ÎPS Teodosie, răspunsuri la dilemele: Un fumător poate să bea Agheasma Mare de Bobotează? / Sunt îngăduite relațiile trupești dintre soți, atunci când se bea Agheasma Mare (5-14 ianuarie)?

După explicațiile ÎPS Teodosie despre ce semnifică și importanța deosebită a sărbătorii Botezului Domnului, cunoscută în popor ca 'Boboteaza', aveți răspunsurile la dilemele amintite în titlu.

''Boboteaza este arătarea Domnului plină de daruri, pentru că cerul se deschide și Tatăl trimite pe Sfântul Duh în chip de porumbel asupra Fiului, care este botezat în râul Iordan de prorocul și înainte mergătorul Ioan. Și iată firea apelor se sfințește.

Din 5 până în 14 ianuarie luăm întâi cu toții pe nemâncate, după rugăciune, Agheasmă Mare și apoi, dacă vrem, și agheasmă mică și anafură. Ziua de Bobotează este o zi cosmică, pentru că întreaga făptură participă la această sărbătoare Fiului.

Dumnezeu a intrat în apele Iordanului, având firea omenească și s-a botezat ca să sfințească apa și prin apă să se sfințească toată firea oamenilor și firea celor dimprejurul oamenilor și tot ce se află pe pământ și în univers, pentru că pe toate le-a făcut Tatăl prin Fiul său și prin Fiul său le sfințește și cu Duhul Sfânt le de săvârșește.''

''Apa aceasta, Agheasma Mare, nu se strică niciodată. Și cea veche de 20 de ani, apă sfințită, este la fel de proaspătă și acum. Aceste daruri sunt darurile Bobotezei.”, a subliniat ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost chestionat cu următoarele întrebări, în cea mai recentă ediție a Dialogului duhovnicesc.

Emisiunea este transmisă live în fiecare joi, începând cu ora 18, pe paginile de Facebook, Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.

''Un fumător poate să bea Agheasma Mare de Bobotează?'', a întrebat un credincios. ''Nu poate să bea nici Agheasma Mare, nici Agheasma Mică, nici anafură pentru că un fumător este mai rău ca un păgân!'', a răspuns ÎPS Teodosie.

În același context cu acest păcat al fumatului, un alt credincios a întrebat: ''Am pe cineva în familie care nu se lasă de fumat? Cum să procedez?''

''Să îl mai lămurim, să îl mai ajutăm! Sperăm să se poată toate rezolva cu insistență, dar cu dragoste, nu cu ordine și brutalitate!'', a răspuns ÎPS Teodosie.

Un alt credincios a întrebat următoarele, în cadrul aceleași emisiuni: ''În perioada de după Botezul Domnului, atunci când se ia Agheasma Mare, sunt îngăduite relațiile trupești dintre soți?'' ÎPS Teodosie a răspuns astfel: ''Nu s-ar cuveni!''.

VIDEO

enter image description here


Sursa Foto: Vali Vădănoiu - Arhiepiscopia Tomisului

Citește și articolul - ÎPS Teodosie: Pentru nevinovăția și frumusețea lor lăuntrică... Dumnezeu ne îngăduie și mai amână sfârșitul!!

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.