Câți facem acest lucru? Îndemnul de 8 Martie al Pr. Ioan Istrati care trebuie pus în practică în fiecare zi, nu doar de '8 Martie - Ziua femeii'

Pe data de 8 Martie, în toată lumea se serbează Ziua internațională a femeii. Istoria celebrării acestei zile a debutat la începutul secolului 20 în America de Nord și Europa.

Scurt istoric

Prima zi națională a femeii a fost serbată în SUA pe 28 februarie 1909 în amintirea grevei angajaților din industria textilă din 1908 în care femeile au protestat împotriva condițiilor de muncă.

În 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.

Prima zi internațională a femeii

Ziua internațională a femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Elveția, Danemarca și Germania pe 19 martie 1911. În manifestările organizate cu acest prilej au fost cerute pentru femei o serie de drepturi, precum dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, dreptul de vot, dreptul de a ocupa o funcţie publică și eliminarea discriminării la locul de muncă.

Citește și - „Dați-mi o generație de mame bune creștine și voi schimba fața lumii”

Anul 1975 a fost declarat Anul internațional al femeii, ocazie cu care Organizația Națiunilor Unite a celebrat pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie.

Din martie 2016, în România a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie ca Ziua femeii şi 19 noiembrie ca Ziua bărbatului.

Mesajul de azi al părintelui Ioan Istrati: ''Femeia e primăvara făpturii. Ea dă viață pruncilor, înflorește lumea, împodobește totul, naște iubirea. La mulți ani!''.

Îndemn de acum ceva timp al părintelui, dar mereu actual:

"În fiecare zi trebuie să mulțumim femeilor curate ale neamului românesc, care au trudit, au plămădit frumusețe și au dat viață pruncilor.

Femeia e primăvara ființei, căci ea dă viaţă celor mai frumoase şi fragile flori de pe pământ.", a scris părintele Ioan Istrati, pe pagina sa de Facebook.

Citește și articolul - 8 martie sau Duminica Mironosiţelor este Ziua Femeii creștine?

Când este Ziua Femeii Creștine

Pe lângă Ziua internațională a femeii serbată pe 8 Martie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat a treia Duminică după Paști ca fiind Duminica femeilor creștine, Duminica Mironosițelor. (Hot. Nr. 4014/22 iulie 2020).

Această inițiativă de prețuire a credinței și a curajului femeilor creștine evidențiază importanța lucrării misionare a femeilor în viața Bisericii și a societății românești.

Citește și articolul următor - Pr. Ioan Istrati: Pruncul acela sunt eu. Sărut mâinile, mamă! / poză inedită

''O femeie a rămas însărcinată. Sarcina era ok, burta era destul de mică, bebelușul dădea din picioare. În luna a cincea, femeia a făcut iminență de avort, hemoragie uriașă. Profesorul ginecolog de la Iași a zis: dă-l afară, că n-are nici 5% șanse să supraviețuiască.

Femeia: mai bine mor decât sa-l dau afară. Doctorul: femeie, ești nebună? Copilul tre să înoate în lichid amniotic, nu mai ai deloc, sarcina e ca o minge spartă. Scoate-afară șobolanu. Încă o hemoragie de asta și mori.

Femeia în lacrimi: mai bine mor de o mie de ori decât să-l scot afară. Doctorul vânăt de nervi: ce idioți ați adus aici, cadre medicale. Ok, doamnă, nici să nu te ridici în picioare 4 luni, că iese afară. Merg la Doctorul ginecolog Gafar, din Târgu Neamț.

Omul luminat le zice: țineți copilul, dacă vrea cel rău să-l omoare, sigur iese vreun preot, vreun scriitor, vreun om de seamă. Părintele Paisie de la Sihla îi zice femeii: spune de sute de ori pe zi Tatăl nostru și fă Cruce pe burtă de mii de ori, și va trăi.

Copilașul nu avea unde înota. Mama lui mărturisește cu mâna pe Cruce că l-a auzit în ea plângând. Știu că vocea vine din trecerea aerului prin corzile vocale, dar mama zice că și dacă moare, tot spune că l-a auzit în ea plângând.

Și uite cu mii de rugăciuni și Liturghii, pe 8 februarie a ieșit un prunc sănătos, grăsun și trandafiriu care i-a asurzit pe medici cu plânsul lui. Pruncul ăla sunt eu. Sărut mâinile, mamă.' Vedeți poza aici!

Femeia creștină – binecuvântare pentru familie și Biserică

''Vocația femeilor creștine de astăzi este de a mărturisi credința în Hristos Cel răstignit și înviat, de a da viață și a proteja viața copiilor, de a promova iubirea milostivă față de semeni, de a aduce pace și comuniune, prin prezența și lucrarea lor în Biserică și în societate.

Acestea, prin evlavia, bunătatea, smerenia și înțelepciunea lor, sunt o binecuvântare pentru familie și Biserică. Lumina bunătății sufletului părinților este un reper major în formarea caracterului copiilor şi al tinerilor, subliniază Părintele Patriarh.

Adresăm felicitări, mulțumiri și binecuvântări tuturor femeilor care cultivă și mărturisesc credința în Iisus Hristos Cel răstignit și înviat, aducând multă lumină şi bucurie în viața Bisericii, a Familiei și a Societății. Le dorim tuturor sănătate și mântuire, pace și bucurie sfântă întru mulți și binecuvântați ani!', este mesajul PF Daniel, de Ziua Femeii, de acum câțiva ani.

Citește și - „Dați-mi o generație de mame bune creștine și voi schimba fața lumii”

Citește și - Pr. Ioan Istrati, mărturie cutremurătoare: I-au zis să avorteze că avea sarcină extrauterină. Dar NU! Bebelușii nenăscuți aud și înțeleg porunca Lui Dumnezeu

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.