Predica IPS Teodosie la Duminica Floriilor - Intrarea Domnului în Ierusalim. Live Sfânta Liturghie - Video

Duminică, 28 aprilie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile). Vedeți mai jos în articol Sfânta Liturghie oficiată de IPS Teodosie.

Evanghelia zilei la Duminica Floriilor. Evanghelia de la Ioan (XII, 1-18)

''Cu şase zile înainte de Paşti, Iisus a venit în Betania, unde era Lazăr, cel pe care-l înviase din morţi. Şi I-au făcut acolo cină; şi Marta slujea. Şi Lazăr era unul dintre cei ce şedeau la masă cu El. Atunci Maria, luând o litră cu mir de nard curat, de mult preţ, a uns picioarele lui Iisus şi le-a şters cu părul capului ei; iar casa s'a umplut de mireasma mirului.

Dar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Săi – cel care avea să-L vândă –, a zis: „De ce nu s'a vândut mirul acesta cu trei sute de dinari şi să-i fi dat săracilor?“ Iar el a zis aceasta nu pentru că îi era lui grijă de săraci, ci pentru că era fur şi, având punga, vămuia ce se punea într'însa.

A zis deci Iisus: „Las-o, că pentru ziua îngropării Mele l-a păstrat; că pe săraci îi aveţi pururea cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi pururea“. Atunci mulţime mare de Iudei a aflat că El este acolo şi au venit nu numai pentru Iisus, ci să-l vadă şi pe Lazăr pe care El îl înviase din morţi.

Iar arhiereii au pus la cale ca şi pe Lazăr să-l omoare, căci din pricina lui mulţi dintre Iudei mergeau şi credeau în Iisus. A doua zi, marea mulţime care venise la sărbătoare, auzind că Iisus vine în Ierusalim, au luat ramuri de finic şi au ieşit în întâmpinarea Lui şi strigau: „Osana!, binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!“ şi: „Împăratul lui Israel!“

Şi Iisus, găsind un asin tânăr, a şezut pe el, precum este scris: Nu te teme, fiica Sionului! Iată, Împăratul tău vine şezând pe mânzul asinei. Pe acestea ucenicii Săi nu le-au înţeles de la'nceput; dar când S'a preamărit Iisus, atunci şi-au adus ei aminte că acestea pentru El erau scrise şi că pe acestea le-au făcut ei pentru El.

Drept aceea, mulţimea care era cu El când l-a strigat pe Lazăr din mormânt şi l-a înviat din morţi dădea mărturie; de aceea L-a şi întâmpinat mulţimea, pentru că auzise că El a făcut această minune.''

Sfânta Liturghie oficiată de IPS Teodosie

De la ora 7.45, ÎPS Teodosie, împreună cu clerul și credincioșii, au înconjurat Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța în procesiune cu ramuri de salcie și flori.

În ziua de Florii a anului 2001, IPS Teodosie a fost întronizat Arhiepiscop al Tomisului, iar duminică se împlinesc 23 de ani liturgici de slujire în scaunul arhieresc;

Live Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Duminica Floriilor, iar la finalul acesteia cuvântul de învățătură al ÎPS Teodosie.

Video

De la ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Deniei în Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Odată cu praznicul Intrării Domnului în Ierusalim se încheie Postul Mare și începe Săptămâna Mare, a Patimilor Domnului nostru Iisus Hristos.

Duminică Floriilor este și prima zi din Săptămâna Patimilor, care ne aduce aminte de Patimile, Răstignirea și Îngroparea Domnului. În această perioadă, Biserica invită pe credincioși la rugăciune mai intensă, în fiecare seară oficiindu-se în biserici slujba Deniei.

Termenul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi se traduce prin „priveghere” sau „slujbă nocturnă”. Astfel, denia este slujba Utreniei sau „de dimineaţă”, care se oficiază în seara zilei precedente.

Program IPS Teodosie, luni și marți, 29 - 30 aprilie:

Luni - de la ora 6.30, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța;

-de la ora 9.30, IPS Teodosie va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Schimbarea la față”, unde este o tradiție de 24 de ani ca în Sfânta și Marea Luni să oficieze Taina Sfântului Maslu; - de la ora 17.30 va oficia slujba Deniei la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Mangalia, apoi va sfinți icoanele realizate de către copii în cadrul atelierului de pictură icoane „Cerul oglindit în ochi de copil”.

Acesta se va desfășura în perioada 26-27 aprilie, parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Mangalia, iar micii pictori vor fi îndrumați de către monahia dr. Apolinaria Ghiță, licențiată în Arte Plastice, și prof. dr. Rodica Gheorghiu.

Marți, 30 aprilie, de la ora 16.30, va oficia Sfânta Liturghie, urmată de slujba Deniei la mănăstirea „Sfântul Dionisie și Efrem cel Nou” din comuna Târgușor, județul Constanța.

Citește și - Ce este bine să facem cu ramurile de salcie de la Florii după ce se usucă?

Citește și - Dragi creștini, amânați vacanța de 1 Mai! Nu se cade să faceți petreceri cu cântece și mâncăruri diverse în Săptămâna Patimilor Domnului nostru Iisus Hristos!

Citește și - NU vă lăsați înșelați de RETREAT, YOGA, REIKI, TETA HEALING și alte tehnici de dezvoltare personală DEMONICE! Ascultați ce spun Sf. Părinți, nu înșelații

Citește și - » Pr. Iustin Pârvu: Chiar în pustie de ai fi, nu ai justificare, pentru că nu ai căutat să te informezi, atâta timp cât au fost destule voci ale Sfinților Părinți contemporani care...

Citește și - Noua descriere exemplară a Pr. Ioan Istrati despre IPS Teodosie la care merită să luăm aminte: Inima rugătoare a acestui...

Citește și - Vedeți răspunsuri duhovnicești atât de necesare ale ÎPS Teodosie la dileme și frământări ale omului contemporan - Video

Sursa Foto: Vali Vădănoiu

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.