Povestea călugărului alcoolic. Ce a văzut Dumnezeu vs. ce au văzut oamenii

"Odată trăia în Muntele Athos un călugăr care locuia în Karyes. Acesta bea excesiv în fiecare zi, scandalizând pelerinii.

În cele din urmă călugărul a murit, fapt care i-a ușurat pe o parte dintre credincioși, care i-au spus încântați părintelui Paisie Aghioritul că s-a rezolvat, în sfârșit, această problemă uriașă.

Părintele Paisie Aghioritul a aflat de moartea sa, după ce a văzut un batalion întreg de îngeri care veniseră să ia sufletul călugărului. Pelerinii au fost uimiți când părintele le-a povestit despre această experiență. Unii au încercat să-i explice mai bine, gândindu-se că bătrânul nu înțelesese...

Starețul Paisie le-a explicat credincioșilor: „Acest călugăr s-a născut în Asia Mică, la scurt timp înainte de distrugerea de către turci a cetății.

Prin urmare, ca să nu-l ia turcii de la părinții lui, ei îl luau cu ei la seceriș. Și, astfel, pentru a nu plânge, au pus raki, o băutură alcoolică specifică grecilor, în laptele lui, pentru ca el să doarmă.

Astfel, el a crescut și a ajuns un alcoolic.

Acolo, el a găsit un bătrân care i-a spus că și el a fost la fel. Bătrânul l-a sfătuit să facă metanii și rugăciuni în fiecare noapte și s-o implore pe Maica Domnului să-l ajute să reducă câte un pahar de băutură.

După un an a reușit, cu pocăință și luptă să ajungă de la 20 de pahare de băutură, la 19 pahare. Lupta a continuat pe parcursul anilor, ajungând la 2-3 pahare, cu care el însă tot se îmbăta.

Morala

"Lumea a văzut, de-a lungul timpului, doar un călugăr alcoolic, care scandaliza credincioșii, însă Dumnezeu a văzut un luptător ce a dus o bătălie lungă pentru a reduce patima sa”.

"Prin urmare, fără să cunoaștem ce încearcă fiecare să facă și ceea ce vrea să facă, ce drept avem noi să judecăm efortul său?", a subliniat Sfântul părinte Paisie Aghioritul.** (povestire din Patericul Egiptean)

„Omul este ceea ce ramane dupa judecata lui Hristos…nu dupa judecatile oamenilor.” Pr. Rafail Noica

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.