De ce venim la Biserică? De ce participarea la Sfânta Liturghie este mai necesară decât lumina și aerul

De ce venim la Biserică? De ce participăm la sfintele slujbe, la Sfânta Liturghie?

Răspunsul la aceste întrebări esențiale pentru un creștin ortodox va aduce o autoevaluare clară asupra angajamentului și înțelegerii noastre față de credință și de ce înseamnă, de fapt, biserica (cler și credincioși).

În general, atunci când ne confruntăm cu aceste întrebări, s-ar putea să răspundem așa: 'Vin la biserică pentru a găsi pacea', 'Vin pentru a-mi reîncărca bateriile', 'Vin pentru a asculta cântece frumoase', 'Vin pentru a auzi un mesaj bun', 'Vin pentru a mă simți înălțat spiritual', 'Vin pentru a vedea opere de artă frumoase în icoane și așa mai departe.'

Toate răspunsurile de mai sus fac parte din ceea ce experimentăm în timpul unei vizite regulate la biserică/slujbele bisericii.

Dar acestea sunt suficiente pentru a ne face să preferăm să fim în Biserică, în locul oricărui alt loc din lume duminică dimineața?

Un răspuns scurt ar fi: "nu chiar", pentru că putem ajunge cu ușurință la aceste lucruri în multe feluri.

De exemplu, un sentiment asemănător de pace ar putea fi găsit în timpul unei plimbări frumoase în pădure. Părtășia poate fi obținută ieșind în oraș cu niște prieteni. Un concert de muzică clasică ne poate oferi o experiență muzicală deosebită sau câteva ore suplimentare de somn ne poate reîncărca bateriile. Un muzeu ar fi un loc mai bun pentru a admira arta etc.

Însă venirea la biserică exclusiv pentru oricare dintre cele enumerate mai sus ar face ca experiența și vizita noastră în Casa Domnului să fie incompletă.

Dacă vom căuta ceea ce este secular, lumesc, în biserică, vom fi întotdeauna dezamăgiți, deoarece nu acesta este scopul bisericii!

Biserica are menirea să fie o revelație, 'o intrare în împărăția cerurilor', nu o extensie a lumii căzute de aici de pe Pământ.

Prin urmare, este extrem de important să participăm la cea mai importantă slujbă a bisericii, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Să înțelegem că Sfânta Liturghie este o pregustare și o anticipare a vieții veșnice întru Împărăția Lui Dumnezeu!

'Cine se pregătește pentru viața veșnică, acela e omul înțelept', spune IPS Teodosie.

Participarea la Sfânta Liturghie este mai necesară decât lumina și aerul!

"Liturghia este Împărăția lui Dumnezeu deja venită pe pământ. Binecuvântând împărăția, preotul binecuvintează liturghia care urmează să se desfășoare" Mitropolit Bartolomeu Anania

"Sfânta Liturghie nu e o lucrare omenească, dragii mei. Nici îngerească. E direct divină. Pentru că nu poți tu să transformi acolo. El este Cel ce este. Și dacă ar fi cu putință să se deschidă cerurile și chiar tavanul Altarului, n-ai vedea în cer mai multă lumină și mai multă așezare cum este în Sfântul Altar, cu îngerii, căci Hristos este cu noi.

Participarea la Sfânta Liturghie este mai necesară decât lumina și aerul " Pr. Arsenie Papacioc

Venim la biserică pentru că acesta este locul în care ne unim într-un mod mistic, suntem în comuniune cu Împăratul Împăraților: Iisus Hristos. Toate celelalte sunt doar beneficii secundare și nu trebuie considerate scopuri în sine.

Scopul bisericii este de a face reală prezența Lui Dumnezeu în mijlocul comunității!

Creştinii sunt mădulare ale Bisericii, iar Biserica este Trupul lui Hristos, capul ei fiind însuşi Hristos, iar Luminătorul ei – Duhul Sfânt.

Întregul ansamblu de oportunități pe care le oferă Biserica este centrat în jurul acestui scop de a face reală prezența Lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor.

Arhitectura Bisericii, muzica, iconografia și tot ceea ce cuprinde biserica servesc tocmai acestui scop.

Din când în când auzim oameni spunând: "Nu am simțit nimic în biserică astăzi pentru că fie biserica era prea aglomerată, fie predica a fost prea lungă sau alte motive".

A căuta sentimente și experiențe lumești înseamnă a nu înțelege exact rostul și tainele bisericii. Se poate spune totuși: cum rămâne cu viziunile și minunile sfinților? Experiențele și viziunile extraordinare ale sfinților erau într-adevăr reale, dar nu au fost niciodată căutate de aceștia.

Sfinții căutau doar mântuirea, comuniunea cu Dumnezeu, și, în acest proces, au primit acele viziuni sau abilități extraordinare ca daruri ale Harului Duhului Sfânt. Ele sunt mai degrabă excepția nu regula și cu siguranță nu scopul.

În comparație cu arta bizantină toate celelalte mi se par banale

Photios Kontoglou, un iconograf și teolog grec din secolul XX spune că "Arta ortodoxă este pentru mine arta artelor. Cred în ea așa cum cred în credința ortodoxă. Numai această artă îmi hrănește sufletul, prin puterile sale profunde; numai ea potolește setea pe care o simt în mijlocul deșertului arid care ne înconjoară.

În comparație cu arta bizantină toate celelalte mi se par banale. 'preocupându-se de multe lucruri' când nu este nevoie decât de un singur lucru'." (Vezi și Luca 10:38-4').

Biserica nu face artă de dragul artei, ci aduce frumusețe în Casa Sa, pentru slava Lui Dumnezeu folosind instrumente și forme specifice care o fac să servească scopului ei liturgic unic.

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.