Citiți și - Nu, nu scrieți degeaba, părinte Ioan Istrati! Mărturie emoționantă, grăitoare!
În contextul aprigilor discuții, dispute, acuzații și tensiuni din societatea românească, ivite cu alegerile prezidențiale și parlamentare din această perioadă, este bine să nu ne pierdem cumpătul!
Să fim lucizi, să avem discernământ, să nu ne hazardăm și să nu mergem după fente, pentru că manipularea a ajuns la cote de neimaginat pentru omul de rând, asaltat din toate direcțile.
Părintele Ioan Istrati a scris un text excepțional, din care să luăm aminte, despre ce rol are președintele României și, de fapt, când au loc alegerile cu miză uriașă pentru viitorii 4 ani ai României:
''Suntem o nație cu sângele fierbinte, isterică și maximalistă. Totul doare. Ne inflamăm din orice. Suntem reactivi. Ne sare muștarul politic. Totul e uriaș. Vorba lui Caragiale: "simț enorm și văd monstruos".
Să mă explic. România e republică semi-parlamentară. Totul se decide în Parlament prin legi sau în Guvern prin hotărâri și ordonanțe. Președintele are un rol decorativ. Simbolic. De reprezentare.
E obligat să numească premier din rândul partidului sau coaliției majoritare. Nu poate face "guvernul lui" din 10%. Poate fi suspendat. Premierul e mai puternic decât el. El are banii.
Dacă vrea altceva decât coaliția la putere, președintele nu poate decât să zbiere. Nu poate muta România în Rusia, nici nu poate legifera sodomia, dacă viermii des închinători pe la mănăstiri, din partidele mari, nu vor vota asta.
Are atribuții doar de politică externă și CSAT. E doar un ambasador al poporului român în afară. Dacă prin absurd ar dori să facă ceva, orice, trebuie să aibă coaliția majoritară de partea lui. Și asta e greu.
Așadar, adevăratele alegeri sunt duminică. Atunci se va desena scena politică parlamentară care va hotărî viitorii 4 ani.
Căutați oameni ai lui Dumnezeu și competenți. Culți. Integri. Cu valori sfinte. Nu numai cei care Îl pomenesc pe Dumnezeu ca agent electoral sau poartă cruci ostentativ. Pacea Domnului'', a scris părintele Ioan Istrati, pe contul său de Facebook.
Sfântul Paisie Aghioritul a fost și el întrebat de mai mulți oameni, odată, înainte de alegeri, despre vot. El a spus: „Votați-l pe cel care credeți că este cel mai bun; pe cel care îl iubește pe Dumnezeu și țara noastră”.
Întotdeauna însă i se dădea același răspuns: „Toți sunt la fel, părinte”. Atunci a adăugat sfântul: „Ei bine, uitați-vă. Toți măslinii sunt la fel; toți sunt afectați de aceeași boală numită dakos (e vorba de un parazit, musca măslinului sau Bactrocera oleae, pentru curioși).
Cu toate acestea, unii sunt afectați 100% de ea, alții 80%, iar alții 50%. Cum avem nevoie de măslini, trebuie să-i căutăm pe cei care sunt afectați cel mai puțin.
ând mergem la vot, trebuie să avem mereu în vedere două lucruri:
a) cât de mult îl iubește candidatul pe Dumnezeu și este astfel un membru conștient al Bisericii și
b) cât de mult își iubește țara și se ocupă doar de interesele ei, nu de ale sale. Dacă cineva folosește un alt criteriu pentru a vota, acționează din interese proprii și nu se comportă ca un adevărat creștin.
Mai târziu, dreptatea divină îl va face să plătească pentru greșeala sa” (sursa, Elder Paisios of the Holy Mountain).