De ce îngăduie Dumnezeu boala la unii oameni? Sf. Teofan Zăvorâtul: Tot ceea ce este de la Dumnezeu ni se dă spre acest lucru

''Prin boală, Dumnezeu îi apără pe unii de nenorocirile care nu i-ar fi ocolit, dacă ar fi fost sănătoși. Toate sunt de la Dumnezeu: și bolile, și sănătatea; și tot ceea ce este de la Dumnezeu ni se dă tot spre mântuirea noastră.

Prin ce anume cele trimise de Dumnezeu slujesc la mântuire, putem să nu căutăm să clarificăm și înțelegem cu mintea noastră, deoarece nici nu vom afla.

Dumnezeu trimite unele spre pedeapsă, ca și canon; altele, spre cumințire, ca omul să-și vină în fire; altele, ca să-l izbavească pe om de nenorocirea în care ar fi căzut, dacă ar fi fost sănătos; altele, ca omul să se smerească sau să capete răbdare, și prin aceasta să merite o răsplată și mai mare; altele, ca să-l curățească de anumite patimi, și pentru multe alte motive neștiute de noi.

A ne trata, însă, nu este un păcat, chiar dacă de la Dumnezeu este boala: căci și rațiunea și știința medicală tot Dumnezeu o dă, și medicamentele tot Dumnezeu le-a creat spre folosul și vindecarea noastră, a tuturor.

Rugăciunea cu rugăciunea și doctorii cu doctorii. Și pe doctori tot Dumnezeu i-a dat, și Voia lui Dumnezeu este sa apelăm la ei. Domnul vine cu ajutorul Sau, atunci când mijloacele firești, tot de El rânduite, nu mai sunt de ajuns.

De aceea, de rugat, sa ne rugăm, dar mijloacele firești tot nu trebuie să le neglijăm. Ci dimpotrivă, să le împletim: să ne și tratăm, să ne și rugăm.

Totul este de la Dumnezeu, El știe ce îi este mai de folos fiecaruia … și pe doctori să nu vă supărați. Nu ei vindecă. Dar, prin ei și prin medicamentele date de ei, omul se vindecă atunci când binecuvintează și binevoiește Dumnezeu.

Dumnezeu, însă, despre starea bolnavă si cea sanatoasa are cu totul alte ganduri și planuri fata de noi, si intre ele si cele ale noastre exista o distanta ca de la cer la pamant. Se intampla uneori ca Dumnezeu, prin boală, sa-i apere pe unii de nenorocirile care nu i-ar fi ocolit dacă ar fi fost sanatoși!

A apela la medicamente nu este deci pacat, caci si doctorul este al lui Dumnezeu si medicamentele sunt ale lui Dumnezeu si rețetele sunt ale lui Dumnezeu. Intrebati-i pe doctorii smeriți.

Va vor spune deschis ca nici ei nu stiu cum prescriu retetele care vindeca. Dumnezeu a binevoit sa ne inconjoare, in afara de mijloacele firesti, si cu mijloace suprafiresti. Si nimanui nu ii este inchisa calea de acces catre aceste izvoare.

Cheia pentru ele însă este Credința adevărată în Dumnezeu. Si Dumnezeu, cand voieste sa vindece in acest fel, El Insusi da si putere Credinței, si atrage acolo unde binevoieste sa dea și vindecarea. Noi suntem însă adesea neștiutori, slabi în credință și orbi.

Și neștiind unde este ascunsă de Dumnezeu vindecarea noastră, umblăm după toate mijloacele date de Dumnezeu, si firesti, si suprafiresti, uitând că toate sunt numai la El.'' - Sfântul Teofan Zăvorâtul.

Citește și - ''Boala secolului'', a omului modern, face ravagii și în România. ÎPS Teodosie: Așa se poate scăpa! - Video

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.