văzut mii de Biserici, zeci de mii de slujbe, poate face comparații, care nu ne avantajează. Și totuși încurajează, ajută, laudă, se entuziasmează ca un copil de bucuria noastră. A binecuvântat toți copilașii, a îmbrățișat pe câțiva bătrâni.

O pace a Duhului Sfânt stăpânea peste toți. Nicio încruntare, niciun reproș. Doar o revărsare de bucurie. Ne-a spus cum Liturghia zilnică îi dă putere să nu obosească niciodată. "Liturghia mă odihnește".

Noi oamenii cădem mereu în obscenitatea puterii, în cursa dominației celor mai mici. Măcar prin privire. El se făcea tuturor toate.

Am zis la predică: e ierarhul Cruce. Jertfă. Liturghie. Blândețe. Răbdare. Bucurie. Și înverșunarea celor pe care îi doare rugăciunea lui. Și schelălăielile media ale dracilor alungați. După predică m-a certat blând.

Nu îți mai dau binecuvântare să mă lauzi. Am zis: mai bun prieten îmi este Adevărul [Amicus Plato, sed magis amica veritas]. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate", a scris părintele Ioan Istrati, pe contul său de Facebook. Citiți articolul aici!

Citește și - Pr. Ioan Istrati, mărturie care te va face să lăcrimezi. Ce a făcut ÎPS Teodosie cu niște platouri cu bunătăți de la o masă pusă cu ocazia unui hram

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.