De ce postim la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul? (29 august)

Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul – 29 august. Sfântul Ioan Botezătorul e unul dintre cei mai importanți și cunoscuți sfinți. Acest fapt este datorat și cunoașterii detaliate a vieții și pătimirilor sale, descrieri care sunt cuprinse în Noul Testament.

Biserica noastră Ortodoxă prăznuiește tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul pe data de 29 august. Marcăm această pătimire a sa prin rugăciune, postire, dar și sobrietate.

Din paginile Scripturii aflăm cele despre nașterea Sfântului Ioan vestite în mod minunat tatălui său, preotul Zaharia, despre misiunea sa profetică de a chema poporul la pocăința pregătitoare venirii Împărăției prin Mântuitorul, despre momentul Botezului Domnului când glasul Tatălui Ceresc confirmă pe Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu.

De asemenea, mai aflăm despre predica neînfricată a lui Ioan atunci când condamna derapajele morale ale poporului, ale clasei conducătoare și, mai ales ale regelui Irod.

Irod, prinzând pe Ioan, citim la evanghelistul Matei, l-a legat şi l-a pus în temniţă, pentru Irodiada, femeia lui Filip, fratele său. Căci Ioan îi zicea lui: Nu ţi se cuvine s-o ai de soţie. Şi voind să-l ucidă, s-a temut de mulţime, că-l socotea pe el ca prooroc.

Și Irodiada îl ura. Aflăm din Evanghelia după Marcu, şi voia să-l omoare, dar nu putea, căci Irod se temea de Ioan, ştiindu-l bărbat drept şi sfânt, şi-l ocrotea. Şi ascultându-l, multe făcea şi cu drag îl asculta.

Curajul acesta de a spune adevărul l-a costat pe Sfântul Ioan viața. Mântuitorul Însuși spune despre Sfântul Ioan că el a mărturisit adevărul.

Citește și - Sf. Ioan Botezătorul: ''Pui de vipere, cine v-a arătat că veţi scăpa de mânia ce va să fie? Faceţi deci roade vrednice de pocăinţă!''

Chiar și în temniță, glasul mustrător al lui Ioan se făcea auzit. Sfârșitul Sfântului Ioan a venit prin decapitare. La o zi de naștere a lui Irod, de față fiind toată elita politică și militară, fiica Irodiadei a dansat pentru oaspeți. Irod uimit fiind de acel dans i-a spus: Cere de la mine orice vei voi şi îţi voi da. Apoi s-a jurat ei: Orice vei cere de la mine îţi voi da, până la jumătate din regatul meu.

Întrebându-și mama ce să ceară, Irodiada a găsit în acest moment ocazia de a se răzbuna pe Ioan Botezătorul. I-a spus să îi ceară lui Irod capul Sfântului Ioan.

Regele s-a mâhnit adânc, scriu Evangheliile, însă pentru jurământ şi pentru cei ce şedeau cu el la masă, nu a voit s-o întristeze.

Ioan a fost decapitat. Ucenicii lui au venit, au luat trupul lui Ioan şi l-au pus în mormânt.

Despre Sfântul Ioan Botezătorul Mântuitorul Hristos a spus: „Între cei născuţi din femei, nimeni nu este mai mare decât Ioan., scrie TinitasTV.ro

VIDEO

Totodată, Biserica ne îndeamnă să postim pentru a nu urma lui Irod, care din cauza ospățului fără măsură, a cerut ca Salomeea sa îi danseze, iar ca răsplată i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul:

"În tot chipul se cuvine să fim noi în această zi cu întristare și mâhnire, și nu a avea plăcerea pantecelui, pentru viata cea înfrânată a sfântului și pentru vărsarea lui de sânge, cea prin necurata ucidere de către Irod. Căci capul Înaintemergatorului a fost tăiat la ospăț din cauza jocurilor desfrânatei dansatoare și din cauza îmbuibării pântecelui și junghierii și vărsării de sânge de diferite vietăți; iar nouă nu se cuvine a manca nici una din aceste vietăți, ca să nu ne arătăm a urma îmbuibărilor lui Irod" (Minei pe August).

PF Parinte Patriarh Daniel, într-una din predicile sale, a spus faptul că "Postul din această zi are și scopul să ne amintească faptul că neînfrânarea de la patimile trupești intră în conflict cu dreptatea și sfințenia sau poate chiar duce la uciderea unor oameni nevinovați".

Citește și - Pr. Ioan Istrati spune ce reprezintă pentru noi moartea Sf. Ioan Botezătorul: De care parte suntem? / 29 august - Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.