IPS Augustin Kantiotis a fost un renumit apărător și apologet al ortodoxiei tradiționale atât în Grecia, cât și în străinătate. A fost un scriitor prolific, publicând 82 de cărți, din care câteva au apărut și în alte limbi, precum și în română.
A fost născut în 20 Aprilie 1907 în insula Paros, locul natal a Sf. Iosif Isishastul. A avut o activitate pastorală și socială extraordinară, oferind mii de porți de mâncare celor săraci, mai ales pe timpul celui de-al 2-lea război mondial, chiar dacă era urmărit de Gestapo. A construit, de asemenea, numeroase azile, seminarii și biserici.
Episcopul de Florina al Macedoniei, Augustin Kantiotis, a fost întrebat: "Cum va putea cineva să recunoască preoții buni când vor veni anii grei?". "Este foarte simplu", a răspuns el. "Urmați-i pe cei persecutați. Aceia vor fi singurii preoți buni rămași."
Odată, el a fost chemat să oficieze Sfințirea în parlament și răspunsul său a fost: "Parlamentul grec este o legiune de demoni, are nevoie de exorcizare, nu de sfințire. Toate lucrurile rele ies din el!
Voi veni, dar nu singur. Îl voi lua pe Sfântul Porfirie cu mine. Voi vorbi puțin, apoi Sfântul Porfirie va face exorcizare pentru că toți demonii sunt adunați acolo." Invitația a fost anulată.
Nu s-a temut niciodată de nimeni, dimpotrivă, el era temut de oricine era împotriva bisericii noastre, pentru că spunea mereu adevărul. Critica răul, dar când era chemat să vorbească la tribunalul bisericii, nu vorbea împotriva nimănui.
Când se afla în Kozani, Macedonia, în timpul ocupației germane și italiene, a organizat distribuirea zilnică de alimente pentru 8.000 de oameni. A fost persecutat și chiar a fost condamnat la moarte de mai multe ori, dar a fost mereu salvat. Odată, nu au reușit să-l aresteze și au arestat-o pe mama lui.
Ca preot militar, a încercat să convingă ofițerii să aplice în armată postul de miercuri și vineri. A interzis în fața ofițerilor superiori ca cântăreții să-i cânte regelui la mulți ani, numindu-l necredincios pentru că a semnat o lege în care masoneria era numită fundație caritabilă. Legea a fost revocată.
În timpul războiului civil grec, el oferea hrană ambelor părți. Când a fost arestat, s-a scuzat spunând: "Eu sunt un izvor, vine oaia și bea, vine și lupul și bea." Au trimis trei psihiatri să-l examineze și el i-a trimis acasă. Unul dintre șefi a spus:
“Dominăm toată Grecia, mai puțin Florina, unde domnește episcopul Augustin." În 1965, Sfântul Sinod i-a interzis să predice în toată țara, dar au retras interdicția din cauza reacției oamenilor. A scris peste 80 de cărți, iar una dintre ele a fost despre Sfântul Cosma Etolianul, cu profețiile și învățăturile sale. De asemenea, edita multe reviste.
A luptat împotriva carnavalurilor și concursurilor de frumusețe. Demonii au spus prin oameni posedați: "V-am fi unit cu papistașii și ați fi luat pilulele Papei (ostia), dar episcopul Augustin nu ne lasă. Ne străduim să-l exterminăm, dar Fecioara Maria nu ne lasă. Îl acoperă cu voalul ei pentru că este curat."
A fondat instituții și ajuta orfanii, bătrânii și țiganii. Refuza să țină bani în mâini… În ziua când a adormit, 28.08.2010, maica Galaktia a spus: “Astăzi cerurile s-au cutremurat! Un mare ierarh a urcat la Cer, lângă Părintele Cosma.“
Sfântul Gheorghe Karslidis îl considera un martir al lui Hristos. Sfântul Iustin Popovici spunea: "Voi, în Grecia, nu aveți nevoie de nimic. Aveți pe episcopul Augustin, care vă arată drumul corect pe care trebuie să mergeți. Și noi vrem un episcop ca el în Serbia."
Sfântul Iacov Tsalikis spunea: "Părintele Augustin Kantiotis este Părintele Bisericii lui Hristos. Ne ține pe toți, el ține toată Ortodoxia. Alți episcopi îl urăsc și îl persecută din invidie, pentru că el este superior și ei nu-l pot ajunge."
Sfântul Paisie îl numea Părinte cu majusculă și Noul Hrisostom și îi făcea reclamă și dădea cărțile lui oamenilor. A spus că era dispus să-l slujească personal. Sfântul Sofronie din Essex a spus: "Episcopul Augustin este superior nouă tuturor, pentru că critică puternicii lumii, așa cum a făcut Sfântul Ioan Botezătorul, dar noi ne temem să facem asta."
Teologii papistași au venit și au vorbit cu el și au spus despre el că Papa, dintre episcopii din răsărit, îl ia în considerare doar pe el. A purtat mitră doar când i-au pus-o alții pe cap la întronizare. Considera mitra lumească, ceva al împăratului, pentru că până la căderea Constantinopolului, patriarhii și episcopii nu purtau mitre.
A făcut multe predicții și profeții, despre Cernobîl, cutremure, foamete, dezastre. A spus că vor veni zile când lupii vor intra în Biserică. Nu accepta laudele. Spunea: "Orice lucru bun vedeți la mine nu este al meu, este al lui Dumnezeu. Și dacă vedeți ceva rău la mine, este al meu, al lui Augustin."
El însuși i s-a arătat cuiva după ce a adormit și a spus: "Puteți să mă rugați, să-mi cereți ce vreți, Dumnezeul nostru mi-a dat Sfințenie, m-a făcut Sfânt." O vorbă a sa era: "Nu îmi voi sacrifica principiile pentru tron, dar voi sacrifica o mie de tronuri pentru Hristos și adevăr". Episcopul de Florina, Augustin Kantiotis.
NOTA ABC Ortodox. Episcopul de Florina al Macedoniei, Augustin Kantiotis, a fost întrebat: "Cum va putea cineva să recunoască preoții buni când vor veni anii grei?". "Este foarte simplu", a răspuns el. "Urmați-i pe cei persecutați. Aceia vor fi singurii preoți buni rămași."
ABC Ortodox răspunde faptul că, în cazul României, ÎPS Teodosie și alți preoți cunoscuți sau mai puțin cunoscuți fac parte din răspunsul la întrebarea adresată.