Unde descoperă omul adevărata noblețe a sufletului său

''Aici, în biserică, omul descoperă adevărata noblețe a sufletului său, prețul și scopul vieții, menirea lui; aici i se dezmeticește sufletul din năuceala deșertăciunilor și patimilor vieții;

Aici își descoperă destinul vremelnic și veșnic; aici își cunoaște amara și adânca sa cădere și stricăciune prin păcat; aici i se descoperă Mântuitorul și mântuirea noastră, mai cu seamă în sfintele și de-viață-făcătoarele Sale Taine; aici i se face cunoscută adevărata sa relație cu Dumnezeu, cu semenii, cu familia, cu societatea în care trăiește.

Biserica este cerul pe pământ, locul celei mai strânse uniri cu Dumnezeirea; școală cerească, ce îl învață viețuirea cerească, comportamentul ceresc; este pridvorul cerului; locul rugăciunii, mulțumirii și doxologiei obștești înălțate lui Dumnezeu, Cel în trei ipostasuri, creatorul și păstrătorul a toate, locul unirii cu Sfinții Îngeri.

Ce ar putea fi mai de onoare decât biserica? Nimic. În dumnezeieștile slujbe sunt înfățișate ca într-o schiță sinoptică destinele neamului omenesc, de la început și până la sfârșit; dumnezeieștile slujbe sunt alfa și omega destinelor lumii și omului.

Aici este școala pocăinței, a împăcării omului cu Dumnezeu; de aceea auzim aici atât de des strigătul de căință al păcătosului smerit: „Doamne, miluiește!” – fiindcă acesta este strigătul celui ce se căiește;

„Dă, Doamne!” este glasul celui sărăcit de păcat. Ajută-ne, Doamne, căci am sărăcit foarte, ca degrabă să ne învrednicim de bunătățile Tale'' - Ioan din Kronstadt, Liturghia – cerul pe pământ. Cugetări mistice despre Biserică și cultul divin ortodox, Editura Deisis, Sibiu, 2002. Sursa ManastireaSuruceni.md.

Citeste si - ''Pe patul de moarte... starea lor disperată, atunci a văzut aceste lucruri, care, de fapt, i le-a spus Biserica...'' Ne vorbește pr. Arsenie Papacioc - Video

Citeste si - Ce trebuie să facem când se vorbește contra Bisericii și monahismului? Sf. Paisie Aghioritul ne sfătuiește - Video

Citeste si - Biserica nu este un tonomat de bomboane în care bagi o fisă şi cade o bomboană. Dar ce este biserica?

Unii, când vin la biserică, spun: „Vreau să dau nişte bani pentru ca părinţelul să se roage pentru asta şi ailaltă” – plătesc şi pleacă. Dar aceşti oameni nu iau parte la rugăciune. Biserica nu este un tonomat de bomboane: bagi o fisă şi cade o bomboană.

Biserica este un loc unde mergi să trăieşti şi să înveţi. Dacă treci prin anumite dificultăţi sau dacă unul dintre apropiaţii tăi s-a îmbolnăvit, nu te limita la a aprinde o lumânare.

Vino la biserică pentru slujbă, scufundă-te în rugăciune şi spune în rugăciune nevoile tale, în rugăciunea făcută împreună cu preotul şi ceilalţi creştini din biserică.

Mitropolitul Ilarion Alfeyev de Volokolamsk, „Rugăciunea – întâlnirea cu Dumnezeul cel Viu”, Editura Doxologia, Iaşi, 2016, p. 66.

Citeste si - Pr. Iustin Pârvu: Mântuirea este doar în Biserică şi nu în afara ei sau în vreo altă pseudo-biserică. Singura Biserică adevărată rămâne Biserica Ortodoxă - argumente

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.