Omul a fost înzestrat cu rațiune, tocmai pentru a judeca principiile, manifestările și atitudinile, pentru a desprinde binele de rău și adevărul de minciună

"Îi este foarte ușor răuvoitorului și lașului să se ascundă după: ,,Nu judecați, ca să nu fiți judecați", atunci când ar trebui să facă o analiză duhovnicească sau teologică asupra onor fapte sau atitudini.

El crede că prin această decizie de a nu judeca, se încadrează în contextul teologic pe care îl lansează Hristos atunci când face aserțiunea respectivă.

Se înșală pentru că însuși Hristos i-a judecat amarnic și cu asumare pe farisei și faptele lor. Dacă ar fi încălcat propria Lui afirmație, ucenicii ar fi avut atunci tot dreptul să-L avertizeze că una zice și alta face.

Dar se pare că Cel care spune să nu judecăm, Acela judecă cu dreptate și asprime neregulile comportamentale ale fariseilor.

Ceea ce rezumă în fond la concepția că faptele necesită o analiză prin judecarea lor, pentru a se trage concluzia dacă sunt bune sau rele. Până la urmă orice discernământ este o judecare în sine.

Este la mintea cocoșului că omul de aceea a fost înzestrat cu rațiune și facultatea de a judeca, tocmai pentru a judeca principiile, manifestările și atitudinile, pentru a desprinde binele de rău și adevărul de minciună.

Cu atât mai mult Biserica și preoții Bisericii sunt chemați la ,,a judeca" în calitate de discernământ duhovnicesc și teologic, pentru a avea o privire dreaptă și corectă asupra unor fapte și decizii.

Treaba cu ,,lasă-l pe Dumnezeu să judece", nu ține de demnitatea celui ce-și asumă caracterul propriei sale condiții.

Biserica nu a fost lăsată pe pământ să doarmă împreună cu sacerdoții, și să le rezolve pe toate Dumnezeu.

Sinoadele Ecumenice și luarea de poziții a preoților, arhiereilor și monahilor, au scăpat Biserica de erezii, inovații și înșelați, care au produs de-a lungul istoriei tulburare în rândul credincioșilor.", a scris Avva Credo Gălățan, părintele stareț al Mănăstirii Muntele Rece din județul Cluj, pe pagina sa de Facebook.

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.