ÎPS Teodosie, răspunsuri de luat aminte despre inteligența artificială (IA) și fertilizarea in vitro - Dialog duhovnicesc VIDEO

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost întrebat de un credincios, în cadrul emisiunii Dialog Duhovnicesc, de la Radio Dobrogea, despre inteligenţa artificială.

Conform mai multor definiții, care ar trebui să ne dea de gândit, inteligența artificială (IA) este ''utilizarea tehnologiei digitale pentru a crea sisteme capabile să îndeplinească sarcini considerate în mod obișnuit ca necesitând inteligență umană, inteligența artificială este o tehnologie care imită inteligența umană pentru a efectua sarcini''.

Revenind la întrebarea adresată ÎPS Teodosie, privind inteligența artificială, înaltul ierarh a răspuns că ”pe de o parte pare să faciliteze anumite lucruri, dar pe de altă parte substituie omul şi în unele cazuri chiar pe Dumnezeu, în mintea unora.

“Da, sigur, inteligenţa artificială este, aşa cum îi spune numele, fără legătură cu realitatea De aceea, substituindu-se raţiunii omului îl aduce pe om aproape nelucrător. Şi aceasta nu e bine. Un calculator a înlocuit gândirea şi multe altele.

Este bun calculatorul, dar nu folosit exagerat. Este mult mai folositor să citeşti o carte pe pagini scrise pe hârtie decât un calculator. Iată putem citi Sfânta Scriptură şi de pe calculator, adevărat este. Să fim atenţi ce citim. Aceasta este ştiinţă, nu inteligenţa artificială”, a explicat ÎPS Teodosie.

Despre fertilizarea in vitro

ÎPS Teodosie a mai fost întrebat despre fertilizarea in vitro, dacă este un păcat. ÎPS Teodosie a spus că aceasta este împotriva firii, dar a explicat că după realizarea acestei proceduri se naşte un om, ”tot cu voia lui Dumnezeu, că fără voia lui Dumnezeu nu se naşte”.

Citește și - ÎPS Teodosie, la Dialog duhovnicesc: Prin rugăciunile către acest sfânt mulți copii bolnavi s-au făcut sănătoși, iar multe femei sterpe au dobândit darul nașterii!

”Sigur este ceva împotriva firii, dar trebuie să luăm două aspecte. Odată ce s-a făcut această inseminare, se naşte un om, tot cu voia lui Dumnezeu, că fără voia lui Dumnezeu nu se naşte, se unesc cele două elemente, elementul bărbătesc cu elementul femeiesc.

Și, iată, Dumnezeu este cel care creează sufletul. Dacă se întâlnesc seminţele femeii cu a bărbatului, sigur răsare o nouă fiinţă. Cel ce se naşte este om în regulă”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

ÎPS Teodosie a dat ca exemplu cazul Adrianei Iliescu, care a născut o fetiţă, atunci când avea 66 de ani, prin fertilizare in vitro.

Citește și - ''Ni s-a spus că nu vom putea avea niciodată copii!'' IPS Teodosie: Faceți aceasta! El este Sfântul și moaștele sale care ajută cel mai mult! / Video

”Când am făcut botezul fetiţei profesoarei de 68 de ani, trăia vrednicul de pomenire, Patriarhul Teoctist, şi am întrebat ”Iată, am fost chemat”. Patriarhul a zis:”Este o persoană, trebuie să îi facem botezul”.

Şi iată sunt foarte bucuros că dialoghez din când în când nişte persoane deosebite. Dumnezeu i-a dat mamei ani mulţi să-şi vadă fetiţa mare crescând frumos. Şi iată vedem că rodul, dacă este de la Dumnezeu este binecuvântat şi bun”, a mai declarat ÎPS Teodosie.

Citește și - ÎPS Teodosie merge “cu Evanghelia în faţă şi cu naţiunea în spate“. Răspuns după noi atacuri de la cei cărora lucrurile creștinești, normale, li se par o nebunie!

Citește și - ÎPS Teodosie nu dă sfaturi scandaloase, nici rușinoase! Arhiepiscopia Tomisului, cu referire la sfatul dat de ÎPS la o femeie care se plângea că soțul o abuzează psihologic: ''Dezavuăm interpretările pline de reproş care... ''

Citește și - De nemăsurat folos sufletesc ne-ar fi dacă am lua aminte și urma învățăturile Mântuitorului dăruite nouă prin pilda ÎPS Teodosie!

Citește și - Dacă am asculta, multe ni s-ar rezolva! Vedeți răspunsurile date de ÎPS Teodosie la acute probleme contemporane - Video

Citește și - ÎPS Teodosie, îndemn crucial pentru părinți: Cea mai importantă moștenire pe care trebuie să o lase părinții copiilor lor! - Video VIDEO

Citește și - Doamne, iartă-i, că ei știu bine ce fac când îl atacă pe ÎPS Teodosie! Noi sfaturi normale, nejignitoare, necontroversate, nehalucinante ale înaltului ierarh

Fotografie cu ÎPS Teodosie, realizată de Vali Vădănoiu

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.