În prezența ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, scriitorul Ioan Ciorca și-a lansat miercuri, 2 aprilie 2025, la Muzeul Mitropoliei Clujului volumul intitulat „Povești clasice Românești – adaptate în versuri”.
În cadrul acestui eveniment important, elevii Colegiului Național „George Barițiu” Cluj-Napoca au prezentat un scurt moment artistic, coordonați fiind de cunoscutul profesor de istorie Vladimir Alexandru Bogosavlievici și de profesoara de muzică Maria Leșe. Astfel, ei au pus în scenă povestea „Moș Ion Roată și Unirea”, adaptată în versuri, iar grupul folcloric „Ciuleandra” a interpretat un buchet de pricesne.
Cu această ocazie, ÎPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului a înmânat reprezentanților Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj un exemplar din noul volum semnat de scriitorul clujean.
Amintim că volumul „Povești clasice Româneșți adaptate în versuri” a fost lansat prima dată, anul trecut, la Mănăstirea ,,Tuturor Sfinţilor Români” – Galeşu – Poarta Albă, județul Constanța, și însumează toate poveștile și povestirile lui Ion Creangă, cele patru părți ale Amintirilor sale din copilărie, Legendele și basmele românilor ale lui Petre Ispirescu, precum și legenda cuiului lui Pepelea.
În deschiderea evenimentului, scriitorul Ioan Ciorca a salutat această oportunitate, de a-și lansa cartea și acasă, la Cluj-Napoca: „A venit momentul ca această carte să apară și la Cluj prin sprijinul financiar și cu binecuvântarea ÎPS Teodosie cartea fiind tipărită la editura Episcopiei Tomisului și cu bunăvoința ÎPS Andrei care ne-a pus la dispoziție spațiul Muzeului Mitropoliei și ne-a binecuvântat acest eveniment”, scrie ziarul Făclia.
Ierarhul ortodox de la Constanța a numit volumul „Poveștile clasice Românești – adaptate în versuri” o zestre mare care vine de la Cluj. „Poveștile străine în versuri nu sunt mai frumoase decât ale noastre. De aceea, am gândit că și aceste povești, mai ales ale scriitorului, inegalabilului povestitor Ion Creangă, să ajungă și acestea în versuri.
Cu adevărat sunt încântătoare, pentru copii sunt o mare atracție. Și iată avem o zestre atât de mare care vine de la Cluj pentru toată țara, pentru toată ortodoxia și lumea religioasă de pretutindeni. Sunt bucuros că sunt astăzi la Cluj cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei pentru că, iată, Clujul este la înălțime și cu aceste cărți pe care le privim și le savurăm aici. Mulțumim lui D-zeu că Voievodul Ștefan cel Mare și-a îndreptat pașii către Cluj și a zidit aici o mănăstire frumoasă.
Eu sunt din Moldova lui Ștefan cel Mare. Venind aici, vin și pe urmele Voievodului și a marilor cărturari și patrioți, care și-au ținut credința. Ardealul a dovedit că a avut credință înrădăcinată, încât după 250 de ani de primire forțată, doar nominală a trecerii la greco-catolicism în 1948, sub patriarhul Iustinian de vrednică amintire, poporul revenit în mod firesc la dreapta credință pe care n-o părăsise. Era în sufletele lor. Iată sufletul românesc este atât de sănătos și nu se vinde.
În Transilvania, Ardeal și în Banat unde a fost influență străină românismul a rămas și, așa cum mărturisim, românismul se identifică și cu credința ortodoxă. Acum cultura română primește această amprentă a bisericii noastre ortodoxe pentru că este un mare dar pentru cultura română, pentru biserica și neamul românesc. Vă mulțumesc că m-ați primit aici”, a declarat ÎPS Teodosie.
Sursa Foto - Faclia.ro