Vedeți și ---- Ce facem dacă vin vremuri grele. IPS Teodosie, îndemn pentru noi toți - Video
Vă propunem să citiți textul următor, extrem de important, la care sperăm să găsim răspuns.
1.''Până când interdicțiile aplicate Înaltpreasfințitului Teodosie? Încep prin a-mi cere iertare pentru îndrăzneala de a scrie acest text, pe care însă sper să îl citească și cei care au legătură cu subiectul.
Îmi permit o astfel de abordare, pe care am scris-o din adâncul sufletului și cu multă reținere, în primul rând ca om care sunt foarte prezent în biserică. Cu tot sufletul. Dacă nu aș avea multe alte obligații lumești mi-ar plăcea ca toate zilele rămase ale vieții mele să le petrec la Sfânta Liturghie. Chiar sper să îngăduie Dumnezeu să vină și ziua aceea.
Demult am înțeles că omul nu are ale lui decât sufletul și conștiința. Atât are de salvat. Si tot ce contează este să ajungi cu bine la Hristos Domnul și Dumnezeul nostru. Iar drumul către El începe de aici și trece prin biserica ortodoxă. Altă cale nu există.
Încă o dată, cer iertare, dar altă modalitate în afara unei postări pe FB pentru clarificarea nelămuririlor noastre nu am găsit. Spun "ale noastre" pentru că nu sunt singura nelamurită. Primesc multe mesaje pe mesageria FB în care sunt întrebată până când. De parcă aș ști răspunsul. Nu știu. Știu doar că resimt că sancțiunile împotriva Înaltpreasfințitului Teodosie sunt și împotriva poporului român drept credincios.
Aș putea spune de fapt că nu nelămurire este ci de-a dreptul o tulburare în sufletul multor credincioși. Și mă refer la aceste restricții care au fost date împotriva Înaltpreasfințitului Teodosie în luna octombrie a anului trecut. Au trecut opt luni de atunci.
Opt luni în care nu puțini suntem cei care resimțim aceste opt luni ca pe o perioadă de prigoană împotriva Înaltpreasfințitului Teodosie, părintele nostru. Părintele meu. Si parcă și împotriva noastră.
Nu am permis nimanui la mine pe pagină să critice preoți și cu atat mai mult pe oricare dintre membrii Sfântului Sinod, indiferent care ar fi fost acuzația. Pe grupul de susținere a Înaltpreasfințitului am sters cu strictețe toate comentariile nepotrivite la adresa ierarhiei bisericești.
Evident ca tot de la Înaltpreasfințitul am învățat asta. Si nici acum nu fac din această postare tribună de luptă împotriva nimănui. Acum însă vreau doar să înțeleg. Pentru că acum e vorba despre altceva. Despre slujire. Despre rugăciune. Nimic despre lucruri lumești. Pe acelea nu le (mai) comenetez.
M-am eliberat de judecată. Tulburarea însă e mare și vrem să înțelegem care e cauza exactă pentru care Înaltpreasfințitul Teodosie are aceste restricții de la slujire în alte eparhii. Restricții cu privire la slujire? Ce a făcut atât de grav? De ce nu are voie să meargă să slujească, spre exemplu, la Mânăstirea Acoperământul Maicii Domnului de la vatra sa părintească, de la Dorna Arini?
Ca mâine e 1 octombrie, hramul Mânăstirii, când acolo se strâng mii de oameni. De 5 ani mergem și noi an de an. Nu trebuie să explicăm trăirea și bucuria pe care le simțim acolo, la hram. Linistea nu se explică. Nu va avea voie să slujească acolo nici atunci?
Sunt născută de Sfântul Andrei si de peste 10 ani, dinainte de a îl cunoaște, de ziua mea nu am mai vrut cadouri. Vreau să merg la Sfânta Liturghie la Mânăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei si să mă închin la locul unde au fost botezați primii creștini din țara noastră. Am bucuria că soțul meu gândește și simte exact ca mine și am mers acolo an de an.
