În postarea de marți, 23 aprilie 2024, cu prilejul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, părintele Ioan Istrati a făcut și o nouă caracterizare edificatoare despre ce reprezintă ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pentru noi.
Postarea părintelui Ioan Istrati: ''Sărbătoare sfântă și hramul Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din cartierul constănțean Palazu. Liturghia Darurilor cu toată lumina ei de Taină a Crucii și Suferinței lui Dumnezeu.
Mulțime de credincioși și de preoți. Și prezența de har a a Înaltpreasfințitului Teodosie, inima rugătoare a acestui neam zdrobit de cel potrivnic, dar înviind prin Liturghie continuă din moartea răutății. Ierarhul ostenit de slujbe necontenite, dar vioi și zâmbitor, a avut câte un surâs și o încurajare pentru fiecare preot.
Pe toți ne-a îmbrățișat cu iubire, ca un Tată bun. Mulțumim lui Dumnezeu.'', a scris părintele Ioan Istrati, pe pagina sa de Facebook, marți, cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de Biruință, la care a atașat și câteva poze de la slujba de astăzi. Le puteți vedea aici
"...toţi cei care îl hulesc sau îl jignesc, fără să cunoască inima lui, îşi rostesc singuri blestem cumplit asupra lor. Un om care ajută sute de oameni, studenţi, călugări, preoţi, nu poate fi niciodată acuzat că e iubitor de bani.
Un om care slujeşte Liturghia în fiecare zi nu poate fi acuzat că e obsedat de bogăţii sau de plăceri. Dacă cineva crede că-i puţin, să încerce să înveţe Psaltirea pe de rost, să vadă că e imposibil dacă nu te-ai rugat cu ea cel puţin zece ani.
Aceasta este mărturia mea. Şi la judecată, acolo unde va plânge toată făptura cea de sub cer, nu voi putea fi acuzat că am ascuns adevărul despre acest ierarh şi om al lui Dumnezeu." Pr. Ioan Istrati.
Vă invităm să citiți un text emoționant. care ne va pune pe gânduri, al părintelui Ioan Istrati despre ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului și despre ce înseamnă bunătatea și grija față de aproapele nostru.
''Bunătatea e prezența lui Dumnezeu în univers. Ea n-are nevoie de dovezi, camere tv, publicitate, motive, pretexte, rațiuni, căci e Logosul veșnic prezent și lucrător în oameni. Ea se revarsă firesc, că un izvor de lumină. E un dor de bucuria celuilalt, un suspin după unirea cu Dumnezeu.
Anu trecut, eram la un hram în județul Constanța. După Liturghia înălțătoare, cu sobor de preoți prezidat de Ips Teodosie, a urmat masa, sub un cort de campanie. Tot felul de bunătăți au fost aduse ca aperitiv. Preoții și credincioșii s-au aruncat pe păstrămuri, cașcavaluri și foietaje. Era un zumzet plăcut de vorbe, furculițe și farfurii.
Toți erau cu gurile pline, mai ales că slujba durase mult, a la Ips Teodosie, care nu sare nicio virgulă niciodată. În vremea asta, în capul mesei, părintele arhiepiscop decojea tacticos un măr. L-a bibilit preț de vreo zece minute. Preoții se întindeau peste masă, să prindă ultimele bucăți de grozăvii, numai el mesteca încet o bucățică de măr.
Deodată, s-a apucat să pună unele peste altele, felii de pâine, pastramă și cașcaval, și tot așa. Făcuse un turn de vreo douăzeci de cm. Lângă mine, un mâncău comenta cu gura plină: poate le ia acasă. Face provizii. Ce foame are. Unii zâmbeau la arătarea din farfuria ierarhului. Le pune la pachet.
Părintele ierarh s-a ridicat ușor, a luat turnul cu aperitive și s-a dus lângă un gard de lemn, unde vreo șapte copii necăjiți se zgâiau la adunătura de mâncăi. Unul avea o geacă cu cinci numere mai mare. Nimeni nu îi observase, în goana după bunătăți, numai Ips simțise foamea lor, privirea lor în gol, contemplând în zadar minunile de pe mese.
S-a apucat și le-a dat la toți copilașii câte un sandviș. Auzeam cum chiuie de bucurie. Și-au băgat colții în bunătăți. Ips s-a întors la masă, cu ochii umezi. Mi-a zis în șoaptă: acuma m-am săturat și eu.'', a scris părintele Ioan Istrati pe pagina sa de Facebook.