Nou apel pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului. ÎPS Teodosie: Cred că Preafericitul Daniel, având știință de carte și înțelepciune... - Video

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a vorbit în emisiunea sa Cu Oameni despre Oameni, despre istoria Arhiepiscopiei Tomisului, dar și despre demersurile de reactivare a Mitropoliei Tomisului.

''Am făcut și fac demersuri pentru că nu mă lasă cercetătorii, profesorii universitari, creștinii simpli care au aflat de această comoară.

Îmi cer și îmi spun că sunt dator să pun în evidență istoria Tomisului de altă dată, a Scitiei Minor, pentru că face parte din istoria țării și Bisericii noastre.

De aceea, am trimis la Sfântul Sinod, în mai multe rânduri. Ultima oară a fost în octombrie. Nu s-a pus solicitarea de reactivare a Mitropoliei Tomisului pe ordinea de zi, dar cred că se va pune!

Eu nu mai pot rezista la câtă insistență am din partea credincioșilor, a profesorilor, călugărilor, preoților, dar și de la juriști, care arată că această Mitropolie nu a fost desființată, ci doar vitregiile istorice au întrerupt-o atunci când au năvălit turcii în secolul al 14-lea.

Și ultimul mitropolit Iachint de la Vicina a fost transferat la Argeș, în Țara Românească! Astfel, a luat ființă Mitropolia Țării Românești, după peste 10 secole de existență a Mitropoliei Tomisului.

Întrebat cine blochează demersurile de reactivare a Mitropoliei Tomisului, ÎPS Teodosie a răspuns:

Nu pot să spun cine blochează, ci eu cred că nu s-au lămurit de demers. Eu sper să se lămurească. Mulți îmi cer, sute și mii, să meargă să facă o rezistență la Palatul Patriarhal, dar eu i-am oprit.

Cred că Preafericitul, având știință de carte și înțelepciune... noi vom repeta aceste argumente, le vom trimite din nou, și sperăm să înțeleagă Preafericitul și să pună pe ordinea de zi a Sfântului Sinod această necesitate istorică și canonică.

Are de câștigat întreaga Românie și întreaga Biserică!'', a subliniat ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, la emisiunea de la Info Channel.

VIDEO

Citește și - Arhiepiscopia Tomisului clarifică noile dezinformări apărute despre IPS Teodosie și reactivarea Mitropoliei Tomisului / Răspuns și pentru ambiguitățile aduse de Vasile Bănescu

Citește și - IPS Teodosie i-a cerut oficial PF Daniel reactivarea Mitropoliei Tomisului - document depus în atenția Sf. Sinod / ABC Ortodox susține demersul

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.