ÎPS Teodosie a răspuns la o întrebare venită de la un credincios/credincioasă, la podcastul de dialog „Cuvântul ierarhului” de la Radio Dobrogea: Ce facem cu femeile din biserică care nu suportă copiii mici din biserică ce mai fug și fac gălăgie...?!
'Acele femei au o problemă: nu se pot ruga. Dacă ele iau aminte la copii, care sunt atât de drăgălași, chiar dacă zburdă în biserică ei sunt mult mai nevinovați și mai acceptați de către Dumnezeu decât oricare dintre noi cei maturi.
De aceea, le atrag atenția femeilor care nu au răbdare și care nu suportă copiii: trebuie să aibă o concentrare mai serioasă la rugăciune, nu să observe zburdălnicia copiilor, care nu pot fi niște roboți, niște bibelouri, ci sunt copii.
Numai copiii bolnavi stau ca niște bibelouri sau ca o mobilă. Copiii sănătoși zburdă, se mișcă. Mântuitorul nu i-a certat niciodată, ci, dimpotrivă i-a chemat la El și i-a îmbrățișat.
Stimate și iubite credincioase, faceți un exercițiu de răbdare cu acești copii! Câtă răbdare are Dumnezeu cu noi... noi să nu avem răbdare cu copiii pe care îi iubește Dumnezeu atât de mult?!', a spus ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul podcastului de dialog cu credincioșii - „Cuvântul ierarhului”, care are loc în fiecare joi la Radio Dobrogea.
VIDEO
Vezi și - ÎPS Teodosie, sfat către o tânără care vrea să se sinucidă - Video
Vezi și - „Dați-mi o generație de mame bune creștine și voi schimba fața lumii”
Citește și: De acasă și de la Biserică trebuie să vină atitudinile de bază ale copilului, apoi de la școală - Învățăturile părintelui Serafim Rose
”Trebuie să înțelegem că lumea din jurul nostru rareori ajută și de cele mai multe ori stânjeneste educarea copilului în adevăratul spirit ortodox. Trebuie să fim pregătiți în fiecare zi să răspundem influenței lumii prin principiile unei educații creștine sănătoase.
Aceasta înseamnă că ceea ce învață un copil la școală trebuie verificat și corectat în mod constant acasă.
El poate fi învățat abilități și fapte utile, deși multe școli din America de astăzi eșuează lamentabil chiar și la asta; Mulți profesori de școală ne spun că tot ce pot face este să țină copiii în ordine în clasă fără măcar să-i învețe nimic (n.red. se aplică și nouă, celor din România?), dar chiar și dacă primește doar atât, învață și multe atitudini și filosofii greșite.
Atitudinile de bază a copilului față de literatură, muzică, istorie, artă, filozofie, chiar știință și, bineînțeles, viața și religia — trebuie să vină în primul rând din casă și din Biserică nu de la școală, căci școala vă va oferi toate acestea amestecate cu filozofia modernă.
În caz contrar, copilul este obligat să fie prost educat în lumea de astăzi, unde educația publică este în cel mai bun caz agnostică și, în cel mai rău caz, atee sau anti-religioasă.
Desigur, în Uniunea Sovietică toate acestea sunt impuse copilului, adică fără religie în școli, dar cu un program activ de a face copilul un ateu.
Părinții trebuie să știe exact ce li se învață copiilor lor în cursurile de educație, care sunt aproape universale astăzi în școlile americane, și să-l corecteze acasă, nu doar printr-o atitudine sinceră față de acest subiect (un lucru foarte rar în societatea americană), dar și printr-o expunere clară a aspectului moral al acesteia, care este total absent în învățământul public.
Părinții trebuie să știe exact ce fel de muzică ascultă copiii lor, ce este în filmele pe care le văd... CITEȘTE CONTINUAREA AICI!