În cadrul Dialogului duhovnicesc cu ascultătorii de la Radio Dobrogea, difuzat în fiecare joi, de la ora 18, ÎPS Teodosie a răspuns unei noi întrebări privind reactivarea Mitropoliei Tomisului.
ÎPS Teodosie a îndemnat credincioșii la post şi rugăciune mai intensă în zilele de luni, marți și miercuri ale săptămânii viitoare, în contextul unei ședințe ale Sfântului Sinod care va avea loc, joi, pe 29 februarie, și unde credincioșii doresc să se pună pe ordinea de zi cererea legitimă și corectă înaintată de Arhiepiscopia Tomisului, cu privire la reactivarea Mitropoliei Tomisului.
Înaltul ierarh a evidențiat faptul că această propunere nu reprezintă pretenţia sa personală, ci este o recunoaştere a unei realităţi istorice, concrete, precum şi a dreptului credincioşilor din regiune și numai.
''Să ne rugăm, iată, săptămâna viitoare va fi pecetluirea, dacă va fi, dacă nu, când vrea bunul Dumnezeu. Noi am făcut demersurile, care se cuveneau, că nu puteam să nu le facem, având un adevăr atât de evident şi atât de necesar de pus în realitate, sigur că să ne rugăm cu toţii.
Sigur că eu nu pot să strig atât de tare ca şi cum e un drept al meu. Nu e un drept al meu. E o evidenţă a istoriei, un drept al frăţiilor voastre care locuiţi aici şi această necesitate o evidenţiază românii din toată ţara şi din diaspora.
Eu sunt mereu atenţionat să fac ceva să fie pusă istoria Dobrogei şi Biserica Tomitană în evidenţă. Sigur, Dumnezeu dacă ne rugăm, El ne va ajuta şi în El am nădejdea.
Nu a fost desfinţată niciodată, doar împrejurările au făcut să înceteze viaţa ei activă şi, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată şi recunoscută şi nădăjduiesc în aceasta, că Dumnezeu este Dumnezeul adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat.'', a răspuns ÎPS Teodosie, joi seară, în cadrul Dialogului Duhovnicesc cu ascultătorii.
''Şi, iată, să ținem post pentru a se împlini dorința celor de aici ca Dobrogea, Tomisul, să își dobândească demnitatea pe care a avut-o în primele milenii ca pământ apostolic, ca prima provincie romană, în care era o organizare administrativă, unde s-a putut organiza și Biserica ca Mitropolie. Astfel, în secolul 3 aveam Mitropolie.
Și mitropolitul Marcus a participat la Sinodul I Ecumenic. Ținând cont de râvna și dorința credincioșilor, pentru adevărul istoric, pentru demnitatea Bisericii și a neamului nostru, vă îndemn pe toți:
În primele trei zile ale săptămânii viitoare, adică luni, marți și miercuri să ținem post, apoi de joi până duminică este timp să vă înfruptați cu cele de dulce. Voi trimite și circulara preoților să anunțe!
Și să facem în fiecare zi și Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Apostol Andrei, părintele nostru, care este, cu adevărat, părintele duhovnicesc al tuturor românilor!', a îndemnat ÎPS Teodosie, vineri dimineață, în Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, în cuvântul de după Sfânta Liturghie.
Ulterior, în circulara trimisă preoților, ÎPS Teodosie a sfătuit să se citească Acatistul Bunei Vestiri și Acatistul Sfântului Apostol Andrei.
Amintim faptul că Arhiepiscopia Tomisului și ÎPS Teodosie au făcut numeroase demersuri de-a lungul timpului către Patriarhia Română şi Sfântul Sinod, solicitând reactivarea Mitropoliei Tomisului, venind cu argumente istorice şi teologice concrete, de netăgăduit.
VIDEO
Citiți mai jos mai multe articole pe tema reactivării Mitropoliei Tomisului, demers pe care și ABC Ortodox îl susține: - Susținem reactivarea Mitropoliei Tomisului! Ne-o cere 'de dincolo' mitropolitul străromân al Tomisului Marcus, care a participat la Sinodul de la Niceea în 325