Mănăstirea Paltin – Petru Vodă va fi gazda unui Simpozion omagial dedicat memoriei părintelui Arhimandrit Justin Pârvu, la 11 ani de la adormirea sa.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 10 februarie, în ziua prăznuirii Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, când se împlinesc 105 ani de la nașterea marelui duhovnic, iubit și îndrăgit de românii de pretutindeni care alergau la ajutorul și sfatul său duhovnicesc.
Părintele Justin, cunoscutul duhovnic, era iubit de mulți români, deoarece el însuși iubea tot omul aflat în suferință și necazuri. Modelul părintelui Justin, de jertfă și dăruire continuă față de semenii săi, rămâne încă pildă și sursă de inspirație pentru toți cei ce vor să iubească frumos în Hristos.
Simpozionul de anul acesta se va desfășura sub coordonarea pastorală a Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, care va săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea Paltin, sâmbătă dimineața de la ora 9:00, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Citește și - Pr. Iustin Pârvu: Formare sau deformare prin școală și manualele școlare?
După săvârșirea slujbei de parastas întru pomenirea Arhimandritului Justin, precum și după agapa frățească, Preasfințitul Părinte Veniamin va deschide sesiunea cuvântărilor din cadrul simpozionului.
Alături de Preasfinția Sa, vor mai lua cuvântul: Arhim. Hariton Negrea, starețul mănăstirii Petru Vodă; Stravrofora Justina, stareța mănăstirii Paltin; dr. Delia Asoltanei, medic și președinte al Fundației „Justin Pârvu”; dr. chirurg Decebal Fodor; dr. Mircea Pușcașu și alți invitați.
Cand Sfintii sunt Oameni...Părintele Iustin Pârvu, desculţ pentru Hristos la Aiud
„Stăteam îngropaţi în temniţă la Aiud, unii de câţiva ani, alţii de zece, iar o parte, cei mai bătuţi de soartă, atinseseră chiar douăzeci de ani.
Dacă au fost perioade mai puţin grele când ne mai puteam vedea în timpul programului de dimineaţă sau de seară, la plimbarea de 20 de minute, o dată de două ori pe săptămână, era o mare bucurie. (…)
De părintele Iustin am auzit încă de la începutul “periplului” meu prin închisori, mă întâlneam cu oameni care mă întrebau de mănăstirea Durău, unde slujise, de munţii Neamţului care sunt împânziţi de biserici şi mănăstiri, de chilii cu pustnici, de peşteri. Şi eu eram mândru de locurile de unde veneam (…)
Dar l-am întâlnit pe părintele Iustin la Aiud, unde ne aflam împreună ca „voluntari în slujba neamului”. Părintele, încă de pe atunci, se bucura de o aureolă, de un halou în jurul fiinţei dânsului. Era cunoscut de multă lume ca „preot cu har”.
Mi-e dificil să aleg întâmplări individualizate, din multele amintiri pe care le am din acea vreme, pentru că trăiam ca fiinţele încolţite de pericole, de foame, de frig şi prima raţiune era supravieţuirea.
Dar vreau să reţin un fapt deosebit din viaţa Părintelui în închisoarea de la Aiud. Într-o iarnă deosebit de riguroasă, anul nu mi-l mai amintesc, părintele rămăsese aproape dezbrăcat.
Dacă în privinţa hainelor mai mergea cum mai mergea problema cea mai gravă era a bocancilor. Administraţia închisorii nu ne mai asigura nimic, nu erau fonduri.
De asta, în loc de încălţări părintele a primit o carte poştală de la administraţia închisorii, să scrie acasă, să-i trimită bocanci. În câteva săptămâni bocancii au ajuns, erau noi, nouţi, numai buni să înfrunte iarna.
În celula părintelui însă fusese adus, în acele zile, un deţinut nou care târa după dânsul nişte bocanci care aveau numai feţele, tălpile lipseau, aşa că bietul băiat avea picioarele numai răni şi la fiecare pas scotea câte un geamăt. Fără să ezite părintele şi-a scos bocancii săi şi i-a dat tânărului, spunându-i:
„Iată, măi frate, ţine această încălţăminte şi bucură-te de ea, că mie nu-mi mai trebuieşte, eu sunt mai vechi aici şi mă descurc…!”. În celulă s-a făcut linişte adâncă, în timp ce cei doi se îmbrăţişau vărsând lacrămi fierbinţi: „Frate, frate…!”.
Numai cu asemenea gesturi ne-am întărit şi am reuşit să ne salvăm, omenia şi caracterul au reuşit să încălzească şi să înnobileze chiar şi acel loc în care ne-au împins istoria şi trădările din sânul neamului românesc.” - Grigore Caraza, Aiud însângerat, Editura Conta
Citește și - Pr. Iustin Pârvu a spus cum se poate trata cancerul