Să nu uităm un mare Sfânt al Închisorilor evocat azi! El l-a botezat la Ortodoxie pe Nicolae Steinhardt

Un sobor de preoţi, a oficiat, joi, o slujbă de pomenire la mormântul arhimandritului Mina Dobzeu, din curtea Catedralei Episcopale Huşi, cu ocazia împlinirii a şase ani de la trecerea acestuia la cele veşnice.

În cuvântul său, părintele arhimandrit Zaharia Curteanu a vorbit despre profilul duhovnicesc al lui Mina Dobzeu şi a explicat însemnătatea unei ziceri mai vechi a episcopului Huşilor, Ignatie, care a spus despre duhovnicul pomenit că a fost un 'om de flacără'.

'Flacăra este ceva care viază, care arată, prin existenţa ei, înainte de toate, mişcare. Flacăra dă lumină şi căldură. Aşa a fost Părintele Mina, ca preot, duhovnic şi monah - un om aflat mereu în mişcare duhovnicească. Flacăra este lumină.

Părintele Mina a încercat să ne ofere nouă, tuturor, această lumină a credinţei, o credinţă pe care el însuşi o purta în suflet, curată, neprihănită. Flacăra arată şi căldură - căldura pe care Părintele Mina o manifesta faţă de ucenicii săi duhovniceşti, în calitate de părinte iubitor.

Cred că cea mai mare calitate a unui duhovnic este să ştie să asculte. Din păcate, omul contemporan şi noi, duhovnicii zilelor acestea, parcă am pierdut din această dimensiune a duhovniciei.

Grăbiţi fiind, mereu ocupaţi cu câte ceva, nu mai dedicăm timp sufletului care îşi încredinţează taina sa, în faţa noastră. Acesta a fost Părintele Mina Dobzeu - om de acţiune, om cu o căldură sufletească extraordinară şi om cu o credinţă puternică, izvorâtă parcă din plămada strămoşilor săi basarabeni care, aflaţi departe de neam, între mai multe vânturi şi vicisitudini ale istoriei, au avut seva puternică a credinţei şi a dragostei faţă de Dumnezeu', a spus arhimandritul Zaharia Curteanu, conform site-ului Episcopiei Huşilor.

Citește și - ''E sfânt!'' Știrea care trebuie să ajungă la toată lumea: Au fost deshumate moaștele mărturisitorului Ioan Ianolide, izvorând o mireasmă sfințitoare: Video - Poze

Cu acelaşi prilej, profesoara Maria Pară, ucenică apropiată şi editor al memoriilor părintelui Mina Dobzeu, a vorbit despre ultimele clipe de viaţă ale duhovnicului Huşilor, despre rugăciunea care îl însoţea permanent şi despre atenţia pe care o acorda ucenicilor săi.

Părintele Mina Dobzeu s-a născut la data de 5 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lăpuşna (Republica Moldova). La vârsta de 13 ani a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu. enter image description here

În 1948, a fost tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, aflat atunci în Episcopia Huşilor, fiind hirotonit ierodiacon în acelaşi an.

A primit Taina Preoţiei în 1955. În perioada 1948-1949 este arestat timp de 11 luni pentru proteste împotriva scoaterii învăţământului religios din şcoală.

În 1959 a fost exmatriculat din anul al II-lea de studii (Facultatea de Teologie din Bucureşti), scos din monahism şi condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiinţarea mănăstirilor şi reducerea personalului monahal.

enter image description here

A fost închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunării. Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a botezat în credinţa ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt, cunoscut ulterior ca monahul Nicolae Delarohia, autorul celebrului 'Jurnal al fericirii'.

A ieşit din închisoare în 1964. Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mănăstirea 'Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel' din Huşi, al cărei stareţ a fost între anii 1978-1988.

În anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru 'răzvrătire' şi 'uneltire împotriva siguranţei statului', în fapt pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceauşescu, cu privire la morala poporului român şi la ateismul adus de comunism.

După reînfiinţarea Episcopiei Huşilor (în 1996), între anii 1996-2002, a îndeplinit funcţia de consilier cultural-misionar la Centrul Eparhial Huşi.

În anul 2017, părintele Mina Dobzeu a primit distincţia 'Crucea Moldavă', în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti dedicate sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. Părintele Mina Dobzeu a decedat în iunie 2018, la vârsta de 97 de ani şi este înmormântat în curtea Catedralei Episcopale Huşi.

La iniţiativa PS Ignatie, Episcopia Huşilor a organizat, de-a lungul timpului, mai multe manifestări dedicate lui Mina Dobzeu. De asemenea, a fost lansat volumul 'Părintele Mina Dobzeu - Duhovnicul Huşilor.

Documente (1946-2011)', apărut la Editura Horeb, tipărit cu sprijinul financiar al Primăriei şi Consiliului local Huşi. Tot în memoria părintelui Mina Dobzeu a fost realizat documentarul video, apărut pe DVD, 'Un om de flacără: Părintele Mina Dobzeu, duhovnic şi mărturisitor' - știre preluată de la Agerpres.

Citește și - Apel: Să nu îi uităm, ci să îi canonizăm! Mărturii:

Citește și - Pr. Iustin Pârvu ne spune de ce trebuie canonizați ''Sfinții închisorilor''! - Video

Citește și - Minune a Sfinților Închisorilor din Aiud: Cum s-a vindecat și convertit la Ortodoxie un om pe patul de moarte, bolnav de ulcer varicos, fără nicio șansă de vindecare

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.