Conform calendarului creștin ortodox, la data de 16 mai 2025, Biserica Ortodoxă cinstește mai mulți sfinți: Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit, cel care s-a călugărit la 14 ani; Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.
Sfantul Teodor cel Sfintit a fost ucenicul Sfantului Pahomie cel Mare sărbătorit ieri, 15 mai. S-a nascut si a crescut pagan in Tebaida de Sus. La varsta de 14 ani paraseste casa parintilor si merge la manastirea Sfantului Pahomie. Mai tarziu se vor calugari atat mama sa, cat si fratele lui.
Dupa moartea Sfantului Pahomie, Teodor a fost ridicat de catre obste staret al tuturor sfintelor manastiri intemeiate de staretul sau. Sfantul Teodor cel Sfintit a trecut la cele vesnice pe 16 mai 367.
Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan s-au nevoit în veacul al XVIII-lea în Sihăstria Putnei, loc de liniște în care se retrăgeau monahii iubitori de mai multă rugăciune și nevoință.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa din 6-7 iunie 2016, a hotărât trecerea în rândul sfinţilor a Cuvioşilor Părinţi care s-au nevoit la Sihăstria Putnei în veacul al XVIII-lea: Sila, Paisie şi Natan.
Viaţa lor de sfinţenie s-a arătat și prin descoperirea sfintelor moaște în aprilie 1990, odată cu începerea lucrărilor de refacere a Schitului Sihăstria Putnei, după ce, peste 200 de ani, viața monahală din acest loc a încetat.
Galbene precum ceara curată și frumos mirositoare, ele au fost așezate spre venerare în biserica Buna Vestire de la Sihăstria Putnei, chipurile cuvioșilor părinți au fost pictate încă de atunci, iar monahii și credincioșii i-au cinstit ca sfinți și le-au cerut ajutorul, care, potrivit credinței lor, nu a întârziat să vină.
Astfel, hotărârea Sfântului Sinod a venit să confirme cinstirea locală de care se bucurau cuvioșii părinți de la Sihăstria Putnei, ca ei să fie cunoscuți și cinstiți de către întreaga Biserică, spre bucuria și folosul tuturor.
Cu ale lor sfinte rugăciuni Doamne Iisuse Hristoase miluiește-ne și ne mântuiește pre noi! Amin!