Dar anul trecut mi s-au înodat zeci de minute lacrimile sub bărbie văzând pe Înaltpreasfințitul că slujește fără a fi prezent nici un alt ierarh și mai ales când a pomenit pe toți cei 58 de membri ai Sfântului Sinod. Aveți idee câți oameni erau că mine, cu lacrimile nod sub bărbie?
De ce? Până la urmă de ce toate acestea? Îmi cer iertare. Din cauza Molitvelor Sfântului Vasile cel Mare? Din cauză că se transmit slujbele live?
Doresc să depun aici marturie că eu una nu as fi știut că Înaltpreasfințitul face Molitvele Sfântului Vasile cel Mare dacă nu s-ar fi transmis. Si că aceste dezlegări mi-au fost de un folos ce nu poate fi cuantificat. Nu pot spune public exact ce am trăit. Eu și oameni apropiați mie.
Sunt chestiuni mult prea personale, dar le-am dat de cap cu ajutorul înfrumării și a rugăciunilor Înaltpreasfințitului. Eu, spre exemplu, la orice oră pot merge, dacă aș fi chemată, să depun mărturie în fața cui trebuie.
Sfinții părinți spun că aceste Molitve sunt de folos și pentru dezlegarea de blesteme din neam.
E cineva care n-are blesteme din neam? Cine crede că nu, nu știe, dar are. Cum adică "Molitvele sunt necesare în cazuri specifice"? Sunt de folos doar pentru cei care fac urât? Pentru demonizați, cum li se spune? Nu cred. Am văzut, am simțit că nu numai lor le sunt de folos.
Bunăoară primesc multe, multe mesaje din țară, dar și foarte multe mesaje de la românii noștri care mănâncă pâinea străinătății și care culmea ascultând slujbele Înaltpreasfințitului își mai potolesc din dorul de România. Slujbe care includ Molitvele.
Fiecare dintre cei care stau conectați pe pagina de FB a Arhiepiscopiei Tomisului de la mii de kilometri depărtare de casă își găsește un echilibru din toată slujba, cu tot cu dezlegări.
Dumnezeu mi-e martor câte nopți am adormit răspunzând la mesaje legate de prigoana aceasta, încercând să linistesc oamenii, să nu pun paie pe foc. Dar pe mine cine mă liniștește că există prigoană împotriva ierarhului care întâmplător mi-e și duhovnic?
Asa cum îl cunosc pe Înaltpreasfințitul nu va renunța niciodată sa facă aceste dezlegări mai ales că are permanent zeci de oameni lângă dânsul la Liturghie care se folosesc mai mult decât poate cuprinde mintea mai ales a vreunui necunoscător.
Și nu va renunța nici la a le mai transmite, fiindcă de asemenea sunt oameni foarte mulți cărora le sunt de folos. Mai ales celor de la depărtare.
Avem noi oare idee ce echilibru si sprijin simt cei "de departe", de la mii de kilometri, care aud cum sunt astfel mereu în rugăciuni?
Înaltpreasfințitul este în căutare permanentă de a spori rugăciunea. Cum adică să nu mai spună rugăciuni? Slujirea timp de 4, 5, 6 ore zilnic sunt motiv de interdicții? E destulă tulburare în popor. Nu mai avem nevoie de o alta în plus.
Avem nevoie de multa rugăciune. Să nu punem piedici exact cui și-a dăruit viața TOATĂ oamenilor și care nu vrea altceva decât să se roage pentru noi. După Porunca dumnezeiască. Noi, toți, avem Porunca iubirii, inclusiv de cel ce ne prigonește, transmisă direct de la Mântuitor. Suntem datori unii altora doar cu dragostea si rugăciunea. Ceea ce Înaltpreasfințitul dăruiește necondiționat.
Înaltpreasfințitul prin jertfa sa permanentă și totală pentru oameni, ne-a învățat pe mulți să iubim. Că nici asta habar n-aveam.
Ce e rău în toate rugaciunile pe care le face de cele mai multe ori cu lacrimi in coltul ochiului? Pentru ce interdicții? E cineva în afară de Vasile Bănescu care să ne poată explica încât să putem înțelege? Poate că merităm'' - text scris de Cristina Leordeanu, pe contul său de Facebook.