Părintele Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, atrage atenția, într-o postare pe contul său de Facebook despre o nouă/veche solicitare a Consiliului Național al Elevilor privind așa-zisa educație sexuală în școli!
''Introducerea educației sexuale obligatorii în școli este noua (și vechea!) doleanță a Consiliului Național al Elevilor.
Motivele exprimate în favoarea acestei măsuri sunt numărul mare de minore gravide, abuzurile sexuale care se petrec în școli și universități, dar și mai buna prevenire a bolilor cu transmitere sexuală.
Nimic despre cauzele care conduc la toate aceste situații. Nimic despre abandonul școlar – considerat drept efect direct al numărului mare de minore gravide, nicidecum o cauză, așa cum și este în realitate, multe dintre cazurile existente abandonând școala înainte de a deveni însărcinate, nu după.
Nimic despre realitatea tot mai pregnantă a drogurilor și consumului excesiv de alcool în rândul tinerilor și al adicțiilor de tot felul care conduc la rândul lor la o viață sexuală începută la o vârstă precoce și, bineînțeles, și la unele dintre efectele grave menționate anterior.
Nimic despre faptul că, până la urmă, există o materie intitulată „Educație și sănătate”, care, deși opțională, acoperă cuprinzător subiectul în cauză și la care părinții își pot înscrie copiii când doresc.
De asemenea, există ore obligatorii în cadrul disciplinelor „Biologie” și „Consiliere și dezvoltare personală” care discută de asemenea tema amintită.
Subiectul educației sexuale nu este unul „tabu”, așa cum se precizează adesea, dar rămâne unul care trebuie abordat cu tact, adecvat vârstei și posibilității de înțelegere a elevilor și care trebuie să transmită, de fapt, că viața sexuală este un rezultat al maturizării fizice și sufletești, un efect al iubirii reciproce, împărtășită de un cuplu căsătorit, nu un fapt încercat din curiozitate, din cauza unei stări avansate de ebrietate sau a ignoranței generate de abandonul școlar.
Am putea milita, însă, oricând, pentru o disciplină obligatorie intitulată „Educație pentru familie”. Uităm adesea că viața intimă și copiii care rezultă din aceasta au nevoie de un cadru al familiei pentru a atinge maturitatea adecvată și a oferi societății ca întreg un viitor frumos.
Dar aici nu este suficientă implicarea Consiliului Național al Elevilor. Am avea nevoie și de o implicare în continuare susținută a părinților. A celor care și-au clădit, cu ajutorul lui Dumnezeu și eforturile proprii, o familie frumoasă...'', a scris părintele Adrian Agachi, pe contul său de Facebook.
"Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educaţie sexuală reprezintă un atentat asupra inocenţei copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească şi marcându-i pe aceştia pentru întreaga viaţă.
În acest sens, mai multe studii realizate în diferite ţări au demonstrat că o astfel de abordare a educaţiei copiilor a avut ca urmare începerea vieţii sexuale mai devreme, cu implicaţiile de rigoare, fără vreo îmbunătăţire în plan social.
Spre exemplu, analiza intitulată „Re-examinarea dovezilor: Educaţia sexuală completă în şcoli în Statele Unite ale Americii”, realizată în anul 2019, de Institutul pentru Cercetare şi Evaluare, din SUA, organizaţie independentă cu peste 25 de ani de experienţă în evaluarea programelor de acest tip, arată că programele de educaţie sexuală în şcolile publice nu sunt eficiente, iar unele au dus chiar la creşterea ratei sarcinilor la adolescenţă, la reducerea vârstei debutului sexual, precum şi la comportamente sexuale riscante.
Concluzia cercetării este că astfel de programe sunt mai degrabă „de îndoctrinare sexuală” decât ”de educaţie”, conform unui comunicat al Bisericii Ortodoxe Române, de acum ceva timp, în contextul acestui subiect vânturat prin spațiul public.
Citiți și - Educația copiilor începe din momentul conceperii lor. Ce ne îndeamnă Sfinții Părinți