PS Teofil de Iberia, cuvânt despre virtuțile care definesc adevărata măreție a omului și roadele jertfei lui Mihai Viteazul care se resimt și astăzi

În ziua când s-au împlinit 423 ani de la trecerea la cele veșnice a Domnitorului Mihai Viteazul, primul întregitor al neamului românesc, luni, 19 august 2024, Mănăstirea „Mihai Vodă” de la Turda, județul Cluj, construită pe locul unde a fost asasinat Marele Voievod, și-a sărbătorit hramul istoric.

Cu acest prilej, de la ora 9:30, la Altarul de vară din proximitatea mănăstirii, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor numeros de clerici, în prezența autorităților civile și militare, precum și a numeroși credincioși.

La finalul Liturghiei, Părintele Arhiereu-vicar Teofil a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța smereniei, slujirii și judecății de sine. Potrivit Preasfinției Sale, virtuțile care definesc adevărata măreție a omului sunt: curăția, neprihănirea, smerenia și slujirea, iar modelul suprem este Iisus Hristos, care a venit pe pământ ca slujitor și mântuitor al tuturor.

„Adevărata măreție a omului constă în curăție, neprihănire, smerenie și slujire. Acestea îi conferă omului noblețe. Măreția omului stă în nevinovăție și în slujire smerită”, a afirmat PS Teofil.

De asemenea, ierarhul a evocat virtuțile și smerenia slujirii lui Mihai Viteazul, fiind considerat un adevărat slujitor al neamului românesc. „Roadele jertfei sale se resimt și astăzi. Iată, pentru generații și generații, până în zilele noastre, noi toți ne bucurăm și ne hrănim din roadele jertfei lui”, a spus ierarhul.

Slujbă de pomenire

După oficierea Sfintei Liturghii, la monumentul Voievodului Mihai Viteazul, PS Părinte Teofil de Iberia a oficiat slujba Parastasului și a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc.

De asemenea, autoritățile prezente au rostit alocuțiuni, după care a fost susținut un moment artistic care a evocat momente importante din domnia lui Mihai Viteazul, prin intermediul unui fragment dintr-o scenetă istorică. Manifestarea s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane și jerbe de flori, urmată de defilarea gărzii de onoare. sursa mitropoliaclujului.ro. Foto credit: Marius Romilă

Citește și - 7 lucruri de reținut despre Mihai Viteazu. Pr. Iustin Pârvu: Este sfânt!

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.