Noutate literară de excepție! Invitație la "Povești clasice românești", adaptate în versuri, de Ioan Ciorca - autorul ''Bibliei în versuri de la Cluj''

ABC Ortodox susține și vă invită la lansarea cărții "Povești clasice românești" de către autorul Ioan Ciorca, pe 1 iunie, de Ziua Copilului, la Mănăstirea Poarta Albă, precum și la cumpărarea cărții.

''Dragii mei prieteni și iubitori ai culturii românești, Cu toată inima și cu gândul la viitorul nostru ca națiune, vă împărtășesc o grijă profundă pentru tradițiile și valorile noastre. Într-o lume a schimbărilor rapide și a globalizării, e important să nu uităm rădăcinile noastre, să nu neglijăm bogăția poveștilor și înțelepciunii strămoșești care ne-au definit ca popor.

Educația noastră, și mai ales educația celor mici, este o responsabilitate pe care o purtăm cu toții. În vremuri în care basmele clasice sunt considerate demodate, e crucial să ne întoarcem cu dragoste și respect către acele povești care au fost coloana vertebrală a copilăriei noastre și care au transmis valori și învățăminte de neuitat.

Să nu lăsăm ca efervescența schimbărilor să ne răpească identitatea și dragostea pentru tradițiile noastre. Să încurajăm lectura și învățarea din poveștile noastre, să le ducem mai departe, să le protejăm ca pe un tezaur neprețuit al culturii noastre.

Haideți să împărtășim și să promovăm în continuare aceste valori autentice care ne definesc ca români și să le transmitem mai departe generațiilor viitoare. Cu dragoste și respect pentru tradiția și cultura noastră românească! 📚🌟 #PoveștiClasice #TradițieșiValori #CulturăRomânească #ioanciorca''

enter image description here

''Hristos a Înviat! Vă invităm cu mare bucurie să sărbătorim hramul Sfântului Iustin Martirul și Filozoful la Sfânta noastră Mănăstire pe data de 1 iunie. În această zi deosebită, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile la strană vor fi oferite de Corala "Armonia".

Nu este doar o zi de celebrare religioasă, ci și Ziua Copilului, iar pentru a marca această ocazie specială, vom avea lansarea cărții "Povești clasice românești" de către autorul Ioan Ciorca, la Mănăstirea Poarta Albă. Vă invităm să ne fiți alături la această sărbătoare și să împărtășim împreună bucuria și valorile noastre populare. Sursa video: Centrul Eparhial Tomis''

CUVÂNT ÎNAINTE. Ce spune ÎPS Teodosie despre carte

,,Cartea intitulată „Povești clasice românești - adaptate în versuri” scrisă de poetul Ioan CIORCA este adresată deopotrivă celor mari și celor mici, reprezentând o noutate literară de excepție apărută la Editura Arhiepiscopiei Tomisului.

În epoca atâtor schimbări, a conflictelor îndârjite dintre nou și vechi, a zvârcolirilor orientate spre teluric și a aparentei pierderi a contactului cu cerul, un adevărat slujitor al culturii naționale, domnul Ioan Ciorca, propune o viziune așezată, clasică și în același timp inspirat-inovativă, prin intermediul căreia oricine poate recupera accesul la vastitatea atemporală a înțelepciunii populare, codificată în măiestrele povești ale neamului.

Aducerea aminte este taina viețuirii românești, comprimată în frumusețea basmului, în sensibilitatea versului și în pecetea legendei, cumulând legi străvechi, principii de onoare, chemări la sacrele izvoare ale umanității.

Pe când cuvântul scrijelit pe tăblițele de lut ale Tărtăriei și Sumerului nu fusese încă smuls tainei de nevoia pământească a contractelor și pactelor dintre oameni și, firesc, dintre popoare, Legea era transmisă comunitar, comunional și intergenerațional, în jurul focului, versul fiind metoda unică și inspirată de a păstra și acumula mierea profetică a înțelepciunii.

Bunicul îl iniția pe nepot în misterul vieții, conducându-l prin intermediul fluidului liric prin porțile eroismului, ale dreptății și ale credinței de-a pururi biruitoare. Bunica forma în inima fetiței pe care o ținea în brațe răbdarea, hărnicia și bunătatea maternă din care noi înșine am izvorât." Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

Citiți și detalii despre BIBLIA în versuri de la Cluj, de Ioan Ciorca, ajunsă în Cartea Recordurilor

Apărută în A.D. 2022, pentru România, cu binecuvântarea și sprijinul financiar al ÎPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, la 334 de ani distanță de la publicarea Bibliei de la București din 1688, respectiv la 227 ani de la publicarea Bibliei de la Blaj din 1795, proiectul intitulat „Biblia în versuri de la Cluj” a scriitorului Ioan Ciorca a ajuns la final.

Cu ocazia sărbătorilor Pascale, duminică 5 mai 2024, la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Petru și Pavel” din Constanța, va avea loc lansarea colecției „Ecoul Eternității” a scriitorului clujean Ioan Ciorca. Tipărită, la „GrafiPrint si Editura Revers” din Craiova – cu binecuvântarea și sprijinul financiar al ÎPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului –, într-un tiraj de 2800 de volume.

Colecție însumează toate cele 66 de cărți ale Scripturii, adaptate în versuri. Lansarea colecției încheie cea de-a treia etapă a proiectului început acum 33 de ani, cu binecuvântarea ÎPS Bartolomeu Anania, viitorul Mitropolit al Clujului.

Și pentru că se apropie Paștele, iată esența Evangheliei, surprinsă într-un catren:Sub vălul de uitare al timpului, se stinge/Tot ce pe scena lumii, vremelnic, s-a-ntrupat./Un singur adevăr doar, răzbate şi învinge!/El dă speranţă lumii: „HRISTOS A ÎNVIAT!”

Cronologia materializării proiectului:

În anul 2021, „Biblia în versuri” a apărut în Statele Unite ale Americii, într-o ediție îngrijită de jurnalista Paula Marisa Bojuc.

În anul 2022, a fost publicată pentru România, cu binecuvântarea și sprijinul financiar al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, fiind lansată la data de 30 noiembrie, la Peștera Sfântului Andrei, în prezența a peste 10.000 de pelerini.

La data de 30 mai 2023, a fost certificată drept record omologat de către Asociația Cartea Recordurilor din România.

La data de 14 decembrie 2023, a fost finalizată varianta audio și încărcată pe platforma YouTube, recitată fiind de doamna Ramona Elena Doleanu-Nicoară.

În luna aprilie a anului 2024, a fost tipărită colecția „Ecoul Eternității” și a fost lansată la data de 5 mai, 2024, la Catedrala episcopală din Constanța. I.Ciorca - sursa Facliadecluj.ro.

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.