Vestea bună pe care trebuie să o știți! Cine sunt cei doi mari Sfinți ai Închisorilor propuși spre canonizare

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei discută slujbe pentru noi sfinți, printre care doi preoți mărturisitori din București.

Este vorba despre preoții mărturisitori Constantin Sârbu și Ilie Lăcătușu sunt propuși pentru canonizare. Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a discutat slujbele lor miercuri seară, în Sala Sinodală a Reședinței Patriarhale din București.

Citeste si - Minunile Sfântului Ilie Lăcătuşu. ''Este un sfânt cu adevărat mare înaintea lui Dumnezeu'' - Mărturia părintelui Ioan de la Rarău

Pe agenda lucrărilor a figurat și aprobarea unui al treilea proiect de text liturgic: cel pentru Cuv. Arsenie de la Prislop.

Părintele Patriarh Daniel, care este și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, a transmis agenda întrunirii și a făcut precizări suplimentare referitoare la sfinții care urmează să fie canonizați până în anul 2025, Anul Centenar al Patriarhiei Române.

Textele au fost supuse spre aprobarea Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, „pentru că ei și-au sfârșit viața pământească pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, deci al Mitropoliei Muntenei și Dobrogei”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.

„Este un număr mai mare de sfinți propuși pentru canonizare decât ne-am gândit cu doi ani în urmă, când am propus 12”, a mai declarat Preafericirea Sa referitor la canonizările care vor fi aprobate până în anul 2025.

Totodată, Patriarhul României a amintit că între aceste propuneri se găsesc și patru cuvioși români din Sfântul Munte Athos.

„Trei i-am propus noi, iar pe unul l-a propus un grec, fapt la care nu ne așteptam. Patriarhia Ecumenică a fost de acord. Este tocmai ctitorul Schitului Prodromu, Cuviosul Nifon. Acel grec auzise despre viețuirea lui sfântă și este foarte interesantă această lucrare, că nu noi, ci altcineva, care nu este din neamul nostru, a făcut propunerea respectivă, pentru că erau cunoscută din tradiția athonită viața acestui cuvios.”

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei este format din ierarhii celor 10 eparhii din componența mitropoliei (Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Târgoviștei, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei,

Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, Episcopia Giurgiului și Episcopia Tulcii), la care se adaugă episcopii Daciei Felix, Ungariei, respectiv Australiei și Noii Zeelande. Sursa Basilica.ro.

enter image description here

Citeste si - Mărturie a Pr. Iustin Pârvu despre o minune săvârşită prin rugăciunile Pr. Ilie Lăcătușu, în lagărul de la Periprava, la tăiat de stuf pe un ger năprasnic: Şi ne miram cu toţii...

Citește și - Pr. Constantin Sârbu: M-au ars cu fierul roşu la tălpi, mi-au smuls barba, m-au bătut, dar le-am spus că nu mă lepăd de Hristos!

,,O, cât de mult trebuie să fie omul atent asupra inimii lui, fiindcă prin poarta aceasta omul este totdeauna mai slab și aici cedează mai ușor.

Inima este gata să sară și să împlinească îndată orice pornire ce vine în ea, căci inima nu are ochi, dar mintea are.

Când gândul unei fapte este aruncat peste zid înăuntrul inimii, îndată inima ia foc... ca pădurea uscată! Și cine mai poate salva apoi ceva din ea, când flăcările se întind și cuprind grabnic totul, nimicind fără cruțare orice rod bun din ea!

Ochii minții tale să fie totdeauna treji. Și când un gând se repede ca un lup să-ți muște inima, sau ca un uliu se rotește deasupra inimii, căutând să găsească un loc să se așeze, luptă-te cu toată puterea și alungă-l! Căci de multe ori, după cinci minute va fi prea târziu."

"M-au ars cu fierul roşu la tălpi, mi-au smuls barba, m-au bătut dar le-am spus: Puteţi să mă chinuiţi cât vreţi, dar nu mă lepăd de Hristos!"

,,Niciodată nu veți avea pace și liniște sufletească dacă nu veți iubi și ierta ca Hristos. Noi nu știm să ne iertăm. Tu, care vii la biserică – eu pentru tine vorbesc – tu, care știi că Dumnezeu vrea pace, tu prin tăcere să dezarmezi pe cel care a pornit cearta, căci din dușman poți să ți-l faci prieten.

Această comportare arată diferența dintre tine, care intri cu folos în biserică și cel ce nu vine sau vine numai cu trupul.

Întâlnesc foarte multe pomelnice în care vă plângeți de dușmani și-i blestemați. Dar tu singur nu te-ai întrebat dacă nu cumva chiar tu ai provocat această dușmănie. Marea noastră vină este că nu recunoaștem cât suntem de vinovați pentru faptele noastre, ne găsim scuze și învinuim pe altul, fără a gândi la pedeapsa ce o merităm". Preotul Martir Constantin Sârbu, Lacrimă și har, Editura Bonifaciu, 2011.

Un mare mărturisitor creștin, Preotul Constantin Sârbu. A fost închis timp de 10 ani la Jilava, Dej, Gherla, Poarta Albă, Salcia.

Citeste si - Pr. Iustin Pârvu: Rugați-vă la Sfinții Români și la cei din temnițele comuniste și vă veți vindeca, pentru că ei sunt Sfinții noștri și așteaptă să le cerem rugăciunile mijlocitoare

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.