De ce îngăduie Dumnezeu moartea năprasnică, accidentele violente? Răspunsul ÎPS Teodosie - Video

Podcastul de Dialog duhovnicesc - cu ÎPS Teodosie este transmis în direct, în fiecare joi, începând cu orele 18, pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost chestionat cu următoarea întrebare de către un credincios, la cea mai recentă ediție a emisiunii:

''În ce condiții Dumnezeu îngăduie ca o persoană sau mai multe să aibă o moarte năprasnică sau într-un accident puternic?''

''Nu că îngăduie, ci este o urmare. Orice accident este o urmare a unui păcat, a unui blestem, a unei împrejurări îngăduite de Dumnezeu. De aceea nu ne mirăm, ci ne rugăm pentru sfârșit bun la fiecare Sfântă Slujbă!

(n.red. în cadrul Sfintei Liturghii, după ce credincioșii cântă Heruvicul, iar preotul săvârșește Vohodul cu Cinstitele Daruri, acesta din urma așează Darurile pe Sfânta Masă și rostește ectenia cererilor, numita și "Ectenia punerii înainte".

În cadrul acestei ectenii, preotul și credincioșii cer Lui Dumnezeu și următorul lucru: "Sfârșit creștinesc vieții noastre, fără durere, neînfruntat, în pace, și răspuns bun la Înfricoșata Judecată a Lui Hristos, să cerem. Dă, Doamne!")

''Și putem anihila efectele unui blestem prin dezlegare, rugăciuni. Există dezlegări de blestem foarte evidente.'', a răspuns ÎPS Teodosie.

De asemenea, într-o altă ediție a podcastului duhovnicesc ÎPS Teodosie a primit o întrebare asemănătoare: ''De ce a îngăduit Dumnezeu răul?''

''Dumnezeu a lăsat voie liberă atât oamenilor, cât și îngerilor. Pentru că Dumnezeu respectă persoana. Persoana nu este reală și manifestarea nu este plenară dacă nu are voie liberă. Răul a apărut din invidie și mândrie de la făpturile nevăzute.'', a răspuns ÎPS Teodosie.

Citește și articolul următor - Mărturisirea de credință a ÎPS Teodosie, întrebat despre ecumenism: Aceasta spun Sfintele Canoane!

Podcastul de Dialog duhovnicesc - cu ÎPS Teodosie este transmis în direct, în fiecare joi, începând cu orele 18, pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost chestionat cu următoarea întrebare de către un credincios, la cea mai recentă ediție a emisiunii: Ce este ecumenismul, dar ecumenicitatea?

''Termenul acesta poate îmbrăca două realități. Ecumenismul poate fi acea comuniune a Bisericii, pentru că sinoadele ecumenice au fost a toată creștinătatea. Acesta este primul înțeles al ecumenismului.

După ce s-au despărțit cei din Apus, în 1054, ieșind din Biserica mamă din Răsărit, sigur că, mai ales protestanții începând din 1910, în mod istoric și real printr-o conferință și-au manifestat dorința de dialog cu Ortodoxia. Și, acum, ecumenismul este socotit de mulți ca fiind o erezie și poate fi chiar un lucru negativ.

De pildă, noi nu ne putem ruga cu cei de alte credințe. Exista un mod așa mai mult convențional, erau așa-zisele rugăciuni ecumenice. Nu se mai fac. Aici, iată, zeloșii au avut un rol foarte important! Călugări sau creștini plini de pravilă, din dorința de a păstra spiritul ortodox curat au spus că nu trebuie să ne rugăm cu aceștia, iar Sfintele Canoane spun același lucru!

Eretici au existat dintotdeauna, chiar din timpul apostolilor. Sfântul Pavel ne vorbește să nu avem de-a face cu cei care nu îl mărturisesc pe Hristos Dumnezeu. De aceea, ecumenismul, în sensul de a ceda ceva din Ortodoxie, este o greșeală maximă!

Noi îi chemăm pe cei care vor să se întoarcă la credință și avem în fiecare an, cel puțin aici în Dobrogea, cei care au fost de alte culte și s-au întors, dar după ce fac dovada că regretă plecarea sau vin cu toată convingerea și mărturisesc Adevărul credinței noastre. Iată, aceștia intră în Biserica cea una!

Dar a ne ruga cu cei care nu sunt de aceeași credință cu noi nu este firesc, nu este canonic! Această modalitate de a se uni, în numele dorinței de unitate, dar necontrolat, în anumite adunări, alte culte în afara Ortodoxiei, nu este după canon. Eu nu încurajez așa ceva și nu fac așa ceva!

Când erau obligatorii rugăciunile ecumenice la catolici le arătăm cum e vecernia noastră, dar nu slujeam cu ei. Ei veneau la noi la biserica, îi primean, dar nu intrau în altar. Stăteau în partea de lângă ușă și exprimau și ei ceva. Îi pregăteam pe credincioși și le spuneam să ia aminte la ce termeni folosesc, termeni laici, ca la sindicat.

Și nimeni nu a fost încântat, dar împlineam o obligație externă cumva. Trebuia și asta făcută... Deci, iată, ecumenismul, în sensul de a sluji împreună cu alte culte nu este îngăduit de Sfintele Canoane!

Ecumenicitatea a fost modalitatea de a-și menține Biserica unitatea în primele veacuri când s-au ținut cele 7 Sinoade Ecumenice și participau toate bisericile din Răsărit și Apus, unde era aceeași învățătură. Ecumenicitatea s-a destrămat la 1054, cu Marea Schismă. Apoi, în Apus a continuat destrămarea cu apariția protestanților în secolul al 16-lea.'', a răspuns ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Video

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.